Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 08, 2024, 15:19:25 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232527 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 104 105 [106] 107 108 ... 170 Drukuj
Autor Wątek: Pytania błahe i trywialne  (Przeczytany 711989 razy)
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #1575 dnia: Września 14, 2011, 09:28:28 am »

skąd w takim razie ów x. z. ?
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
prosty_czlowiek
rezydent

« Odpowiedz #1576 dnia: Września 14, 2011, 18:53:42 pm »

Co Państwo na to: http://www.bibula.com/?p=43507 . Cieszyć sie (bo z jednej strony to  heretycy) czy smucić (bo z drugiej strony to raczej ateiści)? A jakbyście Państwo postąpi jakbyście byli listonoszami?
Bo ja bym chyba tego nie roznosił.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1577 dnia: Września 14, 2011, 21:09:39 pm »

Na NRL jest wzmianka o KRR we Wrześni. Zdjęcia są - ale czy ksiądz ma manipularz?  ??? ???
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #1578 dnia: Września 14, 2011, 21:36:41 pm »

Na NRL jest wzmianka o KRR we Wrześni. Zdjęcia są - ale czy ksiądz ma manipularz?  ??? ???
zapewne fizycznie nie ma dostepnego (odpowiedniego) manipularza
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2011, 22:00:00 pm wysłana przez Guldenmond » Zapisane
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Maswerk
aktywista

Poznańskie Duszpasterstwo Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #1579 dnia: Września 14, 2011, 21:53:17 pm »

Mucecik zajął za dużo miejsca w torbie i się manipularz nie zmieścił ;)
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1580 dnia: Września 16, 2011, 21:47:48 pm »

Znacie jakieś dobre książki o tematyce "wandejskiej"? (nie liczymy tych z Te Deum o rewolucji).

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
emek
rezydent

« Odpowiedz #1581 dnia: Września 16, 2011, 21:52:43 pm »

Halina Popławska "Szkaplerz wandejski" - bardzo fajna tyle, że powieść, a nie książka historyczna. Spotkałem się też z polecaniem "Rozważania o wojnie domowej" Jasienicy ale osobiście nie czytałem.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1582 dnia: Września 16, 2011, 23:08:56 pm »

Halina Popławska "Szkaplerz wandejski" - bardzo fajna tyle, że powieść, a nie książka historyczna. Spotkałem się też z polecaniem "Rozważania o wojnie domowej" Jasienicy ale osobiście nie czytałem.

Jasienica OK.
gnome
aktywista

« Odpowiedz #1583 dnia: Września 17, 2011, 07:05:36 am »

Spotkałem się też z polecaniem "Rozważania o wojnie domowej" Jasienicy ale osobiście nie czytałem.
Jasienica OK.
Akurat tutaj to tak nie do końca.
Oczywiście warto przeczytać ale dla mnie to jest zbyt ... stonowane.
Autor mówi o eksterminacji ogromnych rzesz ludzi o potwornym losie ofiar rewolucjonistów a mówi w taki sposób w jaki mówi się upadku z rowera - no niby nic przyjemnego ale spokojnie to nie koniec świata.
Poza tym, miałem wrażenie czytając "Rozważania o wojnie domowej" jakby Jasienica trochę usprawiedliwiał czerwonych katów i - jakby to powiedzieć - rozpraszał odpowiedzialność.
Więc tam sentymentalizmu i tęsknoty niż żalu i poszukiwania winnego. W sytuacji w której Paryż wciąż nie chciał (i nie chce do dziś) przyznać, że Wandea to było ludobójstwo, takie odsuwanie odpowiedzialność wobec ofiar tej zbrodni na rzecz taniego sentymentalizmu jest - w mojej ocenie - nieodpowiednie.

No i to irytujące powracanie wciąż do dat według kalendarza rewolucyjnego - brrrr

Żeby nie było, że zniechęcam, kilka ciekawych cytatów na zachętę:
"W niektórych epokach historii zamiar życia w spokoju staje się programem wywrotowym"(s.37) - bo dziś znowu tego doświadczamy.

"Już dość dawno temu powiedziano,że najbardziej liberalna republika dzisiejsza wydałaby się ludziom ówczesnym strasznym domem niewoli, że stary porządek był po prostu naszpikowany niepojętymi dla nas wolnościami"(s.39) - bo o wolności warto zawsze przypominać!

