Cytat: Mama w Listopada 24, 2010, 16:34:03 pm@ "Andy"Tylko ten jeden pan przeczytał? Ja zaproponowałam oglądać film a nie czytać czyjeś komentarze. Z czego Pani wnioskuje, że nie obejrzałem całego filmu?
@ "Andy"Tylko ten jeden pan przeczytał? Ja zaproponowałam oglądać film a nie czytać czyjeś komentarze.
Cytat: andy w Listopada 25, 2010, 10:57:18 amCytat: Mama w Listopada 24, 2010, 16:34:03 pm@ "Andy"Tylko ten jeden pan przeczytał? Ja zaproponowałam oglądać film a nie czytać czyjeś komentarze. Z czego Pani wnioskuje, że nie obejrzałem całego filmu?A gdzie ja w swojej wypowiedzi napisałam że pan nie obejrzał filmu? Proszę się cofnąć wstecz i przeczytać co napisałam. A swoją drogą, moja propozycja obejrzenia filmu była skierowana do pana "bolando" a nie do pana. Pan zacytował jakiś jeden komentarz i moja wypowiedź była w odniesieniu do tego co pan zacytował. A jak już pan pyta to odpowiem tak, że po obejrzeniu filmu, to raczej powinien pan zamieścić swój komentarz, który też mógłby się jednym podobać innym nie.
Pani Mamo, owszem, sugerowała Pani dokładnie to - proszę uważnie przeczytać swoją wypowiedź. Jeśli Pani się tego teraz wypiera, to są dwie możliwości - albo nie wie Pani sama co pisze albo zmienia Pani zdanie, bo tak Pani wygodnie. W pierwszym przypadku pozostaje mi współczuć, w drugim proponuję przestać udawać, bo to utrudnia dyskusję.
Filmiki proszę sobie obejrzeć, o tu sa podane:http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,564.120.htmlto się pan "numerariusz" więcej dowie.
(...)Jeżli można ostro dyskutować na fk o Neokatechumenacie to dlaczego nie o Opus Dei ? (...)
Być może i ja wyrażam sie niejasno. Zatem w skrócie:1. nie mam żadnych zarzutów do Dzieła. (W moich dawnych wpisach nawet broniłem OD, bo znam je)2. nie zgadzam sie z przypisywanymi OD cechami Tradycji. OD to k o n s e r w a t y ś c i p o s o b o r o w i ( w stylu J_P II) i koniec. 3. OD nie jest sprzymierzeńcem Tradycji, której "sztandar i sedno" stanowi KRR, albowiem:3.1. nie odprawia KRR (a może to robić; OD nie musi być wyróżnione wpisem do tekstu MP SP.) Jeżeli OD jest tradycyjne, to powinno być świadome wartości teologicznej KRR, no i co ? i jak widać nico.3.2. nie prowadzi konferencji poświęconych starej liturgii (jest to związane z p.3.1.)
Nie jestem teologiem, trudno mi ocenić artykuł. Ale przykłady, które sa podane w tekście są prawdziwe. Mozna sprawdzić je na stronie OD. Polecam.http://www.sspx.org/miscellaneous/opus_dei.htm
OD prowadzi silny PR w internecie na Zachodzie. Było to konieczne po wydaniu książki "Kod L d. V". W Anglii nikt nie ukrywał, że OD na 2 - zmiany "zatrudniało" ok. 180 klepaczy internetowych przed wizyta Benedykta XVI. To, że np. p. Przykoźlak co roku zachęca do odwiedzania przez forowiczów kaplic dzieła jest tzw. "apostolatem". Denerwujące jest tylko to, że w kółko lecą w jeden deseń: "bobożny NOM", "tyłem do ludzi", "po łacinie" a KRR ....już za chwileczkę.
W OD naśladuje się Załozyciela w najdrobniejszych szczegółach: ulubionych bibelotach a nawet uczesaniu (problemy z tym ostatnim mają np. księza łysi).
(...)ale chyba cytat z p. Bolando powinien nam wszystkim wystarczyć, by odpowiedzieć sobie, czy Opus Dei ma coś wspólnego z Tradycją:CytujMyśleli, że wpadłem do jakichś lefebrystów, musiałem ich uspokajać, że to NOM, ale po łacinie i tyłem do ołtarzauff... jak to dobrze, że to jednak jest Nowus a nie KRR!
Myśleli, że wpadłem do jakichś lefebrystów, musiałem ich uspokajać, że to NOM, ale po łacinie i tyłem do ołtarza
Cała sprawa wymaga sprawdzenia np dotarcia do dokumentów, na które powołuje się autor.
[...]Zadzwonię i zapytam. Znam osoby, którym rozpadło się małżeństwo bo współmałżonek wolał OD od swojej drugiej połowy. Jeżeli mąż/żona odmawia - opuść ją.Tyle na fk. było o "kserówkach" katechetycznych Neo. Jak ktoś je opublikował, to neoni mówią, ze to nie nasze, to prowokacja.W OD też są "kserówki". Dotyczą one spraw "ziemskich". Np. etyki biznesu. Czy jest grzechem "załatwić" przetarg na grunt, jeżeli ma na nim powstać coś... no wiecie szlachetnego, wiecie rozumiecie . Albo , czy jest grzechem dać w łapę ? Kserówki dają odpowiedź, uspakajają sumienie.