Bartek
|
|
« Odpowiedz #2100 dnia: Lutego 24, 2014, 10:27:57 am » |
|
Bez przesady. Skromne urodziny to jeszcze nie zabawa.
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
zenko
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #2101 dnia: Lutego 24, 2014, 12:04:37 pm » |
|
Nie godzi sie pijac szlachetnego wina w takich kubkach...fe
|
|
|
|
|
|
|
Darek
rezydent
Deus caritas est
|
|
« Odpowiedz #2102 dnia: Marca 20, 2014, 21:07:35 pm » |
|
|
|
|
|
Pamiętajcie, nowa Polska nie może być Polską bez dzieci Bożych! Polską niepłodnych lub mordujących nowe życie matek! Polską pijaków! Polską ludzi niewiary, bez miłości Bożej! Prymas Stafan Kard. Wyszyński
|
|
|
Rita
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #2103 dnia: Marca 21, 2014, 12:18:16 pm » |
|
Prośba o pomoc: bardzo proszę o podpowiedź, gdzie w czeluściach FK znajduje się wątek dotyczący znaczenia pojęcia (Kościół) katolicki (zdaje mi się, że był taki wątek). Chodzi mi nie o sens "horyzontalny" powszechnie znany, niekiedy żenująco nadużywany do różnych celów "dialogicznych", lecz o sens "wertykalny".
|
|
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2014, 12:48:06 pm wysłana przez Rita »
|
|
|
|
|
Kefasz
|
|
« Odpowiedz #2104 dnia: Marca 21, 2014, 13:41:21 pm » |
|
Kościół Chrystusowy składa się z trzech części - wojującej na Ziemi, wypłacającej się (cierpiącej) w Czyśćcu i zwycięskiej w Niebie, gdzie cieszy się oglądaniem Boga twarzą w twarz. Jest miedzy nimi wspólna gospodarka łaski - kościół ziemski modli się o uwolnienie z mąk czyśćcowych i prosi o wstawiennictwo tych w Niebie, oni proszą o pomoc dla tych na Ziemi i w Czyśćcu a Czyściec jest przedsionkiem między Ziemią a Niebem.
|
|
|
|
Stare jest lepsze Ł5,39 liczne stare książki-> http://chomikuj.pl/PjetjaZ forum amerykańskich tradycjonalistów: Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi. Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
|
|
|
Darek
rezydent
Deus caritas est
|
|
« Odpowiedz #2105 dnia: Marca 29, 2014, 17:23:22 pm » |
|
L.I.Ch. Znalazłem w jednym z kościołów broszurke był w niej sposób odmawiania nowenny pompejańskiej i koronka do krwawych łez Matki Bożej jednak zauważyłem że pod sam koniec jest jeszcze jedno nabożeństwo udalo się mi znaleść jego treść w internecie http://obrazmojegoserca.blog.onet.pl/2009/02/11/modlitwa-trzech-zdrowas-maryjo/czy ktoś z Państwa o nim słyszał i jaki jest jego status? Nigdy nie słyszałem o tym ostatnim nabożeństwie ani o jego uznaniu czy uznaniu takowych wizji.
|
|
|
|
Pamiętajcie, nowa Polska nie może być Polską bez dzieci Bożych! Polską niepłodnych lub mordujących nowe życie matek! Polską pijaków! Polską ludzi niewiary, bez miłości Bożej! Prymas Stafan Kard. Wyszyński
|
|
|
yukoma
uczestnik
Święty Pawle Chung, męczenniku módl się za nami!
|
|
« Odpowiedz #2106 dnia: Marca 31, 2014, 20:40:35 pm » |
|
Czy ktos z Panstwa orientuje się jak obecnie wygląda japoński Niepokalanów?Może jakieś namiary na jakąś stronkę?Pięknie proszę
|
|
|
|
Przez posłuszeństwo ku apostazji - w Kościele posoborowym ta rzeczywistość stawała się moim udziałem :-(
Msza Święta Wszechczasów i Jej bogactwo to największe Odkrycie mojego życia
|
|
|
Darek
rezydent
Deus caritas est
|
|
« Odpowiedz #2107 dnia: Kwietnia 05, 2014, 13:45:56 pm » |
|
L.I.Ch.
Czy można kupić komuś czekolade w ramach podziękowań lub przeprosin w okresie postu?
|
|
|
|
|
|
|
yukoma
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #2108 dnia: Kwietnia 05, 2014, 14:01:27 pm » |
|
gorzką można
|
|
|
|
Przez posłuszeństwo ku apostazji - w Kościele posoborowym ta rzeczywistość stawała się moim udziałem :-(
|
|
|
Teresa
|
|
« Odpowiedz #2109 dnia: Kwietnia 05, 2014, 14:36:55 pm » |
|
Powstrzymywanie się od słodyczy w okresie Postu nie jest obowiązkowe, więc obiektywnie przeszkód nie ma. Ale myślę, że jeśli wiadomo, iż ta osoba właśnie takie postanowienie sobie poczyniła, to lepiej nie wodzić na pokuszenie
|
|
|
|
|
|
|
|
yukoma
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #2111 dnia: Kwietnia 06, 2014, 20:00:02 pm » |
|
Deo gratias
|
|
|
|
|
|
|
Darek
rezydent
Deus caritas est
|
|
« Odpowiedz #2112 dnia: Kwietnia 13, 2014, 14:53:14 pm » |
|
L.I.Ch.
I. Czy w tradycyjnej liturgi urzywa się vasculum? II. Czy kapłan puryfikuje palce podczas udzielania Najświętrzego Sakramentu poza Mszą Święto i przy wystawieniu Najświętrzego Sakramentu?Czy księża niebędący celebransami podczas Przenajświętrzej Ofiary a udzielejący Komuni Świętej również puryfikują palce?
|
|
|
|
|
|
|
Michal260189_T
|
|
« Odpowiedz #2113 dnia: Kwietnia 13, 2014, 16:14:14 pm » |
|
Vasculum używają kapłani którzy udzielają Komunii Świętej niebędący celebransami podczas Mszy Świętej. Kapłan celebrujący Mszę Św. nie używa vasculum z tego względu że później i tak się palce obmywa nad kielichem.
|
|
|
|
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
|
|
|
Tomas
bywalec
|
|
« Odpowiedz #2114 dnia: Kwietnia 14, 2014, 12:24:54 pm » |
|
A przy wystawieniu Najświętszego Sakramentu kapłan obmywa palce, jeśli dotknął bezpośrednio konsekrowanej hostii.
|
|
|
|
|
|
|
|