Marcus
|
|
« Odpowiedz #1380 dnia: Czerwca 03, 2011, 11:47:58 am » |
|
A Pan cały czas unika jednoznacznej odpowiedzi na moje proste pytanie:
Czy nie zgadza się Pan z twierdzeniem:
"1. Stosujesz się do kalendarza KRR ergo Wniebowstąpienie świętujesz w czwartek jako święto nakazane."
Poza tym sprowadzanie KRR tylko do formułek i postaw liturgicznych, to jest sprowadzenie Mszy Wszechczasów do ciekawostki folklorystycznej. Wczoraj było święto Wniebowstąpienia, a nie tylko odpowiednie rubryczki w KRR. Tak ja to rozumiem.
|
|
|
|
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #1381 dnia: Czerwca 03, 2011, 11:51:06 am » |
|
A Pan cały czas unika jednoznacznej odpowiedzi na moje proste pytanie:
Czy nie zgadza się Pan z twierdzeniem:
"1. Stosujesz się do kalendarza KRR ergo Wniebowstąpienie świętujesz w czwartek jako święto nakazane."
Poza tym sprowadzanie KRR tylko do formułek i postaw liturgicznych, to jest sprowadzenie Mszy Wszechczasów do ciekawostki folklorystycznej. Wczoraj było święto Wniebowstąpienia, a nie tylko odpowiednie rubryczki w KRR. Tak ja to rozumiem.
Odpowiedziałem jednoznacznie: Wczoraj było święto Wniebowstąpienia w KRR. Żaden katolik przebywający na terenie Polski nie miał wczoraj obowiązku uczestnictwa we mszy św. Nie podoba mi się to, Panu też ale tak jest.
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #1382 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:00:55 pm » |
|
Wymyka się Pan jak piskorz Panie Michale, proste tak lub nie"1. Stosujesz się do kalendarza KRR ergo Wniebowstąpienie świętujesz w czwartek jako święto nakazane."
|
|
|
|
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #1383 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:05:00 pm » |
|
Wymyka się Pan jak piskorz
Panie Michale, proste tak lub nie
Wniebowstąpienie przypada w POlsce w KRR we czwartek. Nie jest ono wtedy świętem nakazanym. Nie wiem, jak to można wyraźniej napisać? Poza tym jak niby wierny świecki ma się "stosować do kalendarza"?
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #1384 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:12:05 pm » |
|
OK. Teraz w końcu zrozumiałem. Jeszcze tylko 2 pytanka. 1. Od kiedy Wniebowstąpienie nie jest świętem nakazanym (w KRR)? 2. Czy grekokatolik nie będąc wczoraj na Mszy popełnił grzech czy nie. A jeżeli nie mógł być z powodu dużej odległości, to czy powinien pójść na NOM?
|
|
|
|
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #1385 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:19:18 pm » |
|
OK. Teraz w końcu zrozumiałem. Jeszcze tylko 2 pytanka. 1. Od kiedy Wniebowstąpienie nie jest świętem nakazanym (w KRR)? 2. Czy grekokatolik nie będąc wczoraj na Mszy popełnił grzech czy nie. A jeżeli nie mógł być z powodu dużej odległości, to czy powinien pójść na NOM?
1. Od 30 listopada 2003 r. Mówimy oczywiście o terytorium Polski. 2. Nie wiem. Nie znam Kodeksy Kościołów Wschodnich.
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #1386 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:51:46 pm » |
|
Zapoznałem się z odpowiednim dekretem: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR/kongregacje/kkultu/swieta_zniesione_04032003.htmlAle mam nadal dwie uwagi. 1. Dekret nie znosi Wniebowstąpienia jako święta nakazanego, a tylko go przenosi (a właściwie pozwala na przeniesienie). 2. Jest sprzeczny (w zakresie KRR) z art.2 Summorum Pontificum, a jako akt niższej rangi (do tego wydany wcześniej) nie wiem czy może mieć tu zastosowanie.
|
|
|
|
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #1387 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:02:00 pm » |
|
Zapoznałem się z odpowiednim dekretem:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR/kongregacje/kkultu/swieta_zniesione_04032003.html
Ale mam nadal dwie uwagi. 1. Dekret nie znosi Wniebowstąpienia jako święta nakazanego, a tylko go przenosi (a właściwie pozwala na przeniesienie). 2. Jest sprzeczny (w zakresie KRR) z art.2 Summorum Pontificum, a jako akt niższej rangi (do tego wydany wcześniej) nie wiem czy może mieć tu zastosowanie.
