Pierwsze pytanie to, czy ktoś wie co się stało ze stroną?: "Internetowa Strona katolików" - to była strona pana Krajskiego, ale tam były artykuły Pani już śp. Marii Kominek OPs. Szkoda, że nie ma, bo było bardzo wiele ciekawych artykułów Pani Kominek.
Druga osoba odpowiada tak:"- Wielu świętych tak robiło. Tak, przedsoborowych."
Cytat: Anna M w Lipca 21, 2017, 20:15:25 pmDruga osoba odpowiada tak:"- Wielu świętych tak robiło. Tak, przedsoborowych."Myślę, że tutaj trzeba by rozpatrzyć każdy przypadek z osobna. (...)
jeszcze dodała św. Teresę od Dzieciątka Jezus.
Kilka lat temu swiat obiegła informacja, ze jakis kretyn, znaczy minister protestancki w Ameryce, dosłownie przeczytał Psalm 91 i zaczał po zmijach łazic i wymachiwać nimi. Zwierze jak to zwierze, uzarło idiote i odszedł w zaswiaty. Pismo Świete było swego czasu reglamentowane i po takich wypadkach wiadomo dlaczego.
"Życie sakramentalne to właśnie Słowo Boże, dokładniej mówiąc, realizowanie go. Bardzo możliwe, że samo sformułowanie jakiego użyłem wywodzi się od protestantów, ale jest bardzo trafne. Czy Duch Święty nie działa jak chce, powołując ludzi niezależnie od tego czy są w macierzy Kościoła, czy też przez swoich przodków zostali umiejscowieni poza jednością? Czy to nie Duch Święty powołał na pastora Ulfa Ekmana, żeby założył wiele kościołów, żeby zgłębiał Słowo Boże i żeby na starość odkrył prawdziwą wolę Bożą, co do jedności Kościoła? I stał się świadkiem dla tysięcy protestantów, wracając na łono Kościoła Katolickiego. Tak, nie mamy monopolu na działanie Ducha Świętego, a co gorsza, często jesteśmy duchowo martwi."
Przeczytałam taki cytat:"Najgorszym rodzajem HERETYKA jest ten, który nauczając w większości prawdziwą doktrynę katolicką, dodaje do niej jedno słowo herezji, niczym kroplę trucizny do szklanki wody" - Leon XIII.... z jakiego dokumentu Leona XIII to pochodzi?
"W dziejach kościoła św. Teresa z Avilla, św. Filip Neri, czy św. Katarzyna ze Sieny kiedy Duch Święty zstępował zachowywali się nietypowo . Zapiski podają, ze gdy Duch Święty przychodził zdarzało się, ze padali na podłogę i śmiali się w Duchu Świętym kilka godzin turlając się ze śmiechu po posadzce. Każda z tych osób została kanonizowana."
Jeszcze jedno, czy ktoś gdzieś doczytał o takim zachowaniu tych świętych czy jednego z nich jak napiszę poniżej?
turlając się ze śmiechu po posadzce