Bywa różnie, w większości parafii pewnie będzie porządek niedzielny, ale to nie znaczy że będzie tak wszędzie.
Cytat: Teresa w Czerwca 09, 2011, 20:02:47 pmCytat: thomas12345 w Czerwca 09, 2011, 00:01:08 amCzy, dajmy na to Msza św. w święto NSPJ jest odprawiana w godzinach niedzielnych - akurat wypada w piątek - 1 lipca, więc nie wiem czy tak jak w tygodniu czy w niedzielę?Im bardziej czytam, tym bardziej nie rozumiem, o co Pan pyta Przepraszam, zapultałem się podczas pisania - otóż: 1 lipca jest święto NSPJ, a ja bym chciał wtedy pojechać na Mszę do Przeoratu. Święto wypada w piątek - czy (chociaż nie jest to niedziela, ale święto) Msza Św. rozpoczyna się o 10:00, czy godzina jest jak w rozkładzie tygodniowym?
Cytat: thomas12345 w Czerwca 09, 2011, 00:01:08 amCzy, dajmy na to Msza św. w święto NSPJ jest odprawiana w godzinach niedzielnych - akurat wypada w piątek - 1 lipca, więc nie wiem czy tak jak w tygodniu czy w niedzielę?Im bardziej czytam, tym bardziej nie rozumiem, o co Pan pyta
Czy, dajmy na to Msza św. w święto NSPJ jest odprawiana w godzinach niedzielnych - akurat wypada w piątek - 1 lipca, więc nie wiem czy tak jak w tygodniu czy w niedzielę?
Cytat: thomas12345 w Czerwca 09, 2011, 21:40:09 pmCytat: Teresa w Czerwca 09, 2011, 20:02:47 pmCytat: thomas12345 w Czerwca 09, 2011, 00:01:08 amCzy, dajmy na to Msza św. w święto NSPJ jest odprawiana w godzinach niedzielnych - akurat wypada w piątek - 1 lipca, więc nie wiem czy tak jak w tygodniu czy w niedzielę?Im bardziej czytam, tym bardziej nie rozumiem, o co Pan pyta Przepraszam, zapultałem się podczas pisania - otóż: 1 lipca jest święto NSPJ, a ja bym chciał wtedy pojechać na Mszę do Przeoratu. Święto wypada w piątek - czy (chociaż nie jest to niedziela, ale święto) Msza Św. rozpoczyna się o 10:00, czy godzina jest jak w rozkładzie tygodniowym?http://piusx.org.pl - tu znajdzie Pan wszelkie informacje
co oznacza jak ksiądz pod koniec Mszy po ostatniej Ewangelii uderza trzy razy w ołtarz dłońmi? czy to jakiś symbol?dziękuję za odpowiedź
Dziś jest obowiązkowe wspomnienie św. Brata Alberta. Można odprawić Mszę Świętą o NMP Fatimskiej.?
Cytat: Michał Warczachowski w Czerwca 17, 2011, 15:12:07 pmDziś jest obowiązkowe wspomnienie św. Brata Alberta. Można odprawić Mszę Świętą o NMP Fatimskiej.?Pan mówi o NOM?
Cytat: Michał Warczachowski w Czerwca 17, 2011, 15:12:07 pmDziś jest obowiązkowe wspomnienie św. Brata Alberta. Można odprawić Mszę Świętą o NMP Fatimskiej.?Grzecznie ośmielę się spytać: a po co?
Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego:"376. W dni, w które przypada wspomnienie obowiązkowe albo dzień powszedni Adwentu aż do dnia 16 grudnia, Okresu Narodzenia Pańskiego od dnia 2 stycznia i Okresu Wielkanocnego po Oktawie Wielkanocnej, Msze w różnych potrzebach i wotywne zasadniczo są zakazane. Jeżeli jednak prawdziwa potrzeba lub dobro wiernych tego wymaga, można sprawować z udziałem ludu Mszę świętą odpowiadającą tej potrzebie lub temu dobru; decyduje o tym rektor kościoła albo sam kapłan celebrujący."http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadzeniedoksiag/owmr/8.htm