Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 09:17:52 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Sakramenty w Bractwie św. Piusa X a parafie w Polsce
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 5 6 [7] Drukuj
Autor Wątek: Sakramenty w Bractwie św. Piusa X a parafie w Polsce  (Przeczytany 29727 razy)
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #90 dnia: Sierpnia 12, 2009, 12:37:27 pm »

nawet x.Anzelm, mimo, że jego odejście wydaje się naturalne,
Ks. Anzelm odszedł z FSSPX? Chyba się panu coś pozajączkowało.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #91 dnia: Sierpnia 12, 2009, 12:40:10 pm »

Nius ten jest późniejszy od wskazanego od Pana i odnosi się do innych rewelacyj podawanych np. na forum angelqueen jakoby Mel przystępował wciąż do Komunji. Prócz tego traditiio to źródło wiarygodniejsze
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #92 dnia: Sierpnia 12, 2009, 12:48:34 pm »

Nius ten jest późniejszy od wskazanego od Pana i odnosi się do innych rewelacyj podawanych np. na forum angelqueen jakoby Mel przystępował wciąż do Komunji.
A to inna sprawa, być może Mel nie zaakceptował/nie skorzystał tej decyzji. Czytałem w tym samym miejscu, że chciałby potwierdzenia od jakiegoś biskupa (sedewakantystycznego?). To brzmi spójnie.

Prócz tego traditiio to źródło wiarygodniejsze
Bo ja wiem?... W każdym razie to, że Mel ma odchylenia, widać nie od dziś. Pozostaje współczucie i modlitwa.

A plotki o konsystorzu nie dementowano, przeciwnie, pośrednio potwierdzono, przyznając, że p. H. był poważnym problemem w małżeństwie Mela.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #93 dnia: Sierpnia 12, 2009, 12:59:46 pm »

Mel od czasów Pasji zakolegował się z wieloma biskupami oficjalnymi, ot choćby: http://www.kplr11.com/news/kplr-mel-gibson-st-louis-042309,0,6227038.story
zapewne ma takze znajomych w obrządku "rzymskim"

Sedewakantyści mają złe zdanie o stwierdzaniu nieważności małzeństw, zaś dla amerykańskich biskupów posoborowych to jak małe piwo przed śniadaniem. Zatem, jeśli już, to oni daliby mu taki kwit za stosowną darowizną.

Módlmy się za Mela i jego małzeństwo z Robyn !!
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #94 dnia: Sierpnia 12, 2009, 13:45:25 pm »

Cytat: x. Królikowski
Motywem bezpośrednim opuszczenia Bractwa był ponowny wybór bp. Bernarda Fellay na przełożonego generalnego i wybór ks. Mikołaja Pflugera na pierwszego asystenta. Obaj reprezentują linię, która zmierza do coraz większego zamykania się Bractwa.
To trochę dziwne, że x. Leszka zaskoczył wybór bp. Fellaya na przełożonego. Ciekawe kogo się spodziewał zamiast niego w obecnej sytuacji? Argument o rzekomym torpedowaniu przez FSSPX uwolnienia Mszy św. już się okazał bałamutny, bo Msza uwolniona, ekskomunika zdjęta i rozmowy ante portas. Myślę, że niektórym dziś zrobiło się trochę łyso.

Ja tam sobie kombinuję, że x.L.K. chciał po prostu robić karierę naukową. I szczęść mu Boże! Na pewno w ten sposób było mu o wiele łatwiej.
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #95 dnia: Sierpnia 12, 2009, 15:13:11 pm »

informacja ze strony IBP w liście x.Grzegorza Śniadocha
Nie ma się co zastrzegać, tożsamość w sieci trudno ukryć na dłuższą metę.

Co do x.Anzelma, faktycznie - za szybko pisałem, dalej jest w FSSPX, chodziło mi o opuszczenie Polski.
No i czego to przeniesienie miałoby dowodzić?

BTW ks. Kwiecień nigdy nie był ani nawet nie zamierzał być członkiem FSSPX. O ile pamiętam chciał odnawiać w duchu Tradycji zakon Marianów.
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #96 dnia: Sierpnia 12, 2009, 17:23:52 pm »

Teraz Cię wkopię  ;D
Sam miałeś zajęcia z prawa kanonicznego. Jak tego nie wiesz to możesz zapytać swojego wykładowcę.

Wakacje są ;) A poza tym zajęcia były na poziomie nauki katechezy w szkołach. Czyli prawie nic nie trzeba robić aby zdać ;)

Ale już jeśli ktoś przeszedł z katolicyzmu na prawosławie to zdaje mi się że i tak zobowiązany jest do formy kanonicznej, i jeśli wnosił by przed sądem kościelnym o stwierdzenie nieważności ze względu na wadę formy miałby spore szanse na powodzenie tego "pozwu".
Ale to absurd - skoro ktoś "przeszedł z katolicyzmu na prawosławie" (popadł w schizmę) to dlaczego miałby się odwoływać do instytucji, którą opuścił? Wszak prawosławie ma własne sądy
Wiem, napisałem tak, aby zobrazować o co mi chodzi- czyli o to że takie małżeństwo uznawane jest za nieważne.
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #97 dnia: Sierpnia 12, 2009, 20:39:15 pm »

ZW są teraz pismem bardzo miernym. Dlaczego odchodzą z FSSPX (s.Maksymiliana, x.Tadeusz Kwiecień i inni), a x.Tadeusza proszę spytać dlaczego odszedł, publicznie tego nie powiem. x.Maurycy wytrzymał w przeoracie 1(słownie: jeden) dzień.
magiel zamkniety??
Niech Pan sprawdzi i tam pojdzie pogadac
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #98 dnia: Sierpnia 12, 2009, 21:37:51 pm »

proponuję dać panu Kałębasiakowi odpocząć przez tydzień od naszego forum
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #99 dnia: Sierpnia 12, 2009, 23:34:43 pm »

Panie KK kultury trochę do jasnej cholery!!!
Mnie Pan poucza?!
Niechze uda sie Pan do najblizszego magla/ Magiel, to najlepsze miejsce na ploty.
Kolejek, niestet, podobno juz nie ma.
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #100 dnia: Sierpnia 12, 2009, 23:38:11 pm »

proponuję dać panu Kałębasiakowi odpocząć przez tydzień od naszego forum
Kolejny "sprawiedliwy"?
Juz mi sie nie chce pamietac ile razy opluwal Pan B.K.PX.
Ciekawe, ze najwiecej do powiedzenia o Bractwie maja osoby, ktore najwiecej Mu zawdzieczaja, ale wola opluc niz podziekowac, bo maja juz koljnego pana.

Jesli nadal bedzie tutaj taki pkaz zaklamania, to sam zrezygnuje z tego, dzieki Panu, m.in. coraz mniej katoloickiego forum.
Strony: 1 ... 5 6 [7] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Sakramenty w Bractwie św. Piusa X a parafie w Polsce « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!