Dlaczego więc w Przeoracie w Warszawie ks. Stehlin wyciągał rękę do pocałowania przy przywitaniu?
Gdy byłem w Chile, to tam było normalną praktyką całowanie tradycyjnych księży w rękę.
Dlaczego 15 sierpnia w NOMie (nie pamiętam już czy w prefacji, czy pokomunii) była modlitwa ze słowami takimi mniej więcej: "Maryja, która jako pierwsza została zbawiona"? Myślałem że to św. Dyzma był w raju tego samego dnia co i umarł. Matka Boska wzięta do nieba została kilka lat później.
Dlaczego Msza u prawosławnych jest ważna, skoro używają tam chleba kwaszonego? Myślałem, że materia musi pasować a Kościół mówi że MUSI być chleb niezakwaszany.
Abp Nowowiejski pisze, że jedynie niektóre kościoły schizmatyckie podchodzą do tego rygorystycznie - uważają Eucharystię za nieważną przy zastosowaniu chleba niekwaszonego.
Cytat: Bartek w Sierpnia 24, 2011, 20:50:33 pmAbp Nowowiejski pisze, że jedynie niektóre kościoły schizmatyckie podchodzą do tego rygorystycznie - uważają Eucharystię za nieważną przy zastosowaniu chleba niekwaszonego.Kikoniści jako niekościół raczej heretycki, niż schizmatycki też chyba to takich należą?
Cytat: jwk w Sierpnia 24, 2011, 20:55:50 pmCytat: Bartek w Sierpnia 24, 2011, 20:50:33 pmAbp Nowowiejski pisze, że jedynie niektóre kościoły schizmatyckie podchodzą do tego rygorystycznie - uważają Eucharystię za nieważną przy zastosowaniu chleba niekwaszonego.Kikoniści jako niekościół raczej heretycki, niż schizmatycki też chyba to takich należą?A w ogóle to jak oni mogą być uznawani skoro używają kwaszonego, a są w Kościele RZYMSKO-katolickim, więc chyba takiego prawa nie mają?
Cytat: thomas12345 w Sierpnia 24, 2011, 21:01:23 pmCytat: jwk w Sierpnia 24, 2011, 20:55:50 pmCytat: Bartek w Sierpnia 24, 2011, 20:50:33 pmAbp Nowowiejski pisze, że jedynie niektóre kościoły schizmatyckie podchodzą do tego rygorystycznie - uważają Eucharystię za nieważną przy zastosowaniu chleba niekwaszonego.Kikoniści jako niekościół raczej heretycki, niż schizmatycki też chyba to takich należą?A w ogóle to jak oni mogą być uznawani skoro używają kwaszonego, a są w Kościele RZYMSKO-katolickim, więc chyba takiego prawa nie mają?A nadto używają kikoniści czerwonego wina...