Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 06, 2025, 17:39:53 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232955 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 95 96 [97] 98 99 ... 170 Drukuj
Autor Wątek: Pytania błahe i trywialne  (Przeczytany 753579 razy)
GrzegorzJ
adept
*

« Odpowiedz #1440 dnia: Czerwca 19, 2011, 12:30:47 pm »

Ostatnio wygrzebałem w domowej biblioteczce książkę z jakimiś objawieniami. Chciałem sprawdzić czy mają IMPRIMATUR i się przeraziłem, bo znalazłem takie coś:
DEKRET OJCA ŚWIĘTEGO PAWŁA VI
Dekret Ojca Św. Pawła VI (Acta Apostolica Sedis z dn.29.12.1966) pozwala na drukowanie nowych objawień, łask, cudów i przepowiedni bez imprimatur.
Czy ten dekret jest prawdziwy? Jeśli tak, to czy możemy mieć pretensję do ludzi opierających się na wątpliwych objawieniach? Przecież nie z własnej winy nie wiedzą czy mają do czynienia z prawdą czy z fałszem.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1441 dnia: Czerwca 19, 2011, 12:57:04 pm »

Ostatnio wygrzebałem w domowej biblioteczce książkę z jakimiś objawieniami. Chciałem sprawdzić czy mają IMPRIMATUR i się przeraziłem, bo znalazłem takie coś:
DEKRET OJCA ŚWIĘTEGO PAWŁA VI
Dekret Ojca Św. Pawła VI (Acta Apostolica Sedis z dn.29.12.1966) pozwala na drukowanie nowych objawień, łask, cudów i przepowiedni bez imprimatur.
Czy ten dekret jest prawdziwy? Jeśli tak, to czy możemy mieć pretensję do ludzi opierających się na wątpliwych objawieniach? Przecież nie z własnej winy nie wiedzą czy mają do czynienia z prawdą czy z fałszem.

FAjnie, że wiemy o jakie objawienia chodzi - co to za objawienia?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
GrzegorzJ
adept
*

« Odpowiedz #1442 dnia: Czerwca 19, 2011, 13:02:56 pm »

"Czego chcesz od nas, Pani?" Piotr Lewin
Objawienia chyba w Okoninie, nie czytałem bo w przypisach są odnośniki do orędzi z Medjugorie.

Chodzi mi o sam dekret. Czy jest wyssany z palca, czy Paweł VI naprawdę pozwolił na drukowanie objawień bez imprimatur?
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #1443 dnia: Czerwca 19, 2011, 13:31:28 pm »

Prawda. Uchylono m. in. kanon 1399 starego KPK, który zabraniał wydawania, czytania, rozpowszechniania i przechowywania książek o nowych objawieniach, cudach i przepowiedniach.

http://www.lovingmother.org/Misc/CanonsoftheChurchENG.htm

Can 1399. Ipso iure prohibentur:
 1 Editiones textus originalis et antiquarum versionum catholicarum sacrae Scripturae, etiam Ecclesiae Orientalis, ab acatholicis quibuslibet publicatae; itemque eiusdem versiones in quamvis linguam, ab eisdem confectae vel editae;
 2 Libri quorumvis scriptorum, haeresim vel schisma propugnantes, aut ipsa religionis fundamenta quoquo modo evertere nitentes;
 3 Libri qui religionem aut bonos mores, data opera, impetunt;
 4 Libri quorumvis acatholicorum, qui ex professo de religione tractant, nisi constet nihil in eis contra fidem catholicam contineri;
 5 Libri de quibus in can. 1385, §1, n. 1 et can. 1391; itemque ex illis de quibus in cit. can. 1385, §1, n. 2, libri ac libelli qui novas apparitiones, revelationes, visiones, prophetias, miracula enarrant, vel qui novas inducunt devotiones, etiam sub praetextu quod sint privatae, si editi fuerint non servatis canonum praescriptionibus;
 6 Libri qui quodlibet ex catholicis dogmatibus impugnant vel derident, qui errores ab Apostolica Sede proscriptos tuentur, qui cultui divino detrahunt, qui disciplinam ecclesiasticam evertere contendunt, et qui data opera ecclesiasticam hierarchiam, aut statum clericalem vel religiosum probris afficiunt;
 7 Libri qui cuiusvis generis superstitionem sortilegia, divinationem, magiam, evocationem spirituum, aliaque id genus docent vel commendant;
 8 Libri qui duellum vel suicidium vel divortium licita statuunt, qui de sectis massonicis vel aliis eiusdem generis societatibus agentes, eas utiles et non perniciosas Ecclesiae et civili societati esse contendunt;
 9 Libri qui res lascivas seu obscenas ex professo tractant, narrant, aut docent;
 10 Editiones librorum liturgicorum a Sede Apostolica approbatorum, in quibus quidpiam immutatum fuerit, ita ut cum authenticis editionibus a Sancta Sede approbatis non congruant;
 11 Libri quibus divulgantur indulgentiae apocryphae vel a Sancta Sede proscriptae aut revocatae;
 12 Imagines quoquo modo impressae Domini Nostri Iesu Christi, Beatae Mariae Virginis, Angelorum atque Sanctorum vel aliorum Servorum Dei ab Ecclesiae sensu et decretis alienae.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
ratio
rezydent

