Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 29, 2025, 12:08:21 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233181 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206764 razy)
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #135 dnia: Czerwca 18, 2010, 17:14:15 pm »

Tak na marginesie: zdaje się, że Bronisławowi Komorowskiemu w katedrze wawelskiej towarzyszył były proboszcz ks. Bielański.
P
bywalec
**

« Odpowiedz #136 dnia: Czerwca 18, 2010, 17:36:48 pm »

Przypadki abp Wielgusa, o. Hejmo, ks. Drozdka czy Petza, Kiersztyna, ks. Natanka wskazują, że duchowni o bardziej narodowych i tradycyjnych poglądach maja kłopoty z pseudoteologami, teczkami czy skandalami obyczajowymi
Grzeszność człowieka proszę pana nie jest wynikiem sympatii czy antypatii co do tradycji lecz tego czy dany kapłan, biskup, świecki, żyje zgodnie z nauką Bożą. Można być skrajnym modernistą i moralnie świętym człowiekiem, można być tradycjonalistą i wielkim grzesznikiem. U jednego kuluje nauka kościoła objawiona przez Boga kościołowi, a u drugiego miłość do samego Boga.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2010, 17:38:54 pm wysłana przez P » Zapisane
stefan
aktywista

« Odpowiedz #137 dnia: Czerwca 18, 2010, 19:10:31 pm »

Ja widziałem część akt w pdf na prawdę nie pozostawią wątpliwości jakim gnojem- bo tak trzeba nazwać taką personę - był abp Wielgus. Jak w Monachium spisywał raporty podczas stypendium habilitacyjnego, kiedy mieszkał u pasjonistów.... Chyba tylko Dzieduszycki ze znanych mi przypadków kapusiów go przebija. Serio proszę sobie dać spokój z bronieniem kabla.
No to ja też chętnie obejrzę. Proszę podać link do tego dokumentu

A tak na serio, to kiedyś ktoś na plocie napisał dupa. Jak pogłaskałem to mi drzazga weszła.
http://www.radjomaryja.pl/artykuly.php?id=91351
Sąd Najwyższy orzekał, że nie był tajnym informatorem ten, co  uchylał się od dostarczenia informacji i choćby wykazał się współdziałaniem pozornym, a działalność przejawiała się w formalnym dopełnieniu czynności i procedur wymaganych przez oczekującego współpracy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2010, 19:26:45 pm wysłana przez stefan » Zapisane
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #138 dnia: Czerwca 18, 2010, 20:32:54 pm »

http://sanctus.pl/index.php?module=aktualnosci&grupa=&podgrupa=&strona=1&id=1673&kategoria=2

Świadectwo brata  byłego księdza z Poznania
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #139 dnia: Czerwca 19, 2010, 09:22:50 am »

Ja widziałem część akt w pdf na prawdę nie pozostawią wątpliwości jakim gnojem- bo tak trzeba nazwać taką personę - był abp Wielgus. Jak w Monachium spisywał raporty podczas stypendium habilitacyjnego, kiedy mieszkał u pasjonistów.... Chyba tylko Dzieduszycki ze znanych mi przypadków kapusiów go przebija. Serio proszę sobie dać spokój z bronieniem kabla.
No to ja też chętnie obejrzę. Proszę podać link do tego dokumentu

To nie sa dokumenty ogólnie dostępne więc raczej takiej możliwości nei bedzie. Moge dodac że kartka pokazywana przez media włączona w teczke która widziałem to tak na dobra sprawe o niczym nie świadczy, za to cała masa tam innych kwiatków... na prawdę prosze sobie podarować obronę tego człowieka. Nie mam potrzeby go pomawiać, to dobry naukowiec, świetny profesor, ale niestety to tez owoc jego agenturalnej przeszłości...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2010, 09:26:46 am wysłana przez Antiquus_ordo » Zapisane
KAES
aktywista

« Odpowiedz #140 dnia: Czerwca 19, 2010, 09:31:17 am »

