Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 19:49:04 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 170 Drukuj
Autor Wątek: Pytania błahe i trywialne  (Przeczytany 764188 razy)
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #1590 dnia: Października 04, 2011, 19:25:30 pm »

Zdaje się, że winien mieć jeszcze jeden rząd pomponów po każdej stronie.
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #1591 dnia: Października 04, 2011, 20:37:10 pm »

hm, abp Kowalczyk nie jest kardynalem i byc moze, że tutaj, tak jak w przypadku piuski, nie ma przywileju
dxcv
aktywista

« Odpowiedz #1592 dnia: Października 04, 2011, 21:52:05 pm »

Nie musi być kardynałem. Tak wygląda herb prymasa bądź patriarchy niebędącego kardynałem:
Emte
uczestnik

« Odpowiedz #1593 dnia: Października 12, 2011, 22:10:58 pm »

"Gdy jednak przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca pochodzi, On będzie świadczył o Mnie" (J 15, 26)

Wyznanie wiary: "Wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca i Syna pochodzi."

Poroszę o jakiś tekst, który dobrze wyjaśnia sprawę Filioque. Być może jest na tym forum, ale niestety nie znalazłem
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1594 dnia: Października 12, 2011, 22:23:41 pm »

http://swiety.krzyz.org/filioque.htm
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
Adimad
aktywista

« Odpowiedz #1595 dnia: Października 19, 2011, 09:53:39 am »

Koszernie wierzyć w ten sposób? Czy nieco "magicznie"?

Na tradycjonalistycznej witrynie TIA znalazłem tekst, którego autor (trads katolicki) twierdził ,że Benedykt XVI odrzuca naukę o niebie i piekle, bo nie traktuje nieba i piekła jako fizycznych, materialnych miejsc. Tenże autor uważał natomiast, że faktycznie jest niebo w formie pałacu czy czegoś takiego, stoi tam tron, na nim siedzi Bóg, a po prawej stronie Chrystus.

link ---> http://www.traditioninaction.org/bev/137bev08_29_2011.htm

"So, Benedict XVI denies that that Christ ascended to Heaven, a physical place where He dwells with His resurrected body in the company of the Blessed Virgin Mary, also present there body and soul. He clearly affirms that “Ascension does not mean departure to a remote region of cosmos."

(autor opisywane twierdzenie, które przypisuje BXVI - potępia - i sam twierdzi, że "Therefore, nothing prevents God the Father from having a throne in a physical Heaven where He is seated, and to have Our Lord Jesus Christ, God the Son, at His right hand.")
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1596 dnia: Października 19, 2011, 17:49:54 pm »

Czy dzieci nienarodzonych dotyczy w rzeczywistości tzw. chrzest wiary, czy to tylko posoborowa nadzieja?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #1597 dnia: Października 19, 2011, 18:36:03 pm »

Czy dzieci nienarodzonych dotyczy w rzeczywistości tzw. chrzest wiary, czy to tylko posoborowa nadzieja?
Nadzieja jest jak najbardziej przedsoborowa, acz nie ma czegoś takiego jak "chrzest wiary"
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1598 dnia: Października 19, 2011, 18:41:35 pm »

Czyli, że ochrzczone zostaje przez pragnienie rodziców, to nieprawda?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #1599 dnia: Października 19, 2011, 22:14:09 pm »

Czyli, że ochrzczone zostaje przez pragnienie rodziców, to nieprawda?
Nie że nieprawda, ale rzecz mocno niepewna. I zwie sie to "chrzest pragnienia", a nie "chrzest wiary"
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #1600 dnia: Października 19, 2011, 22:19:34 pm »

Pan Artur mnie ubiegł...
Ne wiemy co dzieje się z takimi dziećmi. Chrzest pragnienia występuje wtedy, kiedy osoba nieochrzczona chce się ochrzcić, ale z jakichś powodów nie może (np. umiera na pustyni, bądź w okresie katechumenatu, albo też szafarz miał kontrintencje/zaniedbał formę/materię a nikt nie zauważył). O tym, czy pragnie rodziców wystarcza - nie wiemy. Co dzieje się z duszą dziecka, które zginęło w wypadku w drodze do kościoła na własny chrzest - też nie wiemy.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #1601 dnia: Października 20, 2011, 03:30:44 am »

Chrzest pragnenia wiąże się ściśle z wolą osoby mającej byc ochrzczoną - to ona musi wyrazic tę wolę. Wola rodziców to wola rodziców - nie wola dziecka, zatem nie mogą oni wyrazic woli "chrztu pragnienia" za dziecko.
Natomiast oczywiscie nie wiemy jaki jest los dziecka nieochrzczonego. Mozna zakladac, bazujac na wierze w boskie miłosierdzie, że dzieciom nieochrzczonym, w momencie smierci jest udzielona, za sprawą boskiej interwencji, moc używania rozumu i że dziecko może wtedy chec chrztu wyrazic. Dusza ludzka w naturalny sposób rwie się ku Bogu, więc nie jest to wykluczone, ale mysle że uznawanie tej hipotezy za regule nie ma mocnych podstaw.
Pozostaje nam wiec limbus. I tego mysle warto sie trzymac, bo to koncepcja spojna i mysle optymistyczna w porownaniu z wizjami np. sw. Augustyna. Optymistyczna w porownaniu z finałem jaki moze czekac nas ochrzczonych, co mam nadzieje nikogo z nas tu na forum nie spotka.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2011, 03:32:46 am wysłana przez Jean Gabriel Perboyre » Zapisane
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1602 dnia: Października 23, 2011, 16:04:57 pm »

Czy kapłan musi mieć coś na sobie gdy święci, dajmy na to, różaniec.? Chodzi mi o komżę bądź albę i stułę.
Ad Infinitam Dei Gloriam

JRWF
aktywista

« Odpowiedz #1603 dnia: Października 24, 2011, 00:24:54 am »

Czy kapłan musi mieć coś na sobie gdy święci, dajmy na to, różaniec.? Chodzi mi o komżę bądź albę i stułę.

Dobrze, że uzupełnił pan pytanie dodatkowym zdaniem objaśniającym...  ;D
Aczkolwiek sama komża i stuła może zdecydowanie nie wystarczyć... Alba jako tako, ale w zimie to też może być trochę za mało...  ;D
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #1604 dnia: Października 24, 2011, 09:09:31 am »

Dobrze, że uzupełnił pan pytanie dodatkowym zdaniem objaśniającym...  ;D
Aczkolwiek sama komża i stuła może zdecydowanie nie wystarczyć... Alba jako tako, ale w zimie to też może być trochę za mało...  ;D
??? Ale mi Pan pomógł...  ;D
Ad Infinitam Dei Gloriam

Strony: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 170 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!