Widocznie stwierdził, że encykliki nie sprzedają się za dobrze
A Leon XIII nie przestał pisać wierszy. Też koleżankę zniesmacza, czy zniesmaczenie rezerwuje Koleżanka dla nielubianych papieży?
@dxcvCytat: dxcv w Maja 11, 2011, 09:40:05 amWidocznie stwierdził, że encykliki nie sprzedają się za dobrze Tak to wygląda... Wojtylianie zablokowali chyba nawet druk wcześniejszych encyklik, żeby zmonopolizować rynek...
Jeszcze niedawno nawet widziałem w księgarni Mediator Dei
Na NOM-ie, na który uczęszczam niekiedy w dni powszednie, któryś już raz z kolei słyszę:"Prosimy Cię, zmiłuj się nad nami wszystkimi i daj nam udział w życiu wiecznym z Najświętszą Bogurodzicą Dziewicą Maryją, ze świętymi Apostołami, z błogosławionym Janem Pawłem II i wszystkimi świętymi, którzy w ciągu wieków podobali się Tobie, abyśmy z nimi wychwalali Ciebie przez Twojego Syna, Jezusa Chrystusa".Wiem, że stosunek Kościoła Posoborowego do przepisów jest ...powiewający, ale ciekaw jestem: czy na NOMie księdzu wolno modyfikować modlitwę eucharystyczną wedle własnego gustu?
Gugiel mówi, że św. Katarzyna ze Sieny, względnie św. Róża z Limy.
Myślałem że to jakaś święta równoległa w czasie ze św. DOminikiem, jak chociażby przedstawia się św. Klarę ze św. Franciszkiem albo św. Scholastykę ze św. Benedyktem
W nowych modlitwach eucharystycznych można dodawać dowolnych świętych. Więc teraz głównym dodawanym do II ME został bł. Jan Paweł II.
(...) Z tego co wiem, to chyba można w tym miejscu dodać świętego/świętych/święte - u mnie też dodają JAna Pawła cały czas
Rubryka mówi: "Wymienia się imię świętego z dnia lub patrona". Zatem wymienianie świętych czy błogosławionych "z pobożności" jest nadużyciem.