Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 02, 2024, 15:17:13 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232665 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 170 Drukuj
Autor Wątek: Pytania błahe i trywialne  (Przeczytany 733865 razy)
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1395 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:54:36 pm »

Ja tam bym na Pana miejscu poszedł do grekokatolików dzisiaj (jest Wniebowstąpienie i to tradycyjnie), jeśli ma Pan taką możliwość. Niestety już po ptokach :P

Thomas

czy kupując taką świeczkę, nie będę odpowiedzialny za dofinansowywanie schizmatyków (no bo jednak na cele parafialne takie pieniądze idą... chyba)
Pana podatki idą na o wiele gorsze cele. Może Pan kupić sobie zestaw świeczek u grekokatolików w sklepie internetowym i przynieść własne http://www.sofija-net.pl/index.php?products=product&prod_id=431

Nie płacę jeszcze podatków  ;D, ale rozumiem że nie będę odpowiedzialny. Ok, bo ostatnio tata (który aspiruje na tradsa  :D) obraził się na mnie, że cały czas mówię iż to schizmatycy a mam zamiar się po prawosławnemu żegnać itd. Co mam odpowiedzieć?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #1396 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:05:29 pm »

Dobry chrześcijanin ma słuchać się ojca! (A jak mówi  Pismo: "gdy ojca zabraknie wuja słuchać będziesz"  ;D)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1397 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:24:18 pm »

O wyjątkowości NOMowej niedzieli Wniebowstąpienia świadczy fakt, że gdyby wypadła np. w św. Stanisława, to św. Stanisław musiałby ustąpić mimo, że ma pierwszeństwo przed zwykłą niedzielą.

To raczej wyjątkowość wszystkich niedziel nomowego okresu wielkanocnego.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1398 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:25:02 pm »

Owszem, ale kalendarz to nie to samo co lista świąt nakazanych.
Czy powyższe stosuje Pan również do np. Święta Chrystusa Króla?

???

A co ma do rzeczy święto Chrystusa Króla, które i w KRR i w NOM wypada w niedzielę?
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1399 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:26:21 pm »

Owszem. W Polsce w niedzielę. Niech mnie Pan dobrze zrozumie: ja też się zgadzam, że to absurd, ale rozwiązać go może jedynie Stolica Apostolska.

Nie nazwałbym może tego aż absurdem ale na pewno jest to duża niekonsekwencja. No ale każdy katolik musi to rozwiązać przede wszystkim w swoim sumieniu. Jeżeli ja stosuje się do kalendarza KRR to dla mnie Wniebowstąpienie jest w czwartek i muszę jakoś wypełnić swój obowiązek. Nie oznacza to, że obciążam grzechem innych, którzy świętują w dopuszczony przez NOM terminie. Poddaje tylko to pod rozwagę tym którzy kierują się KRR.
Nota bene gdybym ja nie poszedł na Mszę w najbliższą niedzielę w moim sumieniu popełniłbym grzech ciężki nie uczestniczenia w Mszy w zwykłą niedzielę, a nie w święto Wniebowstąpienia.

Ja bym jednak sumienie kształtował w oparciu o naukę Kościoła.
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #1400 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:36:23 pm »

Przytaczam odpowiedni przepi prawa kanonicznego:

Kan. 1246 -

§ 1. Niedziela, w czasie której jest czczona tajemnica paschalna, na podstawie tradycji apostolskiej winna być obchodzona w całym Kościele jako najdawniejszy dzień świąteczny nakazany. Ponadto należy obchodzić dni Narodzenia Pana naszego Jezusa Chrystusa, Objawienia Pańskiego, Wniebowstąpienia oraz Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, Świętej Bożej Rodzicielki Maryi, Jej Niepokalanego Poczęcia i Wniebowzięcia, Świętego Józefa, Świętych Apostołów Piotra i Pawła, wreszcie Wszystkich Świętych.

§ 2. Konferencja Episkopatu może jednak, za uprzednią aprobatą Stolicy Apostolskiej, niektóre z dni świątecznych nakazanych znieść lub przenieść na niedzielę.

Ponieważ KE nie zniosła nakazu a tylko przeniosła obchody na niedzielę to Wniebowstąpienie nadal jest świętem nakazanym.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2011, 14:38:16 pm wysłana przez Marcus » Zapisane
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #1401 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:37:28 pm »

Ja bym jednak sumienie kształtował w oparciu o naukę Kościoła.

