Cytat: pablo w Września 08, 2011, 19:06:10 pmTrudno funkcjonować w strukturach kościoła i NOM krytykować. Mądrość etapu nakazuje co innego.Trudno wogóle być uczciwym. A starać się trzeba.A co to ta "mądrość etapu" wg Pana ? Czy to przypadkiem nie hipokryzja ?
Trudno funkcjonować w strukturach kościoła i NOM krytykować. Mądrość etapu nakazuje co innego.
Widzialem ksiedza z OD w TVP w porogram Miedzy Niebem a Ziemia, ktory wprost mowil, ze po Soborze Kosciol wpadl w kryzys. Oczywiscie mowil, ze to nie przez Sobor, a przez jego interepretacje, ale i tak jak na czlowiek spoza tradiswiata to bylo bardzo smiale stwierdzenie. Slabo znam OD, ale mimo wszystko wydaje mi sie, ze oni reprezentuja troche wiecej niz rubryki. Posoborowie charkateryzuje sie tym, ze postmodernistycznie rozluznia przepisy, doktryne, litrugie, dyscypline itd. OD nie plyna tym pradem, ale raczej narzucaja sobie wymogi. Nie slyszalem, aby posoborowe zgromadzenia wprowadzaly praktyki pokutne, a slyszalem, ze raczej je zarzucaja. OD odwrotnie. Podobnie jest z wymaganiami odnosnie modlitwy. Posoborowie ogranicza i upraszcza a OD od swoich czlonkow wymaga iscie klasztornego zycia modlitewnego.Czy gdyby cale posoborowie bylo jak OD to czy abp Lefevbre osiagnalby to co osiagnal?
Ostre wymagania pobożnościowe narzucają sobie mormoni i wielu luteran, a nawet muzulmanie. A Neoni to co ? Też b. dużo sie modlą. Nikt chyba im tego nie ośmieli się zarzucić.
Oraz kult popapranego założyciela, któremu zorganizowali ekspresową beatyfikację i kanonizację.
OD na pewno akceptuje cala watpliwa doktryne posoborowia, pytanie tylko czy to stranowi o istocie OD?
Prosimy o dowody.
Ja jednak myślę, że środowisko OD a środowisko postępowców Znakowych to jednak dwie rózne bajki.
CytujJa jednak myślę, że środowisko OD a środowisko postępowców Znakowych to jednak dwie rózne bajki. OD nie gardzi nawet środowiskami ateistów. Ważne są wpływy a nie to, czy ktoś "chodzi do kościoła". PO, LPR, ZNAK - bez różnicy. 8, obcy pasażer Koscioła.