Cytat: Kamil w Lutego 07, 2011, 00:35:40 amCytat: Michał Barcikowski w Lutego 06, 2011, 21:28:07 pmale bp Fellay naprawde powiedział, że zydzi są starszymi bracmi w wierze. Wiem, że niektórym ciezko przyjąć to do wiadomośći...Kiedy i gdzie?A kiedy i gdzie powiedział to Jan Paweł II?
Cytat: Michał Barcikowski w Lutego 06, 2011, 21:28:07 pmale bp Fellay naprawde powiedział, że zydzi są starszymi bracmi w wierze. Wiem, że niektórym ciezko przyjąć to do wiadomośći...Kiedy i gdzie?
ale bp Fellay naprawde powiedział, że zydzi są starszymi bracmi w wierze. Wiem, że niektórym ciezko przyjąć to do wiadomośći...
A kiedy i gdzie powiedział to Jan Paweł II?
Zauważmy, że jeżeli Jezus przeciwstawia się żydom to Jan Paweł II zawsze ustępował im z łagodnością, a więc dialog i ustępstwo przeciwko ostrym słowom i konfrontacji.
Papież Jan Paweł II nigdy nie powiedział, że żydzi to starsi bracia w wierze.
youtube.pl albo gloria.tv
Dosłowna wypowiedź papieża brzmiała: „Siete i nostri fratelli prediletti e, in un certo modo, si potrebbe dire, i nostri fratelli maggiori” , zatem: „Jesteście naszymi szczególnie umiłowanymi braćmi i w pewnym sensie, jeśli można tak powiedzieć, naszymi starszymi braćmi”.
Podczas wizyty w Ziemi Świętej w marcu 2000 r. (…), podczas spotkania z naczelnym rabinem Izraela, które odbyło się 23 marca 2000 r., już niezupełnie w zgodzie z prawdą stwierdził, że wówczas, do żydów zgromadzonych w rzymskiej synagodze, powiedział jednoznacznie: „Siete i nostri fratelli maggiori"
Jednak odpowiedzi na to pytanie należy szukać w książce "Przekroczyć próg nadziei", która ukazała się w 1994 r. jako zapis rozmowy z Ojcem Świętym; przeprowadził ją Vittorio Messori. Nawiązując do przemówienia w synagodze rzymskiej, Papież wyjaśnił: "Dane mi było w czasie tych pamiętnych odwiedzin wypowiedzieć słowa o starszych braciach w wierze. Te słowa streszczają zresztą wszystko, co powiedział Sobór i co nie może nie być dogłębnym przekonaniem Kościoła. Sobór Watykański II nie używał w tym wypadku wielu słów, ale to, co powiedział, pokrywa olbrzymią rzeczywistość, i to nie tylko religijną, ale i kulturalną". W synagodze rzymskiej Jan Paweł II mówił o "starszych braciach", zaś w rozmowie z Messorim, a także przy kilku innych okazjach, to doprecyzowuje.
Les juifs sont « nos frères aînés » dans le sens où nous avons quelque chose de commun, à savoir l’ancienne Alliance. Il est vrai que la reconnaissance de la venue du Messie nous sépare. -- Żydzi są naszymi „starszymi braćmi”, w takim sensie, że mamy coś wspólnego - Stary Testament. Prawdą jest, że dzieli nas przybycie Mesjasza.
Ponawiam prośbę o podanie źródła pańskiej informacji i czekam na odpowiedź.