Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 04, 2024, 16:57:10 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232513 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 101 102 [103] 104 105 ... 170 Drukuj
Autor Wątek: Pytania błahe i trywialne  (Przeczytany 709383 razy)
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1530 dnia: Sierpnia 24, 2011, 21:37:35 pm »

Muszą CZERWONEGO, bo taka jest wola Kiko:

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,3012.msg64289.html#msg64289

Tego nie kwestionuję.  8) zauważam, że ten zwyczaj CZERWONEGO wina już się przenosi nie inne ruchy...
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
jędrek
rezydent

Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)

« Odpowiedz #1531 dnia: Sierpnia 24, 2011, 22:15:01 pm »

Ma być chleb pszenny i wino gronowe. Kwaszony, niekwaszony, czerwone, białe czy różowe to drugorzędna sprawa. Podobnie jak dolewanie bądź nie wody. Ormianie nie dolewają do czerwonego wina i też mają ważną Eucharystię.
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5494.msg112948.html#msg112948 DOŁĄCZ DO GRUPY MODLITEWNEJ I MÓDL SIĘ ZA PRZEŚLADOWANYCH CHRZEŚCIJAN!
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #1532 dnia: Sierpnia 25, 2011, 15:48:35 pm »

Nikt nie kwestionuje ważności Mszy, w której używa się czerwonego wina. Po prostu w rycie rzymskim używa się białego, a kikokarmenat czerwonego, pomimo ich twierdzeń, że to ryt rzymski.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1533 dnia: Sierpnia 27, 2011, 15:37:24 pm »

http://www.piusx.org.pl/komunikaty/2011/83

Czy spowiedź w czasie Mszy (tutaj na przykład cichej i śpiewanej) jest TRADI? Tak się pytam bo zawsze myślałem że spowiadanie w czasie Mszy i przede wszystkim podczas Podniesienia jest nie prawidłowe.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2011, 15:40:31 pm wysłana przez thomas12345 » Zapisane
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #1534 dnia: Sierpnia 27, 2011, 17:54:00 pm »

Czy spowiedź w czasie Mszy jest TRADI?
a zbieranie tacy od konca kazania do blogoslawienstwa?  ;)
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1535 dnia: Sierpnia 27, 2011, 17:56:44 pm »

Czy spowiedź w czasie Mszy jest TRADI?
a zbieranie tacy od konca kazania do blogoslawienstwa?  ;)

nie no ale na serio pytam

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #1536 dnia: Sierpnia 27, 2011, 18:18:38 pm »

ja w sumie tez.  :)

a odpowiadajac Koledze: poza podniesieniem - imho jest ok.
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1537 dnia: Sierpnia 27, 2011, 19:26:38 pm »

IMHO - a przepisowo i wedle tradycji? Ktoś wie może czy kapłani Bractwa wychodzą z konfesjonałów w czasie Podniesienia czy cuś?

Merci, Monseigneur

thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1538 dnia: Sierpnia 28, 2011, 16:44:45 pm »

Hmmmm....czarna dziura...
Właśnie. Podobno kiedy coś do niej wpadnie, przestaje istnieć. Jeżeli wpadłby tam człowiek, to skąd byłaby materia do zmartwychwstania ciała, skoro by go już nie było? Czy istnieje w ogóle jakaś spójna teoria co do sensu stworzenia czarnych dziur? Ciekawe...

Merci, Monseigneur

jędrek
rezydent

Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)

« Odpowiedz #1539 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:00:47 pm »

Zmartwychwstanie ciała przekracza nasze poznanie. Jeżeli np. ktoś został zjedzony przez ludożerców i jego atomy zostały wbudowane w ciało ludożercy to jak zmartwychwstanie? Zresztą każdy zakopany w ziemi podlega rozkładowi, jego ciało np. konsumują robaki, dwutlenek węgla jest asymilowany przez rośliny, rośliny potem jedzą zwierzęta, zwierzęta jemy my i cykl się zamyka. Co będzie przy zmartwychwstaniu przekracza nasze możliwości.
A czarne dziury po co? Nie wiem, podobnie nie bardzo wiem po co są na świecie rurkowce, albo po co Pan Bóg stworzył tak wielki Wszechświat?
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5494.msg112948.html#msg112948 DOŁĄCZ DO GRUPY MODLITEWNEJ I MÓDL SIĘ ZA PRZEŚLADOWANYCH CHRZEŚCIJAN!
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #1540 dnia: Sierpnia 28, 2011, 23:48:53 pm »

IMHO - a przepisowo i wedle tradycji? Ktoś wie może czy kapłani Bractwa wychodzą z konfesjonałów w czasie Podniesienia czy cuś?
Ja kiedyś spowiadałem się, a obok odprawiany był NOM. W pewnym momencie spowiednik zauważył, że zaraz będzie podniesienie i powiedział, żeby na chwilę przerwać spowiedź, i ukląkł. Po podniesieniu kontynuowaliśmy. Nie wiem niestety, jak to jest w FSSPX. W naszej kaplicy jest jeden ksiądz, więc siłą rzeczy nie może spowiadać podczas Mszy. W przeoracie w Gdyni również nie widziałem spowiedzi podczas Mszy, ale wówczas był tam również tylko jeden kapłan...
Gregorius
uczestnik

« Odpowiedz #1541 dnia: Sierpnia 30, 2011, 09:13:50 am »

Ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedniej dokumentacji to zadam b. głupie pytanie historyczne: jak to w końcu było: czy Paweł VI zakazał  używani Mszału z 1962 czy nie?
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #1542 dnia: Sierpnia 30, 2011, 09:41:50 am »

Mam pytanie w sprawie liturgii. Oglądałem transmisję ze mszy z Płocka z okazji jubiluszu powstania mariawityzmu. W czasie mszy podczas ofiarowania biskup całował kielich. W związku z tym mam pytanie czy kiedyś było tak w czasie mszy trydenckiej. Bo trzeba przyjąć, że mariawici przechowali większość liturgii trydenckiej. Notabane po drodze pogubili manipularze na przykład(może ktoś wie od kiedy ich nie używają). Natomiast przechowali mszę z wystawieniem Najświętszego Sakramentu.
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #1543 dnia: Sierpnia 30, 2011, 10:06:30 am »

Ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedniej dokumentacji to zadam b. głupie pytanie historyczne: jak to w końcu było: czy Paweł VI zakazał  używani Mszału z 1962 czy nie?

Summorum Pontificum Art. 1.:

Dlatego dopuszczalne jest sprawowanie Ofiary Mszy według oficjalnego wydania Mszału Rzymskiego, promulgowanego przez bł. Jana XXIII w 1962 roku i nigdy nie zniesionego, jako nadzwyczajnej formy Liturgii Kościoła.

Oczywiście praktyka była zupełnie inna.
Gregorius
uczestnik

« Odpowiedz #1544 dnia: Sierpnia 30, 2011, 11:57:52 am »

Panie JRWF:, właśnie ja nie za bardzo daję wiary w słowa SP
Strony: 1 ... 101 102 [103] 104 105 ... 170 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!