Cytat: Jakub Horbacz w Października 21, 2011, 11:41:09 amCytat: Krusejder w Października 21, 2011, 09:54:16 amMam bardziej ogólne pytanie do p. Jakuba.Zakładam, że jest ministrantem, bo chce służyć Bogu. No ale posoborowa liturgja często nie jest służbą Bogu, lecz Jego obrazą. Gdzie ustawia Pan sobie granicę posłuszeństwa ? Przecież nie trzeba być ministrantem, nie trzeba uczestniczyć w NOMach, które obiektywnie P. Boga obrażają.Wydaje mi się, iż mogę tu przytoczyć pewną formułę w temacie Ostatniego Soboru. "Roma locuta, causa finita est" To zdanie jest dla mnie dowodem, iż dobrze wykonywany NOM nie może obrazić Boga Z tego co wiem (albo i nie wiem) Ostatni Sobór nie wypowiedział się na temat NOMu.
Cytat: Krusejder w Października 21, 2011, 09:54:16 amMam bardziej ogólne pytanie do p. Jakuba.Zakładam, że jest ministrantem, bo chce służyć Bogu. No ale posoborowa liturgja często nie jest służbą Bogu, lecz Jego obrazą. Gdzie ustawia Pan sobie granicę posłuszeństwa ? Przecież nie trzeba być ministrantem, nie trzeba uczestniczyć w NOMach, które obiektywnie P. Boga obrażają.Wydaje mi się, iż mogę tu przytoczyć pewną formułę w temacie Ostatniego Soboru. "Roma locuta, causa finita est" To zdanie jest dla mnie dowodem, iż dobrze wykonywany NOM nie może obrazić Boga
Mam bardziej ogólne pytanie do p. Jakuba.Zakładam, że jest ministrantem, bo chce służyć Bogu. No ale posoborowa liturgja często nie jest służbą Bogu, lecz Jego obrazą. Gdzie ustawia Pan sobie granicę posłuszeństwa ? Przecież nie trzeba być ministrantem, nie trzeba uczestniczyć w NOMach, które obiektywnie P. Boga obrażają.
Cytat: Michał Warczachowski w Października 21, 2011, 11:52:01 amCytat: Jakub Horbacz w Października 21, 2011, 11:41:09 amCytat: Krusejder w Października 21, 2011, 09:54:16 amMam bardziej ogólne pytanie do p. Jakuba.Zakładam, że jest ministrantem, bo chce służyć Bogu. No ale posoborowa liturgja często nie jest służbą Bogu, lecz Jego obrazą. Gdzie ustawia Pan sobie granicę posłuszeństwa ? Przecież nie trzeba być ministrantem, nie trzeba uczestniczyć w NOMach, które obiektywnie P. Boga obrażają.Wydaje mi się, iż mogę tu przytoczyć pewną formułę w temacie Ostatniego Soboru. "Roma locuta, causa finita est" To zdanie jest dla mnie dowodem, iż dobrze wykonywany NOM nie może obrazić Boga Z tego co wiem (albo i nie wiem) Ostatni Sobór nie wypowiedział się na temat NOMu.A czy to nie jest tak, że każdy kolejny Sobór coś dodaje do poprzednich? Skoro podkreślił zakończenie takimi słowami znaczy iż zamknął prawo
Wydaje mi się, iż mogę tu przytoczyć pewną formułę w temacie Ostatniego Soboru. "Roma locuta, causa finita est" To zdanie jest dla mnie dowodem, iż dobrze wykonywany(zgodnie z prawem) NOM nie może obrazić Boga
Cytat: Jakub Horbacz w Października 21, 2011, 11:41:09 amWydaje mi się, iż mogę tu przytoczyć pewną formułę w temacie Ostatniego Soboru. "Roma locuta, causa finita est" To zdanie jest dla mnie dowodem, iż dobrze wykonywany(zgodnie z prawem) NOM nie może obrazić Boga Odnośnie NOM - to proszę sobie poczytać tu:[FAQ] Analiza krytyczna Mszału Pawła VI dla początkujących(...)http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,1647.msg54799.html#msg54799
Skoro Sobór Watykański II ustanowił NOM i żaden inny Sobór tego nie zniósł i zakończył obrady znaczy ,iż dobrze wykonywany(zgodnie z prawem) NOM nie może obrazić Boga(jeżeli się mylę proszę poprawić).
Cytat: Jakub Horbacz w Października 21, 2011, 12:01:30 pmSkoro Sobór Watykański II ustanowił NOM i żaden inny Sobór tego nie zniósł i zakończył obrady znaczy ,iż dobrze wykonywany(zgodnie z prawem) NOM nie może obrazić Boga(jeżeli się mylę proszę poprawić).SV II nie ustanowił NOM-u. Dał tylko podwaliny.
A gdzie ja napisałem o krytyce?? Proszę nie czytać między wierszami.
Inaczej. Czy mógłby Pan wskazać Dokument Stolicy Apostolskiej w który wskazuje na "niepoprawność" NOMu?
Cytat: szkielet w Października 21, 2011, 12:10:06 pmA gdzie ja napisałem o krytyce?? Proszę nie czytać między wierszami.Trolowanie. Panie Jakubie, sam Pan szukaj stosownych dokumentów. Mamy Pana wyręczać.?? Nie bądź Pan śmieszny.
Cytat: Jakub Horbacz w Października 21, 2011, 12:12:06 pmInaczej. Czy mógłby Pan wskazać Dokument Stolicy Apostolskiej w który wskazuje na "niepoprawność" NOMu?TU: http://www.nonpossumus.pl/encykliki/Pius_X/pascendi_dominici_gregis/Proszę to przeczytać DOKŁADNIE I WNIKLIWIE. Potem pogadamy.