Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 04, 2024, 03:15:13 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232672 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 88 89 [90] 91 92 ... 170 Drukuj
Autor Wątek: Pytania błahe i trywialne  (Przeczytany 734048 razy)
romek13
uczestnik

« Odpowiedz #1335 dnia: Maja 25, 2011, 19:40:36 pm »

Czyli odpust 7lat i 7 kw. to odpust taki, jaki uzyskałby wierny pokutując według dawnej praktyki  7 lat i 280 dni?
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #1336 dnia: Maja 25, 2011, 22:57:15 pm »

Dziękuję bardzo panie Bartku, zadziałało :)

I pytanie do pana "patryksługa" - jakie ma pan zastrzeżenia do tego statutu, czy co tam złego pan widzi?
Chodzi mi o samo porównanie, czy były jakieś różnice.

Pewnie to słowo : "posoborowy"

Słowo jak słowo, zastanawiam się czemu tak je podkreślono.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #1337 dnia: Maja 26, 2011, 08:07:37 am »

Czyli odpust 7lat i 7 kw. to odpust taki, jaki uzyskałby wierny pokutując według dawnej praktyki  7 lat i 280 dni?

Dokładnie.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
romek13
uczestnik

« Odpowiedz #1338 dnia: Maja 27, 2011, 18:51:57 pm »

Co to są Suche Dni?
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1339 dnia: Maja 28, 2011, 23:06:50 pm »

1. Gdzie (w jakim dokumencie) Kościół zezwolił na śpiewanie piosenek religijnych podczas Mszy Świętej.?
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1340 dnia: Maja 29, 2011, 00:41:38 am »

Będę razem z wycieczką szkolną w prawosławnej cerkwi w czerwcu. Czy powinienem przyklęknąć gdy wejdę, czy nie? Jak PAn Jezus jest tam przechowywany, w tabernakulum i na środku osi kościoła? Czy jest w cerkwiach woda święcona tak jak u nas w rogach przy wejściach? Czy mogę się przeżegnać używając jej?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
ant
bywalec
**

« Odpowiedz #1341 dnia: Maja 29, 2011, 01:23:38 am »

Czy powinienem przyklęknąć gdy wejdę, czy nie?
można.

Jak PAn Jezus jest tam przechowywany, w tabernakulum i na środku osi kościoła?
może, ale jeżeli to skansen to nie musi być tam przechowywany.

Czy jest w cerkwiach woda święcona tak jak u nas w rogach przy wejściach?
Nie.

Czy mogę się przeżegnać używając jej?
Nie, bo jej tam nie ma.

Piotr
uczestnik

« Odpowiedz #1342 dnia: Maja 29, 2011, 09:36:04 am »

Nie.

Nie, bo jej tam nie ma.

Nie wiem jak w Polsce, ale w części większych cerkwi stoją ogromne baniaki z wodą święconą wewnątrz. Są w nie wmontowane krany.
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #1343 dnia: Maja 29, 2011, 11:29:51 am »

Może Pan, ale żaden prawosławny tak by nie zrobił - Jezus Chrystus jest w ołtarzu za drzwiami i się Go nie adoruje, tak samo jak się nie adoruje Chrystusa przez drzwi kościoła.
Jak Pan Jezus jest tam przechowywany, w tabernakulum i na środku osi kościoła?
Jest przechowywany w darochranitielnicy, ale tylko dla chorych (no dobra - jeszcze w Wielkim Poście od niedzieli do Liturgii Uprzednio Poświęconych). Co ciekawe prawosławni mają też darosice "przenośne tabernakula" do zanoszenia Pana Jezusa chorym:

Tu już Pan Piotr odpowiedział
Prawosławni nie żegnają się wodą święconą przychodząc do cerkwii. Ewentualne odkręcenie kranu, żeby pomaczać rękę dziwnie by wyglądało w cerkwii. Może wziąłby Pan świeczkę z narteksu i zapalił. Wskazanym byłoby ucałować ikonę, choć tę umieszczoną na analogionie (anałoju) - dwa znaki krzyża z pokłonami, całujemy i potem jeszcze jeden znak krzyża z pokłonem.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #1344 dnia: Maja 29, 2011, 11:34:57 am »