Ależ ja to robię cały czas!
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #1402 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:45:15 pm »

Panie Michale,

Ponieważ wiem, że ma Pan pewną awersję do FSSPX to podam przykład Bractwa św. Piotra. Jak Pan myśli czy kapłani FSSP w Polsce w dzień Wniebowstąpienia (w czwartek) wstrzymują się od wykonywania zbędnych prac czy nie. A jeżeli tak, to czy to jest tylko ich widzimisie czy też uważają, że popełniliby grzech. (uwaga! nie znam odpowiedzi)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1403 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:55:38 pm »

Panie Michale,

Ponieważ wiem, że ma Pan pewną awersję do FSSPX to podam przykład Bractwa św. Piotra. Jak Pan myśli czy kapłani FSSP w Polsce w dzień Wniebowstąpienia (w czwartek) wstrzymują się od wykonywania zbędnych prac czy nie. A jeżeli tak, to czy to jest tylko ich widzimisie czy też uważają, że popełniliby grzech. (uwaga! nie znam odpowiedzi)

Nie mam awersji na FSSPX. Po prostu nie we wszystkim utożsamiam się z jego linią. Mam natomiast awersję na absolutyzowanie swoich wyborów życiowych i czynienie z niej obiektywnej normy moralnej.
Myślę, że zarówno kapłani FSSPX jak i IBP jak i wielu katolików (w tym ja) zresztą starało się wczoraj powstrzymać od prac niekoniecznych. Myślę jednak, że dla większości z nich niepowstrzymanie się nie byłoby grzechem ciężkim.
BTW1 - Ja staram się powstrzymywać od prac niekoniecznych np. w święto św. Józefa, w święto śś. Piotra i Pawła, w święto Niepokalanego Poczęcia itp.
BTW2  - Tak się złożyło, że akurat wczoraj byłem na mszy u FSSPX. 
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #1404 dnia: Czerwca 03, 2011, 15:00:48 pm »

Myślę jednak, że dla większości z nich niepowstrzymanie się nie byłoby grzechem ciężkim.

Dla większości to oznacza, że nie dla wszystkich...
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #1405 dnia: Czerwca 03, 2011, 15:06:43 pm »

A gdyby Pan wczoraj nie był na Mszy, to czy we własnym sumieniu popełniłby grzech, czy nie? Jeżeli jest to pytanie zbyt intymne, proszę mi nie odpowiadać.

PS. Cieszy mnie, że Pana domniemana awersja do FSSPX była tylko moim czczym, nieuprawnionym wymysłem
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1406 dnia: Czerwca 03, 2011, 16:03:31 pm »

A gdyby Pan wczoraj nie był na Mszy, to czy we własnym sumieniu popełniłby grzech, czy nie? Jeżeli jest to pytanie zbyt intymne, proszę mi nie odpowiadać.

PS. Cieszy mnie, że Pana domniemana awersja do FSSPX była tylko moim czczym, nieuprawnionym wymysłem

Nie nie byłoby grzechem.
jędrek
rezydent

Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)

« Odpowiedz #1407 dnia: Czerwca 03, 2011, 17:04:46 pm »

ad Thomas.
Powiedz tacie, że nie żegnasz się po prawosławnemu tylko po wschodniemu. W ten sposób żegna się spora grupa katolików wschodnich obrządków bizantyjskich.
Ja sam dotychczas żegnałem się u grekokatolików po "naszemu", ale ostatnio przeszedłem na ich obyczaj :)
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5494.msg112948.html#msg112948 DOŁĄCZ DO GRUPY MODLITEWNEJ I MÓDL SIĘ ZA PRZEŚLADOWANYCH CHRZEŚCIJAN!
kamilek
Gość
« Odpowiedz #1408 dnia: Czerwca 03, 2011, 19:14:11 pm »

.
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #1409 dnia: Czerwca 03, 2011, 22:02:19 pm »

Nie płacę jeszcze podatków  ;D, ale rozumiem że nie będę odpowiedzialny. Ok, bo ostatnio tata (który aspiruje na tradsa  :D) obraził się na mnie, że cały czas mówię iż to schizmatycy a mam zamiar się po prawosławnemu żegnać itd. Co mam odpowiedzieć?
Nie musi Pan zapalać żadnych świeczek. Sposób czynienia znaku krzyża nie jest prawosławny. Katolicy wschodni też tak się żegnają.
Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 170 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Pytania błahe i trywialne « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!