czy Paweł VI zakazał używani Mszału z 1962 czy nie?
(...) Nie wiem niestety, jak to jest w FSSPX. W naszej kaplicy jest jeden ksiądz, więc siłą rzeczy nie może spowiadać podczas Mszy. W przeoracie w Gdyni również nie widziałem spowiedzi podczas Mszy, ale wówczas był tam również tylko jeden kapłan...
Zakazal.
Ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedniej dokumentacji to zadam b. głupie pytanie historyczne: jak to w końcu było: czy Paweł VI zakazał używani Mszału z 1962 czy nie?
Odpowiedzi należy szukać w specjalnym wydaniu Christianitas - "Historia Mszy" P. Milcarka.str. 248-249 :"(...) Chociaż w tekście była mowa o możliwości, a nie obowiązku stosowania nowego Ordo, instrukcja [z 20 X 1969 - "Instrukcja o stopniowym zastosowaniu Konstytucji apostolskiej Missale Romanum" wyd. przez Św. Kongregację Kultu Bożego] zaznaczała, że kontynuowanie użycia dotychczasowego obrzędu Mszy jest możliwe -za zgodą ordynariusza - w przypadku księży w podeszłym wieku, którzy mieliby zbyt wiele trudności w przyzwyczajeniu się do nowego Ordo Missae. To samo w odniesieniu do chorych, słabych lub mających inne trudności".str. 251Rozdział p.t. "Nowy Mszał - obowiązkowy dla wszystkich z wyjątkiem starców i chorych" str. 251"(...) Jeśli chodzi o możliwość używania Mszału z 1962, dokument [14 VI 1971 - Notyfikacja n.t. Mszału Rzymskiego, Liturgii Godzin i kalendarza] powtarzał rygorystycznie reguły z instrukcji z 1969 : tylko księża starsi lub chorzy za zgodą ordynariusza i wyłącznie we Mszach bez udziału wiernych".
Z tych cytatow moze wynikac tylko jedno : autor ksiazki nie chcial zacytowac mowy z konsystorza w 1976 roku.
Tak, a Ojciec Pio 1967 odprawiał?
A co w takim razie z drugim cytatem, który zamieściłem ? Wyraźnie wymieniony jest tam Mszał z 1962 roku.
Paweł VI: w imię Tradycji wymagamy przyjęcia nowej liturgii 24 maja 1976 papież Paweł VI wygłosił w czasie konsystorza przemówienie, w którym mówił m.in.:"W imię tej samej Tradycji wymagamy od wszystkich naszych synów i od wszystkich wspólnot katolickich celebrowania z godnością i zapałem obrzędów odnowionej liturgii. Przyjęcie nowego Ordo Missae nie jest z pewnością pozostawione wolnej decyzji kapłanów czy wiernych. Instrukcja z 14 czerwca 1971 przewidywała, że odprawianie Mszy według dawnego rytu będzie dozwolone – za zgodą ordynariusza – jedynie dla kapłanów w podeszłym wieku lub chorych, którzy odprawiają bez uczestnictwa wiernych. Nowy Ordo został ogłoszony, aby zajął miejsce dawnego, po dojrzałym namyśle i w celu wykonania decyzji Soboru. W ten sam sposób nasz poprzednik, św. Pius V uczynił obowiązkowym Mszał zrewidowany na jego rozkaz po Soborze Trydenckim. Z tą samą najwyższą władzą, którą otrzymaliśmy od Chrystusa, żądamy tego samego natychmiastowego podporządkowania się wszystkim pozostałym reformom liturgicznym, dyscyplinarnym, duszpasterskim, które dojrzały w tych ostatnich latach jako zastosowanie dekretów soborowych".Z tych niesłychanie autorytatywnych formuł, użytych co prawda jedynie w okolicznościach zamkniętego konsystorza, zdawałoby się wynikać, iż to sam Papież zinterpretował aktualną sytuację jako zakaz używania Mszału „trydenckiego” (poza bardzo ograniczonymi wyjątkami).
"W imię tej samej Tradycji wymagamy od wszystkich naszych synów i od wszystkich wspólnot katolickich celebrowania z godnością i zapałem obrzędów odnowionej liturgii.
Cytat: Paweł VI "W imię tej samej Tradycji wymagamy od wszystkich naszych synów i od wszystkich wspólnot katolickich celebrowania z godnością i zapałem obrzędów odnowionej liturgii. Jednego nie można odmówić papieżowi Pawłowi VI: poczucia humoru. Czarnego.
W imię tradycji Rzymskiego Centralizmu.