abdi
|
|
« Odpowiedz #210 dnia: Stycznia 05, 2019, 11:39:27 am » |
|
Jak długo trwa msza odprawiona w Kaliszu?
|
|
|
|
|
|
|
gnome
|
|
« Odpowiedz #211 dnia: Stycznia 05, 2019, 19:02:31 pm » |
|
To zależy. Cicha? Śpiewana? Z kadzeniem i asperges? Z diakonem i subdiakonem?
"Standard" u Św. Józefa do wersja z kadzeniem i asperges i wtedy godzina nie starcza. Z diakonem i subdiakonem mieliśmy w 2018 dość często, wtedy jeszcze odrobina dłużej.
|
|
|
|
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
|
|
|
abdi
|
|
« Odpowiedz #212 dnia: Stycznia 05, 2019, 22:33:35 pm » |
|
To zależy. Cicha? Śpiewana? Z kadzeniem i asperges? Z diakonem i subdiakonem?
"Standard" u Św. Józefa do wersja z kadzeniem i asperges i wtedy godzina nie starcza. Z diakonem i subdiakonem mieliśmy w 2018 dość często, wtedy jeszcze odrobina dłużej. Dziękuję. Muszę być 6.01. w Sieradzu koło 16.00 i przy okazji chciałbym być na Tridentinie
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2019, 22:58:22 pm wysłana przez abdi »
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #213 dnia: Maja 17, 2020, 19:34:08 pm » |
|
W Kaliszu w Bazylice św. Józefa w czwartek 21 V 2020 r. o godz. 19.00 Msza św. trydencka. Uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #214 dnia: Października 20, 2021, 09:25:45 am » |
|
W najbliższą niedzielę 24 października 2021 r. Msza św. w Kaliszu WYJĄTKOWO w Kościele Garnizonowym a nie jak zawsze w Bazylice św. Józefa. Kościół Garnizonowy jest w odległości ok 50 m. od Bazyliki. Oczywiście jest to w miarę duży kościół a nie kaplica.
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista
Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!
|
|
« Odpowiedz #215 dnia: Października 20, 2021, 09:43:52 am » |
|
W najbliższą niedzielę 24 października 2021 r. Msza św. w Kaliszu WYJĄTKOWO w Kościele Garnizonowym a nie jak zawsze w Bazylice św. Józefa. Kościół Garnizonowy jest w odległości ok 50 m. od Bazyliki. Oczywiście jest to w miarę duży kościół a nie kaplica.
Ilość miejsc ograniczona, czy też wchodzi kto chce?
|
|
|
|
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)
Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.
Jezuitów należy skasować
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #216 dnia: Października 20, 2021, 09:58:27 am » |
|
W Kaliszu nikt nie liczył wiernych. Może na początku przez 4 niedziele cyrku.
|
|
|
|
|
|
|
Fideliss
|
|
« Odpowiedz #217 dnia: Października 20, 2021, 14:33:19 pm » |
|
No . . . nie mogę nie zareagować na moje miasto rodzinne. Z kościołem garnizonowym łączą mnie miłe wspomnienia. Mój ojciec chrzestny, p. Józef Panfil był tam przez wiele lat kościelnym. Pozwalał mi buszować po zakrystii. Pamiętam ks. pułkownika Mroza. Obdarowywał mnie książkami. to se ne vrati. Przy okazji; poczytuje sobie to forum, ale co tu komentować? Wszystko się już "wygadało". Teraz będzie przerwa - na 3 tygodnie jadę do sanatorium - strefa bezinternetowa. Chyba że sklecę po powrocie wpis na temat; "tradycjonalizm wśród kuracjuszy" albo "turnus mija a ja niczyja". (bo ja, świeży wdowiec już czuje zainteresowanie osiedlowych wdów.) Pozdrawiam pana Majora. Spocznij!
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #218 dnia: Października 21, 2021, 07:34:46 am » |
|
Z Kościoła Garnizonowego pamiętam o. płk. Brola OMI. Ale ten pojezuicki kościół jak najbardziej zdatny do Mszy św. trydenckiej. Do tego: centrum miasta czyli łatwy dojazd a 50 m. od Bazyliki. Taka kaliska kopia rzymskiego Il Gesu jezuitów tylko w pomniejszeniu. Trochę przemontowana przez luteran, którzy w czasie zaborów ją posiadali.
|
|
|
|
|
|
|
Anna M
|
|
« Odpowiedz #219 dnia: Listopada 16, 2021, 15:22:32 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #220 dnia: Listopada 18, 2021, 15:38:12 pm » |
|
W Kaliszu jest OK.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #221 dnia: Października 29, 2022, 21:05:22 pm » |
|
W Duszpasterstwie Tradycji w Kaliszu, ks. Jarosław Powąska raz w miesiącu przybliża Msze św. w formie katechez. Spotkania są raz w miesiącu w soboty.
|
|
|
|
|
|
|
Urban
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #222 dnia: Stycznia 30, 2023, 12:50:12 pm » |
|
Widzę, że ks. Grygiel ma być w Kaliszu, Msza o 16:00 zapewne w nowym rycie.
|
|
|
|
|
|
|
Mainchin
|
|
« Odpowiedz #223 dnia: Stycznia 30, 2023, 13:51:49 pm » |
|
Widzę, że ks. Grygiel ma być w Kaliszu, Msza o 16:00 zapewne w nowym rycie. Najprawdopodobniej będzie Novus, gdyby był Trydent to by zaznaczyli. To spotkanie będzie jakoś transmitowane? Choć szczerze mówiąc zastanawiam się, czy to nie strata czasu słuchac wykładu księdza profesora...
|
|
|
|
Recordare, Virgo Mater, dum steteris in conspectu Dei, ut loquaris pro nobis bona, et ut avertas indignationem suam a nobis.
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #224 dnia: Stycznia 30, 2023, 15:05:34 pm » |
|
Pewnie NOM. Chociaż kto wie. Proboszczem jest ks. prał. Latoń. Pewnie pojawią się klerycy roku propedeutycznego, którzy z naszej diecezji już byli na Mszy św. trydenckiej.
|
|
|
|
|
|
|
|