W KRR zawsze sie przykleka przechodzac przez srodek oltarza, niezaleznie czy tabernakulum, jest puste, pelne i nawet wtedy, gdy go w ogole nie ma.
Ale za to teraz ZADEM! do Tabernakulum siedzieć to prawidłowo, prawie w każdej świątyni w Polsce
CytujAle za to teraz ZADEM! do Tabernakulum siedzieć to prawidłowo, prawie w każdej świątyni w PolsceChyba z tą prawie każdą Pani przesadziła. Swoją drogą to są jeszcze ostatnio takie rozwiązania, jak w kościołach Maryi Królowej i Ofiarowania Pańskiego w Poznaniu: fotel celbransa jest na tej osi co Tabernakulum, ale Tabernakulum jest wyżej (tzn. trzeba wejść po schodach).
Jakbym nie wiedziała to bym nie pisała. A panu to się dziwię, że zadaje pan takie pytania. Powyżej się wypowiedziałam, odnośnie nawet opróżnionego Tabernakulum, gdzie stawia się fotele, to krótko - miejsce Boga zajmuje człowiek!!!
Cytat: Mama w Stycznia 17, 2011, 11:04:43 amJakbym nie wiedziała to bym nie pisała. A panu to się dziwię, że zadaje pan takie pytania. Powyżej się wypowiedziałam, odnośnie nawet opróżnionego Tabernakulum, gdzie stawia się fotele, to krótko - miejsce Boga zajmuje człowiek!!!Jakoś całe wieki w katedrach i kościołach klasztornych Najświętszy Sakrament przechowywano w bocznych ołtarzach i nikt nie wysnuwał tak absurdalnych wniosków.
Cytat: Michał Barcikowski w Stycznia 17, 2011, 11:11:55 amCytat: Mama w Stycznia 17, 2011, 11:04:43 amJakbym nie wiedziała to bym nie pisała. A panu to się dziwię, że zadaje pan takie pytania. Powyżej się wypowiedziałam, odnośnie nawet opróżnionego Tabernakulum, gdzie stawia się fotele, to krótko - miejsce Boga zajmuje człowiek!!!Jakoś całe wieki w katedrach i kościołach klasztornych Najświętszy Sakrament przechowywano w bocznych ołtarzach i nikt nie wysnuwał tak absurdalnych wniosków.Panie Barcikowski nie będę przerabiać z panem historii i przerzucać się na "argumenty" z jakimi pan zaczyna. Jak pan nie dostrzega zła i nieprawidłowości w tym co się dzieje, to pana problem. Należało by sobie podostrzyć ostrość widzenia duchowego.