« Odpowiedz #1444 dnia: Czerwca 21, 2011, 17:27:16 pm »

Powszechne staje się wymienianie bł. Jana Pawła II w modlitwach eucharystycznych. Czy to jest prawidłowe?
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1445 dnia: Czerwca 21, 2011, 17:30:11 pm »

Powszechne staje się wymienianie bł. Jana Pawła II w modlitwach eucharystycznych. Czy to jest prawidłowe?

Witam w klubie  ;D
Było tu gdzieś już na forum, że raczej nie, ale może ktoś się wypowie inaczej

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
ms
rezydent

« Odpowiedz #1446 dnia: Czerwca 21, 2011, 20:41:55 pm »

Ja uważam że to dobrze, bo to przecież najważniejszy święty w historii kościoła. Ubolewam że nie wymienia się go na mszach trydenckich (a nawet jeśli, to nie słychać).
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1447 dnia: Czerwca 23, 2011, 15:27:29 pm »

Czy 15 sierpnia w Przeoracie FSSPX w Warszawie odbędzie się Msza Święta, czy wszyscy księża będą wtedy w Częstochowie? (Pytam, bo wiem że mają państwo doświadczenie związane z kaplicami Bractwa)

Merci, Monseigneur

Kamil
aktywista

« Odpowiedz #1448 dnia: Czerwca 26, 2011, 18:46:04 pm »

Czy 15 sierpnia w Przeoracie FSSPX w Warszawie odbędzie się Msza Święta, czy wszyscy księża będą wtedy w Częstochowie? (Pytam, bo wiem że mają państwo doświadczenie związane z kaplicami Bractwa)
Zapewne się odbędzie.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1449 dnia: Czerwca 26, 2011, 18:49:58 pm »

Zapewne się odbędzie.

Niestety, muszę być pewny na 100% żebym po przejechaniu taty samochodem 150 km nie pocałował klamki, ale i tak dziękuję za odpowiedź :)

Merci, Monseigneur

Major
aktywista

« Odpowiedz #1450 dnia: Czerwca 26, 2011, 19:18:47 pm »

Najlepiej zadzwonić do Przeoratu.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1451 dnia: Czerwca 26, 2011, 19:44:17 pm »

Najlepiej zadzwonić do Przeoratu.

Inaczej - czy ktoś w ostatnich latach z państwa był w Przeoracie 15 sierpnia na Mszy?

Merci, Monseigneur

thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1452 dnia: Czerwca 27, 2011, 12:51:01 pm »

Z kolei mam inne, choć podobne pytanie:
16 lipca (prymicje nowego kapłana) Msza Święta odbędzie się o której godzinie?
  oraz:
dlaczego mówi się prymicje, a nie prymicja?  :)

Merci, Monseigneur

ratio
rezydent

« Odpowiedz #1453 dnia: Czerwca 27, 2011, 12:58:36 pm »

(...) przecież najważniejszy święty w historii kościoła. (...)
A po czym to poznać, że bł.Jan Paweł II "to najważniejszy święty w historii kościoła" i którego kościoła?
A tak zgodnie z formalnościami bł. JPII jest błogosławionym Kościoła Rzymsko - Katolickiego, a nie świetym.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #1454 dnia: Czerwca 27, 2011, 13:07:49 pm »

a slyszal Kol. o ironii kiedys?
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Strony: 1 ... 95 96 [97] 98 99 ... 170 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!