Ja tam bym na Pana miejscu poszedł do grekokatolików dzisiaj (jest Wniebowstąpienie i to tradycyjnie), jeśli ma Pan taką możliwość. Niestety już po ptokach ThomasCytujczy kupując taką świeczkę, nie będę odpowiedzialny za dofinansowywanie schizmatyków (no bo jednak na cele parafialne takie pieniądze idą... chyba)Pana podatki idą na o wiele gorsze cele. Może Pan kupić sobie zestaw świeczek u grekokatolików w sklepie internetowym i przynieść własne http://www.sofija-net.pl/index.php?products=product&prod_id=431
czy kupując taką świeczkę, nie będę odpowiedzialny za dofinansowywanie schizmatyków (no bo jednak na cele parafialne takie pieniądze idą... chyba)
O wyjątkowości NOMowej niedzieli Wniebowstąpienia świadczy fakt, że gdyby wypadła np. w św. Stanisława, to św. Stanisław musiałby ustąpić mimo, że ma pierwszeństwo przed zwykłą niedzielą.
Cytat: Michał Barcikowski w Czerwca 03, 2011, 13:08:36 pmOwszem, ale kalendarz to nie to samo co lista świąt nakazanych. Czy powyższe stosuje Pan również do np. Święta Chrystusa Króla?
Owszem, ale kalendarz to nie to samo co lista świąt nakazanych.
Cytat: Michał Barcikowski w Czerwca 03, 2011, 13:24:12 pmOwszem. W Polsce w niedzielę. Niech mnie Pan dobrze zrozumie: ja też się zgadzam, że to absurd, ale rozwiązać go może jedynie Stolica Apostolska.Nie nazwałbym może tego aż absurdem ale na pewno jest to duża niekonsekwencja. No ale każdy katolik musi to rozwiązać przede wszystkim w swoim sumieniu. Jeżeli ja stosuje się do kalendarza KRR to dla mnie Wniebowstąpienie jest w czwartek i muszę jakoś wypełnić swój obowiązek. Nie oznacza to, że obciążam grzechem innych, którzy świętują w dopuszczony przez NOM terminie. Poddaje tylko to pod rozwagę tym którzy kierują się KRR.Nota bene gdybym ja nie poszedł na Mszę w najbliższą niedzielę w moim sumieniu popełniłbym grzech ciężki nie uczestniczenia w Mszy w zwykłą niedzielę, a nie w święto Wniebowstąpienia.
Owszem. W Polsce w niedzielę. Niech mnie Pan dobrze zrozumie: ja też się zgadzam, że to absurd, ale rozwiązać go może jedynie Stolica Apostolska.
Kan. 1246 - § 1. Niedziela, w czasie której jest czczona tajemnica paschalna, na podstawie tradycji apostolskiej winna być obchodzona w całym Kościele jako najdawniejszy dzień świąteczny nakazany. Ponadto należy obchodzić dni Narodzenia Pana naszego Jezusa Chrystusa, Objawienia Pańskiego, Wniebowstąpienia oraz Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, Świętej Bożej Rodzicielki Maryi, Jej Niepokalanego Poczęcia i Wniebowzięcia, Świętego Józefa, Świętych Apostołów Piotra i Pawła, wreszcie Wszystkich Świętych.§ 2. Konferencja Episkopatu może jednak, za uprzednią aprobatą Stolicy Apostolskiej, niektóre z dni świątecznych nakazanych znieść lub przenieść na niedzielę.
Ja bym jednak sumienie kształtował w oparciu o naukę Kościoła.
Panie Michale,Ponieważ wiem, że ma Pan pewną awersję do FSSPX to podam przykład Bractwa św. Piotra. Jak Pan myśli czy kapłani FSSP w Polsce w dzień Wniebowstąpienia (w czwartek) wstrzymują się od wykonywania zbędnych prac czy nie. A jeżeli tak, to czy to jest tylko ich widzimisie czy też uważają, że popełniliby grzech. (uwaga! nie znam odpowiedzi)
Myślę jednak, że dla większości z nich niepowstrzymanie się nie byłoby grzechem ciężkim.
BTW2 - Tak się złożyło, że akurat wczoraj byłem na mszy u FSSPX.
Cytat: Michał Barcikowski w Czerwca 03, 2011, 14:55:38 pmBTW2 - Tak się złożyło, że akurat wczoraj byłem na mszy u FSSPX. A gdyby Pan wczoraj nie był na Mszy, to czy we własnym sumieniu popełniłby grzech, czy nie? Jeżeli jest to pytanie zbyt intymne, proszę mi nie odpowiadać.PS. Cieszy mnie, że Pana domniemana awersja do FSSPX była tylko moim czczym, nieuprawnionym wymysłem
Nie płacę jeszcze podatków , ale rozumiem że nie będę odpowiedzialny. Ok, bo ostatnio tata (który aspiruje na tradsa ) obraził się na mnie, że cały czas mówię iż to schizmatycy a mam zamiar się po prawosławnemu żegnać itd. Co mam odpowiedzieć?