NIestety - CIC jest jednoznaczny: Kan. 648 - § 1. Nowicjat do ważności powinien trwać dwanaście miesięcy spędzonych we wspólnocie nowicjatu, z zachowaniem przepisu kan. 647, § 3. § 2. Dla ukształtowania nowicjuszy konstytucje, obok czasu o którym w § 1, mogą przewidzieć jeden lub kilka okresów praktyki apostolskiej, podejmowanej poza wspólnotą nowicjatu. § 3. Nowicjatu nie należy przedłużać ponad dwa lata.
A czemu nie?? Pan też chciałby awansować??
Cytat: szkielet w Grudnia 09, 2013, 12:47:15 pmA czemu nie?? Pan też chciałby awansować?? Kwestie mojego nowicjatu powierzam kierownictwu tego forum. Na razie nie mam zbyt wiele czasu na dyskusje i muszę uporać się ze swoimi sprawami dotyczącymi wiary, gdyż jestem na jakimś wielkim zakręcie.Upada budowla, którą z mozołem wznosiłem kilka lat. Wypaliłem się wewnętrznie z powodu braku zrozumienia wśród najbliższych mi osób. Już mi wszystko jedno, gdzie i w jakiej formie księża sprawują Msze czy z balonikami i tańcami czy bez. Bóg na to przyzwolił. Może powróci uczucie, które miałem wcześniej. Życie wpędza mnie w kolejne lata i wydaje mi się, że coś kolo nosa mi przeleciało. Obowiązki stanu to podstawa.
1. Upada budowla, którą z mozołem wznosiłem kilka lat. 2. Obowiązki stanu to podstawa.