"Nieustannie wszak snują się po tym łez padole przejęci pogardą dla jego nielogicznego urządzenia teoretycy, posiadacze nieomylnych recept zbawienia. Ta właśnie skłonność ludzka - zabawna, dopóki się przejawia w piwiarniach lub w klubach towarzyskich, w czytelniach bibliotek, niekiedy irytująca - staje się śmiertelnie niebezpieczna, gdy kapryśny zaiste bieg dziejów chociażby przypadkiem odda prorokowi lub całej grupie wizjonerów - władzę."(s.63) - bo przed czerwonymi zawsze warto ostrzegać.

"Jeśli będę nacierać, idźcie za mną! Jeśli się cofnę, zabijcie! Jeśli zginę, pomścijcie!"(s.89) - Henryk de La Rochejaquelein.

"Strszaliwa ustawa z 22 prairiala (czyli 10 czerwca 1794 roku) znosiła postepowanie śledcze, pozbawiała oskarżonego prawa do pomocy ze strony obrońcy, zwalniała trybunał od obowiązku przesłuchania świadków i nakazywała mu albo uniewinniać, albo skazywać na śmierć."(s.109) - bo to ciekawe jak w czasach "oświeconych" znoszono prawa prawdziwie "oświecone" stworzone w czasach "mrocznego zabobonu" :]
Warto tego użyć kiedy ktoś próbuje udowadniać wyższość (praw człowieka i humanitaryzmu) czasów rewolucji w porównaniu z średniowieczem.

"Statystyka powiada, że tylko dwadzieścia procent skazanych w dobie Terroru należało do stanów uprzywilejowanych, do duchowieństwa lub szlachty. Pozostałe osiemdziesiąt procent to był lud, stan trzeci, o którym opat Sieyes taki pięknie pisał przed pięciu zaledwie laty, że będąc za monarchów niczym, pragnie stać się nareszcie czymkolwiek... Stał się, jak widzimy, stał się grubo więcej niż czymkolwiek, bo rekordzistą we wcale niepożądanej ofiarności."(s.109) - bo warto przypominać, że słowa socjalistów to zawsze wierutne kłamstwa.

"Monarchowie z rodu Kapetyngów uważali Francuzów za swoich poddanych, lecz nie wychowali ich na niewolników"(s.118) - bo warto pokazywać, że ci "straszni" monarchowie, nie byli - w porównaniu z wieloma demokratami - tacy straszni wcale  ;)

Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #1584 dnia: Września 17, 2011, 09:11:36 am »

Reynald Secher: Ludobójstwo francusko-francuskie. Wandea departament zemsty. Wydawnictwo ISKRY, Warszawa 2003.
Bardzo rzetelne opracowanie
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49861/ludobojstwo-francusko-francuskie-wandea-departament-zemsty
jędrek
rezydent

Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)

« Odpowiedz #1585 dnia: Września 21, 2011, 10:07:53 am »

Zgadzam się z tym sentymentalizmem u Jasienicy, ciężko czasem odtworzyć bieg wydarzeń.
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5494.msg112948.html#msg112948 DOŁĄCZ DO GRUPY MODLITEWNEJ I MÓDL SIĘ ZA PRZEŚLADOWANYCH CHRZEŚCIJAN!
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #1586 dnia: Września 22, 2011, 14:10:23 pm »

Reynald Secher: Ludobójstwo francusko-francuskie. Wandea departament zemsty. Wydawnictwo ISKRY, Warszawa 2003.
Bardzo rzetelne opracowanie

Sécher za nadmierne zainteresowanie Wandea oraz prace o konkluzjach niezgodnych z obowiazujaca wykladnia musial pozegnac sie ze znakomicie rokujaca kariera naukowa. Polecam wszytsko jego piora, nawet komiksy :)
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1587 dnia: Września 28, 2011, 16:12:03 pm »

Czy xx. Jenkins i Stehlin mają obywatelstwo polskie? Naszła mnie taka myśl ze względu na wybory.  :)

Merci, Monseigneur

Kamil
aktywista

« Odpowiedz #1588 dnia: Września 28, 2011, 16:57:41 pm »

Z tego co wiem, to nie mają.
kuba
Gość
« Odpowiedz #1589 dnia: Września 30, 2011, 13:12:08 pm »

http://www.archidiecezja.pl/pl/aktualnosci.html

Czy herb Prymasa nie powinien aby mieć więcej chwostów?
Strony: 1 ... 104 105 [106] 107 108 ... 170 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!