1. Na niedzielę. W niedzielę ma Kolega obowiązek pójść do kościoła. 2. Nie jest sprzeczny. SP w żadnym razie nie przywraca dawnej dyscypliny postnej ani listy świąt nakazanych.
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista
Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!
|
|
« Odpowiedz #1388 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:03:45 pm » |
|
Ale obowiązującym jest kalendarz sprzed reformy.
|
|
|
|
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)
Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.
Jezuitów należy skasować
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #1389 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:08:36 pm » |
|
Ale obowiązującym jest kalendarz sprzed reformy.
Owszem, ale kalendarz to nie to samo co lista świąt nakazanych.
|
|
|
|
|
|
|
Gregorius
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #1390 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:09:50 pm » |
|
Owszem, ale kalendarz to nie to samo co lista świąt nakazanych.
Czy powyższe stosuje Pan również do np. Święta Chrystusa Króla?
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #1391 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:13:03 pm » |
|
1. Na niedzielę. W niedzielę ma Kolega obowiązek pójść do kościoła. 2. Nie jest sprzeczny. SP w żadnym razie nie przywraca dawnej dyscypliny postnej ani listy świąt nakazanych.
1. A więc nie znosi. Gdyby teraz jakiś dekret przeniósł obchody Wniebowstąpienia z niedzieli na czwartek nie byłoby konieczne ponowne ustanowienie go świętem nakazanym, ponieważ nadal nim jest i nikt tego nie odwołał. 2. Tak. Ale Wniebowstąpienie zgodnie z pkt1. jest nadal świętem nakazanym.
|
|
|
|
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #1392 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:24:12 pm » |
|
1. A więc nie znosi. Gdyby teraz jakiś dekret przeniósł obchody Wniebowstąpienia z niedzieli na czwartek nie byłoby konieczne ponowne ustanowienie go świętem nakazanym, ponieważ nadal nim jest i nikt tego nie odwołał. 2. Tak. Ale Wniebowstąpienie zgodnie z pkt1. jest nadal świętem nakazanym.
Owszem. W Polsce w niedzielę. Niech mnie Pan dobrze zrozumie: ja też się zgadzam, że to absurd, ale rozwiązać go może jedynie Stolica Apostolska.
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #1393 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:25:15 pm » |
|
O wyjątkowości NOMowej niedzieli Wniebowstąpienia świadczy fakt, że gdyby wypadła np. w św. Stanisława, to św. Stanisław musiałby ustąpić mimo, że ma pierwszeństwo przed zwykłą niedzielą.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2011, 13:35:40 pm wysłana przez Marcus »
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #1394 dnia: Czerwca 03, 2011, 13:35:15 pm » |
|
Owszem. W Polsce w niedzielę. Niech mnie Pan dobrze zrozumie: ja też się zgadzam, że to absurd, ale rozwiązać go może jedynie Stolica Apostolska.
Nie nazwałbym może tego aż absurdem ale na pewno jest to duża niekonsekwencja. No ale każdy katolik musi to rozwiązać przede wszystkim w swoim sumieniu. Jeżeli ja stosuje się do kalendarza KRR to dla mnie Wniebowstąpienie jest w czwartek i muszę jakoś wypełnić swój obowiązek. Nie oznacza to, że obciążam grzechem innych, którzy świętują w dopuszczony przez NOM terminie. Poddaje tylko to pod rozwagę tym którzy kierują się KRR. Nota bene gdybym ja nie poszedł na Mszę w najbliższą niedzielę w moim sumieniu popełniłbym grzech ciężki nie uczestniczenia w Mszy w zwykłą niedzielę, a nie w święto Wniebowstąpienia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2011, 13:42:32 pm wysłana przez Marcus »
|
|
|
|
|
|