Jak widzimy, Moderator z Wrocka jest z Dzieła, wiec wpuszcza Dzieło na fk "bez kolejki".
Panie Andy. Wkłada Pan w moje usta zarzuty wobec OD, a następnie daje im odpór. Odpór logiczny, tyle, ze ja tych zarzutów nie wypowiadam.
Chodzi mi o normalną rozmowę. Jest pytanie - jest odpowiedź. Czy KRR to tak trefny temat, ze nie można rozmawiać o stosowaniu się do MP SP? Czy mamy tylko rozmawiać teoretycznie-rubrycystycznie ? Jeżeli uważa Pan, że aplikacja MP SP w Kościele (w tym i OD) to nieodpowiedni temat do rozmowy na fk, to watek trzeba ukryć lub lepiej, zamknąć.
Tylko co to wszystko ma wspólnego z prostym pytaniem: czy w kaplicach Dzieła jest sprawowana liturgia KRR dla ludzi z Ośrodków OD ?To proste pytanie i brak odpowiedzi (podobno numerariusza) pokazuje, że rozmowa/dialog jest w polskim Kościele b.trudny. Moim zdaniem z przyczyn społecznych i historycznych. Albo rewolucja (którą słusznie odrzucamy) albo czekanie aż ktoś (np. bp. Kiernikowski) ulituje sie i nam odprawi Mszę. Otwarta rozmowa, bez mrugania oczkiem, odchrząkiwania i mówienia "grypsem" -ogólnie wiadomo- -wiadoma ulotka- , może powoli zmienić klimat. Młodzi ludzie w takim klimacie zrozumieją, że mają prawo do Mszy w KRR i upominania się o nią. Póki co większość ma poczucie winy gdy przez przypadek podpisała jakiś list.
Filmiki proszę sobie obejrzeć, o tu sa podane:http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,564.120.htmlto się pan "numerariusz" więcej dowie.
CytujJak widzimy, Moderator z Wrocka jest z Dzieła, wiec wpuszcza Dzieło na fk "bez kolejki".Panie rysio. To mocne słowa. Chyba za mocne... I nie do końca prawdziwe.
Szanowna Pani Mamo. Tekst mój odnosił sie do zarzutów Pana rysia. Wyjaśnienia są pod moim postem, który Pani cytuje. Poza tym to admin, a nie moderator wpuszcza na forum.
Cytat: szkielet w Listopada 24, 2010, 17:12:29 pmSzanowna Pani Mamo. Tekst mój odnosił sie do zarzutów Pana rysia. Wyjaśnienia są pod moim postem, który Pani cytuje. Poza tym to admin, a nie moderator wpuszcza na forum.No wiem do kogo pan pisał, umiem jeszcze literki składać i nie mam zamiaru tu żadnego śledztwa prowadzić, niech sobie wpuszcza kto chce, i kogo chce. Jak mówi przysłowie, "nie mój cyrk i małpy nie moje".
Ja z żoną - tradsi - a korzystamy mniej lub bardziej regularnie z formacji Opus Dei.
Czytając zaś Pańskie wpisy uważam, że to Pan nie powinien był nigdy poczekalni opuścić
- Powiem tylko tyle: odnośnie tradycji wszyscy NOWI księża w seminariach Dzieła będą potrafili odprawiać Mszę Świętą w nadzwyczajnej formie, a co do starszych- będą się do niej kształcić.
Godna pożałowania ta wypowiedź! i całość nie lepsza. Bzdety panie "Numerariuszu"
Myśleli, że wpadłem do jakichś lefebrystów, musiałem ich uspokajać, że to NOM, ale po łacinie i tyłem do ołtarza
Cytat: Mama w Listopada 24, 2010, 13:53:52 pmGodna pożałowania ta wypowiedź! i całość nie lepsza. Bzdety panie "Numerariuszu" Zamiast rzeczowej dyskusji - ataki "ad personam". Szkoda tracić chyba czasu na te forum. Próbowałem opisać to, co myśleli moi rodzice. Pokazać, jak zwykli katolicy reagują wpierw na wzmiankę o liturgii po łacinie, ale jak ich uprzedzenia potem znikają. Pani się to jednak nie podoba. Mam zmienić rodziców? Pisać "bardziej po ynteligiencku"? W sumie z Pani wypowiedzi nie wynika, czemu moja wypowiedź jest godna pożałowania.Jeśli z prostymi ludźmi nie dyskutujecie, to chyba rzeczywiście nic tu po mnie. Wracam do pracy. Pozdrawiam Wrocław i Kraków!
@ "Andy"Tylko ten jeden pan przeczytał? Ja zaproponowałam oglądać film a nie czytać czyjeś komentarze.