1. Gdzie (w jakim dokumencie) Kościół zezwolił na śpiewanie piosenek religijnych podczas Mszy Świętej.?
"Piosenek"? Władzę umieszczania czegokolwiek w liturgii ma papież i powołane przezeń do tego dykasterie (Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów). Na terenie Polski - taką władzę (zatwierdzenia danej piosenki do użytku liturgicznego, czyli śpiewania podczas Mszy) ma też KEP, a w każdej diecezji - jej ordynariusz.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #1345 dnia: Maja 29, 2011, 11:39:13 am »

Co to są Suche Dni?
To jest nawet na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Suche_dni
Albo w kilku wątkach na tym forum:
np. http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,1412.0.html
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1346 dnia: Maja 29, 2011, 13:49:29 pm »

Prawosławni nie żegnają się wodą święconą przychodząc do cerkwii. Ewentualne odkręcenie kranu, żeby pomaczać rękę dziwnie by wyglądało w cerkwii. Może wziąłby Pan świeczkę z narteksu i zapalił. Wskazanym byłoby ucałować ikonę, choć tę umieszczoną na analogionie (anałoju) - dwa znaki krzyża z pokłonami, całujemy i potem jeszcze jeden znak krzyża z pokłonem.

ok, dziękuję za odpowiedzi. Jednak czy byłby pan tak miły i wytłumaczył oraz pokazał mi na zdjęciach kiedy mogę wziąć tą świeczkę (od razu po wejściu?), gdzie się one znajdują,  jak zapalić (czy od innych świeczek) i jak je umieścić właściwie. Kolejne pytanie: czy przeżegnać się mam po "łacinnemu" i z pokłonem oraz dokładny opis (najlepiej również zdjęcie) którą ikonę. Czy również w każdej chwili to mozna uczynić? Być może nie pomoge zbytnio, ale moge powiedzieć że cerkiew będzie na Litwie. |
Z góry dziękuje za odpowiedź.

P.S. Pytam o to wszystko, bo nigdy, przenigdy nie byłem w cerkwi (żadnej),  a dla ciekawości powiem również, że będziemy na ostatni dzień w meczecie.  :) Ale tu jest niespodzianka - na regulaminie pisało: KRÓTKA LEKCJA ISLAMU  :D :D :D
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #1347 dnia: Maja 29, 2011, 14:25:24 pm »

Jak PAn Jezus jest tam przechowywany, w tabernakulum i na środku osi kościoła?
Z tego co wiem to raczej nie jest przechowywany, chyba że dla chorych. Ale niech Pan nie przyklęka, sami prawosławni tego nie robią. Najlepiej zachować się tak, jak oni.
Proszę przeżegnać się i pokłonić przed ikoną. Wystarczy.
Może się Pan przeżegnać po łacińsku (w końcu to Pana naturalny zwyczaj) albo po wschodniemu (bo to też katolickie)- w odwrotną stronę trzema złączonymi palcami: kciukiem, wskazującym i środkowym. 
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2011, 14:30:23 pm wysłana przez Kamil » Zapisane
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #1348 dnia: Maja 29, 2011, 18:08:17 pm »

Czy może ktoś z państwa słyszał o,, 12 Aniołów roku'' (...)

Ja nie słyszałam, ale czytałam odpowiedź tu:

http://forum.piusx.org.pl/index.php?topic=3133.0
Kreowany_styl
bywalec
**

« Odpowiedz #1349 dnia: Maja 29, 2011, 18:33:40 pm »

Spotykam się ostatnio z praktyką odkładania chrztu na coraz późniejszy termin przez rodziców. Jak z taką mentalnością polemizować? Zawsze wydawało mi się, że trzeba iść w stronę podkreślania, że "Kto chrzest przyjmie, ten będzie zbawiony" ale tu spotykam się ze zdziwieniem "więc gdy dziecko umrze to Bóg je wysyła do piekła?".
Strony: 1 ... 88 89 [90] 91 92 ... 170 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!