Major
|
 |
« Odpowiedz #120 dnia: Grudnia 06, 2011, 20:25:04 pm » |
|
Lepiej będzie jak będzie co tydzień albo w większe święta. Wyskoczyły mi warsztaty urbanistyczne i pozostał NOM. Ale rano więc przyzwoicie.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #121 dnia: Grudnia 23, 2011, 16:37:27 pm » |
|
Info nie związane z Mszą. Przewodniczący Wydziału Liturgii i Sakramentów Diecezji Kaliskiej, ks. Dariusz Kwiatkowski( którego delikatnie mówiąc ciężko zaliczyć do sympatyków Mszy w KRR a raczej do jej wrogów) na podstawie rozprawy habilitacyjnej: "ŚwiętyJózef- patron Kościoła naszych czasów. Waloryzacja kultu Świętego Józefaw diecezji kaliskiej w świetle soborowego i posoborowego nauczania Kościoła" od 7 grudnia jest doktorem habilitowanym. Mimo wszystko gratuluję. Bardzo gruba pozycja i na pewno niełatwo było ją napisać opierając się tylko na latach od 1962 roku w zwyż.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #122 dnia: Grudnia 25, 2011, 08:09:12 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #123 dnia: Grudnia 25, 2011, 18:17:00 pm » |
|
Kalisz. Miasto powyżej 100 tyś. mieszkańców po raz kolejny bez Mszy św. w wielkie uroczystości. Teraz minie 2 lata regularnej celebracji w Bazylice św. Józefa. Nie mam pomysłu już żeby jakoś zwiększyć ilość celebracji jak mamy tylko jednego kapłana.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #124 dnia: Maja 02, 2012, 18:48:18 pm » |
|
Co z rozszerzeniem Mszy w Kaliszu. Dla mnie jest to ważne bo zaczął się sezon wykopalisk i niektóre są poza Kaliszem mogę się w tą jedną w miesiącu nie w strzelić.
|
|
|
|
|
|
|
gnome
|
 |
« Odpowiedz #125 dnia: Maja 02, 2012, 20:24:20 pm » |
|
Niestety tak to jest z tym "wstrzeliwaniem" raz w miesiącu. Ostatnio nas nie było po raz pierwszy od 2 lat. Podpisy pod prośbą o zwiększenie częstotliwości KRR zbierał Piotrek od lutego. Czy zostały już "dostarczone" - tego nie wiem. Troszkę - mam wrażenie (a może się mylę) - "popsuło się powietrze" po sytuacji z x.Najmowiczem. Z drugiej strony, wierni w Kaliszu już kilkukrotnie widywali na KRR tajemniczego (może tylko dla mnie?  ) xiędza "na przyuczeniu" oraz kilkukrotnie, w pierwszych ławkach, gości z kaliskiego seminarium 
|
|
|
|
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #126 dnia: Maja 02, 2012, 22:34:02 pm » |
|
Szczególnie że my z reguły wiemy że Msza była teraz. A są tacy którzy pojawiają się okazyjnie i pewnie przyjdą na 14 ww tą niedzielę 6 maja. Problem jest jeżeli w mieście stutysięcznym jest jedna Msza w miesiącu. Nie licząc 800 tyś. diecezji. A co do Kalisza może mieć ks. Najmowicz?
|
|
|
|
|
|
|
gnome
|
 |
« Odpowiedz #127 dnia: Maja 02, 2012, 22:52:23 pm » |
|
Nic do Kalisza nie miał i nie ma tylko ... xięża się znali. X. Jarosław swoje prymicje w KRR miał bodajże na Piasku.
|
|
|
|
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #128 dnia: Lipca 07, 2012, 10:10:35 am » |
|
Czy planujemy z Kalisza wyjazd na wejście Pielgrzymki w Częstochowie 14 sierpnia?
|
|
|
|
|
|
|
gnome
|
 |
« Odpowiedz #129 dnia: Lipca 07, 2012, 20:08:25 pm » |
|
-- w sumie to raczej na priv --
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2012, 09:21:29 am wysłana przez gnome »
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #130 dnia: Lipca 07, 2012, 21:25:14 pm » |
|
Zależy jak potoczą się wykopy. Postaram się jakoś dojechać coraz mniej sprawnym i dostępnym w Kaliszu publicznym transportem.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #131 dnia: Lipca 08, 2012, 19:26:17 pm » |
|
Po wakacjach trzeba bardziej zaangażować się w organizację cotygodniowej Mszy. Raz w miesiącu to kiepsko. Jak coś wyskoczy to zostaje niestety NOM coraz gorzej, mimo papieskiego przykładu sprawowany.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #132 dnia: Sierpnia 05, 2012, 18:42:54 pm » |
|
Dzisiaj na naszej Mszy zawitał przypadkiem ks. E. Wesołek FSSPX.
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!
|
 |
« Odpowiedz #133 dnia: Sierpnia 05, 2012, 19:22:41 pm » |
|
To dopiero  I jak?
|
|
|
|
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)
Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.
Jezuitów należy skasować
|
|
|
porys
|
 |
« Odpowiedz #134 dnia: Sierpnia 05, 2012, 19:37:38 pm » |
|
I co odprawiał? 
|
|