Skoro Kongregacja zatwierdziła ministrantki uznaję to i pokornie przyjmuję.
Służę we Wspólnocie Liturgicznej Służby Ołtarza.
Ogólnie tłumaczy się, iż dokument pozwalający służyć kobietom został wydany po Soborze Watykańskim II, więc nie obejmuje Mszy Trydenckich
Panie thomas12345 oraz Panie Andriusza. Czasy dzisiejsze obejmuje Sobór Watykański II. Tym właśnie Soborem się kieruję Jesteśmy ludzi XXI wieku
Czasy dzisiejsze obejmuje Sobór Watykański II. Tym właśnie Soborem się kieruję Jesteśmy ludzi XXI wieku
Panie Jean Gabriel Perboyre nie zna mnie Pan i bardzo proszę zachować takie spostrzeżenia dla siebie. Mam dla pana pytanie które odpowie mi na całą starte moich pytań. Co by Pan zrobił gdyby dajmy na to Proboszcz pańskiej parafii zgodził się na posługę kobiety i musiałby Pan służyć razem z nią?
Cytat: Jakub Horbacz w Października 20, 2011, 22:05:37 pmPanie Jean Gabriel Perboyre nie zna mnie Pan i bardzo proszę zachować takie spostrzeżenia dla siebie. Mam dla pana pytanie które odpowie mi na całą starte moich pytań. Co by Pan zrobił gdyby dajmy na to Proboszcz pańskiej parafii zgodził się na posługę kobiety i musiałby Pan służyć razem z nią?Pozwolę sobie odpowiedzieć. I myślę, że Pan JGP zgodzi się ze mną. Najpierw bym takowego xiędza spokojnie nakierowal na własciwy tor i wytłumaczył mu pewne kwestie, których posoborowie nie uczy w seminariach. Gdyby to nic nie dało to przestałbym służyć.
Sobór watykański II zezwolił na ministrantki i kremowanie zwłok. Albo na kremowanie ministrantek i zwłoki (por. http://przedsoborowy.blogspot.com/2011/10/kremacje-dopusci-sobor-watykanski-ii.html )
Cytat: szkielet w Października 20, 2011, 22:09:31 pmCytat: Jakub Horbacz w Października 20, 2011, 22:05:37 pmPanie Jean Gabriel Perboyre nie zna mnie Pan i bardzo proszę zachować takie spostrzeżenia dla siebie. Mam dla pana pytanie które odpowie mi na całą starte moich pytań. Co by Pan zrobił gdyby dajmy na to Proboszcz pańskiej parafii zgodził się na posługę kobiety i musiałby Pan służyć razem z nią?Pozwolę sobie odpowiedzieć. I myślę, że Pan JGP zgodzi się ze mną. Najpierw bym takowego xiędza spokojnie nakierowal na własciwy tor i wytłumaczył mu pewne kwestie, których posoborowie nie uczy w seminariach. Gdyby to nic nie dało to przestałbym służyć.Uważa Pan za stosowne "nakierowywać" Proboszcza na "właściwy tor"?