Cytuj grzechem lekkim jest współżycie w ów dzień (do czasu przyjęcia Komunii) z samego pożądania a żadnym grzechem współżycie dla spłodzenia potomstwa czy uśmierzenia żądz.Jeśli współżycie jest katolickie, to zawsze jest otwarte na spłodzenie potomstwa. I nie chodzi o to, aby współżyć tylko w okresach płodnych, ale by współżyjąc zawsze, gdy małżonkowie tego chcą, być otwartym na możliwość poczęcia dziecka, które z radością i miłością się przyjmuje.
grzechem lekkim jest współżycie w ów dzień (do czasu przyjęcia Komunii) z samego pożądania a żadnym grzechem współżycie dla spłodzenia potomstwa czy uśmierzenia żądz.
No cóż, nie dalej jak rok czy dwa lata temu jeden tradsowski blog pouczał, ile razy w tygodniu można, a od ilu prawdopodobnie zaczyna się grzech, a kiedy już na pewno jest ciężki.
Cytat: Adimad w Kwietnia 02, 2019, 23:13:41 pmNo cóż, nie dalej jak rok czy dwa lata temu jeden tradsowski blog pouczał, ile razy w tygodniu można, a od ilu prawdopodobnie zaczyna się grzech, a kiedy już na pewno jest ciężki.Z pewnego doswiadzczenia wiem, ze takie blogi prowadzą ci co wiedzą jak ale jeszcze sami nie spróbowali, co słuszne jest z katolickego punktu widzenia ale z dobrymi radami powinni się jeszcze powstrzymać. Ten wątek zaczyna mi zalatywać brawaryzmem
Cytat: Sławek125 w Kwietnia 03, 2019, 08:56:48 amCytat: Adimad w Kwietnia 02, 2019, 23:13:41 pmNo cóż, nie dalej jak rok czy dwa lata temu jeden tradsowski blog pouczał, ile razy w tygodniu można, a od ilu prawdopodobnie zaczyna się grzech, a kiedy już na pewno jest ciężki.Z pewnego doswiadzczenia wiem, ze takie blogi prowadzą ci co wiedzą jak ale jeszcze sami nie spróbowali, co słuszne jest z katolickego punktu widzenia ale z dobrymi radami powinni się jeszcze powstrzymać. Ten wątek zaczyna mi zalatywać brawaryzmemDrogi Panie Slawku! Idac panskim tokiem myslenia - ani papiez, ani biskup, ani kaplan nie powinien nauczac odnosnie rodziny. Bo 'wiedza jak, ale sami jeszcze nie probowali'!
Cytat: Hubertos w Kwietnia 03, 2019, 13:19:06 pmCytat: Sławek125 w Kwietnia 03, 2019, 08:56:48 amCytat: Adimad w Kwietnia 02, 2019, 23:13:41 pmNo cóż, nie dalej jak rok czy dwa lata temu jeden tradsowski blog pouczał, ile razy w tygodniu można, a od ilu prawdopodobnie zaczyna się grzech, a kiedy już na pewno jest ciężki.Z pewnego doswiadzczenia wiem, ze takie blogi prowadzą ci co wiedzą jak ale jeszcze sami nie spróbowali, co słuszne jest z katolickego punktu widzenia ale z dobrymi radami powinni się jeszcze powstrzymać. Ten wątek zaczyna mi zalatywać brawaryzmemDrogi Panie Slawku! Idac panskim tokiem myslenia - ani papiez, ani biskup, ani kaplan nie powinien nauczac odnosnie rodziny. Bo 'wiedza jak, ale sami jeszcze nie probowali'!No i powiedz pan tak szczerze, co z tego nauczania o rodzinie wynikło. Mamy tutaj do czynienia ze starciem na linii natura-kultura w stopniu elementarnym, gdzie materia działania jest w 100 procentach biologiczna i wez pan teraz zapanuj nad tym. Nie wydaje się panu, że to całe nauczanie, to takie poniekąd alibi bez przekonania?
No i powiedz pan tak szczerze, co z tego nauczania o rodzinie wynikło. Mamy tutaj do czynienia ze starciem na linii natura-kultura w stopniu elementarnym, gdzie materia działania jest w 100 procentach biologiczna i wez pan teraz zapanuj nad tym. Nie wydaje się panu, że to całe nauczanie, to takie poniekąd alibi bez przekonania?
Cytat: Sławek125 w Kwietnia 03, 2019, 13:25:33 pmCytat: Hubertos w Kwietnia 03, 2019, 13:19:06 pmCytat: Sławek125 w Kwietnia 03, 2019, 08:56:48 amCytat: Adimad w Kwietnia 02, 2019, 23:13:41 pmNo cóż, nie dalej jak rok czy dwa lata temu jeden tradsowski blog pouczał, ile razy w tygodniu można, a od ilu prawdopodobnie zaczyna się grzech, a kiedy już na pewno jest ciężki.Z pewnego doswiadzczenia wiem, ze takie blogi prowadzą ci co wiedzą jak ale jeszcze sami nie spróbowali, co słuszne jest z katolickego punktu widzenia ale z dobrymi radami powinni się jeszcze powstrzymać. Ten wątek zaczyna mi zalatywać brawaryzmemDrogi Panie Slawku! Idac panskim tokiem myslenia - ani papiez, ani biskup, ani kaplan nie powinien nauczac odnosnie rodziny. Bo 'wiedza jak, ale sami jeszcze nie probowali'!No i powiedz pan tak szczerze, co z tego nauczania o rodzinie wynikło. Mamy tutaj do czynienia ze starciem na linii natura-kultura w stopniu elementarnym, gdzie materia działania jest w 100 procentach biologiczna i wez pan teraz zapanuj nad tym. Nie wydaje się panu, że to całe nauczanie, to takie poniekąd alibi bez przekonania?Panie Slawku, czy moglby mi pan powiedziec, czy jest jakikolwiek autorytet Kosciola Katolickiego, ktory Pan jest laskaw uznawac? Chrystus tez niet, bo rodziny nie mial?
Panie Slawku, czy moglby mi pan powiedziec, czy jest jakikolwiek autorytet Kosciola Katolickiego, ktory Pan jest laskaw uznawac? Chrystus tez niet, bo rodziny nie mial?
Czy zamiast "Anioł Pański" odmawia się "Regina Caeli" przez cały tradycyjny okres wielkanocny do końca tygodnia rozpoczętégo Zielonymi Świątkami (do soboty Suchych Dni), czy tylko przez pięćdziesiąt dni od Wielkiéjnocy do Pięćdziesiątnicy?