x. Konstantyn Najmowicz
|
|
« Odpowiedz #45 dnia: Stycznia 05, 2010, 14:51:48 pm » |
|
Relacja fotograficzna z Mszy w Kaliszu: http://www.swietyjozef.kalisz.pl/?dzial=Aktualnosci&id=139 Trochę mało zdjęć wiernych, ale następnym razem będzie lepiej
Cieszę się bardzo! Frekwencja też nienajgorsza.
|
|
|
|
Instaurare omnia in Christo! Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga. Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski! św. German z Konstantynopola
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #46 dnia: Stycznia 05, 2010, 15:26:22 pm » |
|
W przyszłym miesiącu może będzie więcej studentów. Te dwie osoby z mojego roku są zachwycone. Dzisiaj to one w szkole robiły reklamę.
|
|
|
|
|
|
|
Eminens Eruditio
Gość
|
|
« Odpowiedz #47 dnia: Stycznia 31, 2010, 19:50:03 pm » |
|
7 lutego Msza św. o godz. 14.00 w Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu. Po Mszy św. herbatka zapoznawcza w Domu Pielgrzyma. Ks. Jarosław
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #48 dnia: Stycznia 31, 2010, 20:55:15 pm » |
|
Super. Mam nadzieję że ludzie dopiszą. Ja informuję kogo się da.
|
|
|
|
|
|
|
Iacobus
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #49 dnia: Stycznia 31, 2010, 20:58:49 pm » |
|
Takiej okazji na pewno nie przegapię Co prawda dojazd trochę mi zajmie, ale co tam ...
|
|
|
|
Spera in Deo, quoniam adhuc confitebor illi: salutare vultus mei, et Deus meus.
|
|
|
Eminens Eruditio
Gość
|
|
« Odpowiedz #50 dnia: Lutego 02, 2010, 18:47:58 pm » |
|
Czy doczekamy się pana Fidelisa?
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #51 dnia: Marca 26, 2010, 19:19:14 pm » |
|
Czy będzie Msza w Niedzielę Zmartwychwstania o 14? To pierwsza niedziela miesiąca.
|
|
|
|
|
|
|
Eminens Eruditio
Gość
|
|
« Odpowiedz #52 dnia: Marca 26, 2010, 22:36:13 pm » |
|
Msza trydencka będzie w pierwszą niedzielę miesiąca kwietnia, czyli w Uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #53 dnia: Marca 27, 2010, 09:34:41 am » |
|
Bardzo dobra wiadomość. A w mojej parafii, parafialnymi uliczkami przeszła wczoraj Droga Krzyżowa.
|
|
|
|
|
|
|
Krusejder
|
|
« Odpowiedz #54 dnia: Kwietnia 26, 2010, 09:18:16 am » |
|
a jak będzie w maju ? na msza.net - cisza :/
|
|
|
|
|
|
|
Eminens Eruditio
Gość
|
|
« Odpowiedz #55 dnia: Kwietnia 26, 2010, 22:01:55 pm » |
|
W maju Msza św. u św. Józefa 2 maja o 14.00. Z tym, że wyjątkowo bez organisty
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #56 dnia: Czerwca 06, 2010, 18:32:21 pm » |
|
Dzisiaj była kolejna Msza św. Skład się chyba unormował czyli jakieś 30-40 osób. Rekord był w lutym.
|
|
|
|
|
|
|
gnome
|
|
« Odpowiedz #57 dnia: Czerwca 08, 2010, 11:07:53 am » |
|
Własnie tak zauważyłem, że grupa jakby ... stopniała trochę. Choć z drugiej strony, większość uczestniczących zaraz po przybyciu udaje się żeby zabrać "ściągawki", z czego wnioskuje, że nie pierwszy raz zawitali.
|
|
|
|
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
|
|
|
Eminens Eruditio
Gość
|
|
« Odpowiedz #58 dnia: Czerwca 09, 2010, 23:48:11 pm » |
|
Myślę, że w od marca pierwsze niedziele miesiąca wypadały w nieciekawych terminach i to mogło zmniejszyć frekwencję. 4 kwietnia - Zmartwychwstanie Pańskie 2 maja - długi weekend 6 czerwca - długi weekend i beatyfikacja ks. Jerzego. Może i w tym tkwi problem. Ale grupa 30-40 to i tak sympatyczna liczba. Może wzrośnie. Daj Boże.
|
|
|
|
|
|
|
gnome
|
|
« Odpowiedz #59 dnia: Czerwca 10, 2010, 10:56:47 am » |
|
Być może xiądz ma rację, terminy były nienajlepsze.
Przy okazji zapytam (jeśli mogę zapytać) , czy i w jaki sposób kaliska tridentina była "promowana" w Kaliszu?
Ja się w sumie dowiedziałem od xiędza z ostrowskiej konkatedry w czasie prywatnej rozmowy, czy gdzieś w Kaliszu były wywieszane informacje? W którymś z kościołów xsięża informowali o tradycyjnej mszy? Rozumiem, że w Sanktuarium takie informacje są podawane w czasie np. ogłoszeń po Novus Ordo Missae?
|
|
|
|
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
|
|
|
|