Zresztą klauzula zawarta w jedenastu wierszach deklaratywnego art. 2 Dignitatis Humanae (dotycząca "prawdziwej religii" albo "rozsądnych granic" wolności religijnej). potraktowana ściśle, umożliwia katolicką interpretację deklaracji, nawet jeśli nie taki był zamierzony sens tego tekstu, wypływający z całej reszty dokumentu.
A ja jeszcze pogorszę naszych piusackich najczystszych:
Papież Jan Paweł II nigdy nie powiedział, że żydzi to starsi bracia w wierze.
Akurat w tej sprawie to wydaje mi się, że dzielimy włos na czworo. Mnie bardziej zabolało " uczcił święte księgi Koranu".
"Przekroczyć próg nadziei"http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ed7099a2450a88fe
Cytat: Regiomontanus w Lutego 07, 2011, 16:25:43 pmAkurat w tej sprawie to wydaje mi się, że dzielimy włos na czworo. Mnie bardziej zabolało " uczcił święte księgi Koranu". No, nareszcie ktoś nawiązał kontakt z rzeczywistością !
A ja jeszcze pogorszę naszych piusackich najczystszych:CytujZresztą klauzula zawarta w jedenastu wierszach deklaratywnego art. 2 Dignitatis Humanae (dotycząca "prawdziwej religii" albo "rozsądnych granic" wolności religijnej). potraktowana ściśle, umożliwia katolicką interpretację deklaracji, nawet jeśli nie taki był zamierzony sens tego tekstu, wypływający z całej reszty dokumentu. Bp Tissier w swojej biografii Arcybiskupa.Okazuje się, że przy odrobinie dobrej woli można uratować nawet najbardziej kontrowersyjną wypowiedź. Tyle tylko, że traci się wtedy miłe ciepełko jedynych, którzy zachowali wiarę...
Oczywiście należy tu dodać, że obecny papież raczej w pełni zgadza się z poprzednikiem. W czasie wizyty w Turcji w 2006 r. Benedykt XVI nazwał Koran świętą księgą, a w meczecie również modlił się twarzą w kierunku Mekki mając ręce złożone na sposób muzułumański.
Panie Barcikowski! a może zająłby się Pan tymi co interpretują Dignitatis Humanae w sposób mnie ortodoksyjny i pozwalali na ustawianie posążka buddy na Tabernakulum, konsultowali swoje poczynania piastując najwyższe godności w Kościele z lożowymi współbraćmi, może odczepi się Pan od ludzi, którzy podobnie jak Pan mają gówno do powiedzenia z racji swojej mało eksponowanej pozycji i próbują nie stracić do reszty szacunku do co poniektorych hierarchów tolerujących niejakiego Marciala Maciela pomimo wiedzzy na temat jego występków.
abp.Michalik. Było o tym na rebelyihttp://rebelya.pl/discussion/18319/mieszane-uczucia-po-lekturze-tekstu-abp-michalika-z-jutrzejszej-niedzieli/
Cytat: Regiomontanus w Lutego 07, 2011, 22:32:37 pmOczywiście należy tu dodać, że obecny papież raczej w pełni zgadza się z poprzednikiem. W czasie wizyty w Turcji w 2006 r. Benedykt XVI nazwał Koran świętą księgą, a w meczecie również modlił się twarzą w kierunku Mekki mając ręce złożone na sposób muzułumański.Nie modlił się.