Cytat: jędrek w Listopada 08, 2010, 15:14:03 pmCo prawda nie jestem dzieckiem, ale mam błahe pytanie. Kto to jest brawario (skąd ta nazwa) i dlaczego jego poglądy nt. moralności nie są do końca "lubiane" przez tradsów?Brawario to nick, jakim posługuje się Pan Mirosław Salwowski pisząc m.in. na Frondzie. Na naszym forum dostał bany na różnych kontach. Co do drugiego pytania - jego poglądy po prostu śmierdzą jansenizmem...
Co prawda nie jestem dzieckiem, ale mam błahe pytanie. Kto to jest brawario (skąd ta nazwa) i dlaczego jego poglądy nt. moralności nie są do końca "lubiane" przez tradsów?
Czy można prosić o jakieś dowody mego jansenizmu?
Cytat: Mirosław Salwowski w Lipca 26, 2011, 09:12:21 amCzy można prosić o jakieś dowody mego jansenizmu? http://salwowski.msza.net/pub/odpowiedz-na-rozne-zarzuty-watpliwosci-i-kontrowersje.html
O jansenizm się pan tyllko ociera, ale Pański jawny piagnonizm zupełnie wystarczy, by traktować Pańskie nauczanie z ostrożnością.
Cytat: Artur Rumpel w Lipca 26, 2011, 09:33:10 amO jansenizm się pan tyllko ociera, ale Pański jawny piagnonizm zupełnie wystarczy, by traktować Pańskie nauczanie z ostrożnością.A cóż to jest "piagnonizm"?
Czy można prosić o wydzielenie bokotematu? Ten wątek powstał w określonym celu i bynajmniej nie jest nim dyskusja nt. brawaryzmu.
Cytat: Mirosław Salwowski w Lipca 26, 2011, 09:34:28 amCytat: Artur Rumpel w Lipca 26, 2011, 09:33:10 amO jansenizm się pan tyllko ociera, ale Pański jawny piagnonizm zupełnie wystarczy, by traktować Pańskie nauczanie z ostrożnością.A cóż to jest "piagnonizm"?Ruch religijny gromadzący zwolenników Savonaroli
Wie Pan, dla mnie nawoływanie do mordowania papieży jest wtak odrażające, że żadne wyjaśnienia nie pomoga. Nie wspominam juz o brabarzyńskim stosunku do kultury i sztuki, paleniu ksiag, obrazów ertc., bo do Pana chyba ten argument nie trafi
Cytat: Artur Rumpel w Lipca 26, 2011, 09:42:12 amWie Pan, dla mnie nawoływanie do mordowania papieży jest wtak odrażające, że żadne wyjaśnienia nie pomoga. Nie wspominam juz o brabarzyńskim stosunku do kultury i sztuki, paleniu ksiag, obrazów ertc., bo do Pana chyba ten argument nie trafiPierwsze słyszę, by Savonarola nawoływał do mordowania papieży. Owszem wiem, że pragnął on, by sobór zdetronizował Aleksandra VI, ale było to jeszcze w czasie, gdy koncyliaryzm nie został oficjalnie potępiony przez Magisterium Kościoła (ba, nawet Sobór w Konstancji wypowiadał się w duchu koncyliarystycznym). Po palonych złych księgach, obrazach, etc. płakać nie zamierzam.
Cytat: Mirosław Salwowski w Lipca 26, 2011, 09:45:39 amCytat: Artur Rumpel w Lipca 26, 2011, 09:42:12 amWie Pan, dla mnie nawoływanie do mordowania papieży jest wtak odrażające, że żadne wyjaśnienia nie pomoga. Nie wspominam juz o brabarzyńskim stosunku do kultury i sztuki, paleniu ksiag, obrazów ertc., bo do Pana chyba ten argument nie trafiPierwsze słyszę, by Savonarola nawoływał do mordowania papieży. Owszem wiem, że pragnął on, by sobór zdetronizował Aleksandra VI, ale było to jeszcze w czasie, gdy koncyliaryzm nie został oficjalnie potępiony przez Magisterium Kościoła (ba, nawet Sobór w Konstancji wypowiadał się w duchu koncyliarystycznym). Po palonych złych księgach, obrazach, etc. płakać nie zamierzam.Po złych moze Pan nie płakać. Po dobrych by wypadało. A on palił głównie dobre obrazy. To była Florencja w XV wieku, centrum swiatowego malarstwa. W ogień poszły liczne arcydzieła.