Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 15, 2024, 14:19:55 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232544 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 94 95 [96] 97 98 ... 170 Drukuj
Autor Wątek: Pytania błahe i trywialne  (Przeczytany 716054 razy)
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #1425 dnia: Czerwca 09, 2011, 21:59:35 pm »

Bywa różnie, w większości parafii  pewnie będzie porządek niedzielny, ale to nie znaczy że będzie tak wszędzie.
"Wiary ustrzegłem"
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1426 dnia: Czerwca 09, 2011, 22:02:27 pm »

Bywa różnie, w większości parafii  pewnie będzie porządek niedzielny, ale to nie znaczy że będzie tak wszędzie.

Większość parafii... ok, ale ja pytam o Przeorat Bractwa w Warszawie
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #1427 dnia: Czerwca 09, 2011, 22:06:37 pm »

Czy, dajmy na to Msza św. w święto NSPJ jest odprawiana w godzinach niedzielnych - akurat wypada w piątek - 1 lipca, więc nie wiem czy tak jak  w tygodniu czy w niedzielę?
Im bardziej czytam, tym bardziej nie rozumiem, o co Pan pyta  ;)

;D ;D Przepraszam, zapultałem się podczas pisania - otóż: 1 lipca jest święto NSPJ, a ja bym chciał wtedy pojechać na Mszę do Przeoratu. Święto wypada w piątek - czy (chociaż nie jest to niedziela, ale święto) Msza Św. rozpoczyna się o 10:00, czy godzina jest jak w rozkładzie tygodniowym?
http://piusx.org.pl - tu znajdzie Pan wszelkie informacje
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1428 dnia: Czerwca 09, 2011, 22:14:49 pm »

Czy, dajmy na to Msza św. w święto NSPJ jest odprawiana w godzinach niedzielnych - akurat wypada w piątek - 1 lipca, więc nie wiem czy tak jak  w tygodniu czy w niedzielę?
Im bardziej czytam, tym bardziej nie rozumiem, o co Pan pyta  ;)

;D ;D Przepraszam, zapultałem się podczas pisania - otóż: 1 lipca jest święto NSPJ, a ja bym chciał wtedy pojechać na Mszę do Przeoratu. Święto wypada w piątek - czy (chociaż nie jest to niedziela, ale święto) Msza Św. rozpoczyna się o 10:00, czy godzina jest jak w rozkładzie tygodniowym?
http://piusx.org.pl - tu znajdzie Pan wszelkie informacje

No właśnie nie mogę znaleźć godzin świąt w roku liturgicznym - pan znalazł? - proszę o link, bo inaczej to się nigdy nie dowiem.
Z góry dziękuję

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #1429 dnia: Czerwca 09, 2011, 23:03:18 pm »

co oznacza jak ksiądz pod koniec Mszy po ostatniej Ewangelii uderza trzy razy w ołtarz dłońmi? czy to jakiś symbol?dziękuję za odpowiedź
"Klepnięcie" (pojedyncze) w ołtarz to powszechny znak zakończenia czytania epistoły, widać niektórzy księża w ten sam sposób dają znać o końcu ostatniej Ewangelii (prałat Pawlaczek chyba czasem też tak robi, ale pojedynczo) :)
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
ms
rezydent

« Odpowiedz #1430 dnia: Czerwca 09, 2011, 23:08:58 pm »

Może nikt nie odpowiada po zakończeniu Ewangelii więc ksiądz stuka drugi raz i trzeci, potem daje sobie spokój (do 3 razy wszak sztuka)
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1431 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:12:07 pm »

Dziś jest obowiązkowe wspomnienie św. Brata Alberta. Można odprawić Mszę Świętą o NMP Fatimskiej.?
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1432 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:15:24 pm »

Dziś jest obowiązkowe wspomnienie św. Brata Alberta. Można odprawić Mszę Świętą o NMP Fatimskiej.?

Pan mówi o NOM?
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1433 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:16:45 pm »

Grzecznie ośmielę się spytać: a po co?

Merci, Monseigneur

Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #1434 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:21:09 pm »

Pan mówi o NOM?
a widzial kto brata alberta w formularzach rzymskich? ;p
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1435 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:33:42 pm »

Pan mówi o NOM?

Tak.
Ad Infinitam Dei Gloriam

Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1436 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:39:06 pm »

Grzecznie ośmielę się spytać: a po co?

U mnie w parafii w piątki w okolicach 13. każdego miesiąca od maja do października jest odprawiana Msza Święta o NMP Fatimskiej, po Mszy idziemus z figurą Panienki dookoła kościoła i modlimy się różańcem. :) oczywiście, nie wiedzieć czemu, ręce trza mieć wzniesione w górę na różańcu. To jest jakiś "sposób fatimski".? Tak to u mnie księża nazywajo.
Ad Infinitam Dei Gloriam

Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1437 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:43:38 pm »

Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego:

"376. W dni, w które przypada wspomnienie obowiązkowe albo dzień powszedni Adwentu aż do dnia 16 grudnia, Okresu Narodzenia Pańskiego od dnia 2 stycznia i Okresu Wielkanocnego po Oktawie Wielkanocnej, Msze w różnych potrzebach i wotywne zasadniczo są zakazane. Jeżeli jednak prawdziwa potrzeba lub dobro wiernych tego wymaga, można sprawować z udziałem ludu Mszę świętą odpowiadającą tej potrzebie lub temu dobru; decyduje o tym rektor kościoła albo sam kapłan celebrujący."

http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadzeniedoksiag/owmr/8.htm
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1438 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:51:35 pm »

Co do przepisu: to OK wiadomo o co chodzi ale jak widzę "jeśli dobro wiernych tego wymaga"; "decyduje celebrujący" itp. itd. to nie mogę wytrzymać, bo przypomina się najgorsza zmora posoborowej reformy - DOWOLNOŚĆ brrrrrrr....

Merci, Monseigneur

Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1439 dnia: Czerwca 17, 2011, 16:07:42 pm »

Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego:

"376. W dni, w które przypada wspomnienie obowiązkowe albo dzień powszedni Adwentu aż do dnia 16 grudnia, Okresu Narodzenia Pańskiego od dnia 2 stycznia i Okresu Wielkanocnego po Oktawie Wielkanocnej, Msze w różnych potrzebach i wotywne zasadniczo są zakazane. Jeżeli jednak prawdziwa potrzeba lub dobro wiernych tego wymaga, można sprawować z udziałem ludu Mszę świętą odpowiadającą tej potrzebie lub temu dobru; decyduje o tym rektor kościoła albo sam kapłan celebrujący."

http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadzeniedoksiag/owmr/8.htm
Dziękuję.
Ad Infinitam Dei Gloriam

Strony: 1 ... 94 95 [96] 97 98 ... 170 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!