Odprawianie Mszy św. w starym rycie nie kwalifikuje celebransa do domu starców, jak sugeruje Pani tosia.
Tak, Pani Mamo. Dobrze Pani dziś rozumuje.
ponieważ czuje się rozgoryczona decyzją kardynała o przeniesieniu tego kapłana do Domu Księży Emerytów.
@ tosiaTo zapewne bardzo trudno zrozumieć bedąc w młodym wieku, że nazwanie emeryta starcem może być takim l e k k i m pchnięciem kogoś w stronę grobu.
Panie Barcikowski, proszę mi wytłumaczyć, odpowiedzieć, a mianowicie czy biskup z wizytą w parafii powinien być tak usadowiony, jak powyżej pisaliśmy? Przeglądałam zdjęcia jak to było za czasów Prymasa kard. Wyszyńskiego, to nie są aż tak odległe czasy i proszę popatrzeć: (proszę kliknąć na zdjęcie to się powiększy i otworzy się w nowym oknie)I co? Chrystus Pan zrobił się teraz mniej święty, czy mniej Bóg, czy biskupi wówczas byli "zacofani" a teraz są bardzo oświeceni?
Cytat: Mama w Stycznia 04, 2011, 14:19:22 pmPanie Barcikowski, proszę mi wytłumaczyć, odpowiedzieć, a mianowicie czy biskup z wizytą w parafii powinien być tak usadowiony, jak powyżej pisaliśmy? Przeglądałam zdjęcia jak to było za czasów Prymasa kard. Wyszyńskiego, to nie są aż tak odległe czasy i proszę popatrzeć: (proszę kliknąć na zdjęcie to się powiększy i otworzy się w nowym oknie)I co? Chrystus Pan zrobił się teraz mniej święty, czy mniej Bóg, czy biskupi wówczas byli "zacofani" a teraz są bardzo oświeceni? W przedstawionych sytuacjach tabernakulum było PUSTE - tak nakują przepisy!Edit: czyżby celebrans miał mitram pretiosam? Edit2: W ten sposób fotela nie wolno ustawiać - w ogóle zwykły kapłan nie może na nim siedzieć, wobec tego korzystanie z niego jest sprzeczne z przepisamy liturgicznymi obowiązującymi w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego.
http://www.youtube.com/watch?v=3xjJ98w_Yu0Msza Św. z bp Balcerkiem. Od 0:25 --> widzimy przyklęknięcie, a więc w tabernakulum jest Najświętszy Sakrament, i widzimy ustawienie "miejsca przewodniczenia" ( ).
Cytat: Invictus w Stycznia 15, 2011, 23:39:50 pmhttp://www.youtube.com/watch?v=3xjJ98w_Yu0Msza Św. z bp Balcerkiem. Od 0:25 --> widzimy przyklęknięcie, a więc w tabernakulum jest Najświętszy Sakrament, i widzimy ustawienie "miejsca przewodniczenia" ( ).W KRR zawsze sie przykleka przechodzac przez srodek oltarza, niezaleznie czy tabernakulum, jest puste, pelne i nawet wtedy, gdy go w ogole nie ma.