Dokumenty IPN o abp. Wielgusie (pdf, 5,47 MB)
http://bi.gazeta.pl/im/3/3828/m3828843.pdf
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #141 dnia: Czerwca 19, 2010, 15:13:49 pm »

Moja analiza tych dokumentów:
http://svetomir.blox.pl/2007/01/Pepiku-dostaniesz-dziesiatke.html
KAES
aktywista

« Odpowiedz #142 dnia: Czerwca 19, 2010, 17:45:05 pm »

Oświadczenie watykańskiego rzecznika w sprawie abp. Paetza - dokumentacja
Odpowiadając na pytania dziennikarzy w odniesieniu do wiadomości, jakie ukazały się w prasie na temat sytuacji byłego metropolity poznańskiego abp. Juliusza Paetza, dyrektor Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej o. Federico Lombardi wyjaśnił, że mówienie o „rehabilitacji” w tym przypadku jest pozbawione podstaw. Kwestia podjęta w jego korespondencji z Rzymem dotyczyła bowiem wyłącznie ewentualnego zezwolenia na przewodniczenie publicznym nabożeństwom, oczywiście po uprzedniej zgodzie, jaka jest wymagana ze strony ordynariusza, w kontekście zaproszenia otrzymanego od jednego z proboszczów.

Zasady i restrykcje ustalone w 2002 r., i wciąż pozostające w mocy, nie ulegną zatem zmianie.

Ponadto, jak już potwierdził oficjalnie rzecznik archidiecezji poznańskiej, nie mają zupełnie podstaw twierdzenia, jakoby arcybiskup poznański Stanisław Gądecki złożył, bądź rozważał możliwość złożenia rezygnacji z zarządzania diecezją.

tc/ rv

http://www.oecumene.radiovaticana.org/pol/Articolo.asp?c=401906
stefan
aktywista

« Odpowiedz #143 dnia: Czerwca 19, 2010, 20:47:41 pm »

Zgodnie z procedurami ustanowionymi przez Prymasa kard. Stefana Wyszyńskiego, o tych rozmowach informował swojego biskupa
Piotra Kałwę, a ten nie zabraniał tych rozmów, tylko zalecał daleko posuniętą ostrożność i ogólnikowość.W materiałach znajdujących się pod wskazanym linkiem żadnych rewelacji nie ma. Są cukrowane a raczej kandyzowane opinie oficerów łasych na awanse i nagrody, oraz uznanie swoich przełożonych.W jednej z opinii wyczytałem że jakoby  ks. Wielgus nalegał na traktowanie go jako partnera a zwykła denuncjacja kolegów go nie interesuje.Co tam jeszcze mamy? Opinie z odbytych szkoleń dotyczących zasad konspiracji ,łączności i paru innych bzdur.Gdzie są raporty i inne cenne znaleziska podpisane przez tw Greya?Widocznie w bezpiece wodolejstwo było  chlebem powszednim.Panowie!!! Więcej dystansu do takich ,,rewelacji". to były czasy PRL. Mój wujek x. Edward Szmyt leży pochowany na cmentarzu w Pomiechówku zamordowany przez nieznanych sprawców.Tak się mógł skończyć kontakt z bezpieką dla niejednego duchownego Mam jego mszalik z wersją Ordo Missae papieża Pawła VI.Sąd musiałby arcybiskupa uniewinnić, gdyż brak jest tych raportów i porażających rewelacji przez niego podpisanych.Zresztą, współpraca musiała być jałowa, skoro oficerowie do dalszych ,,partnerskich" działań się zlisili i ostatecznie sobie odpuścili w 1980 roku przekazując teczkę do archiwum.
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
Tato
aktywista

« Odpowiedz #144 dnia: Czerwca 20, 2010, 09:27:16 am »

W tych linkowanych dokumentach nie ma żadnej rewelacji, zaś "kwoty wydatkowane" wygłądają raczej jakby "oficer prowadzący" w nich kamuflował swoje popijawy w bordelach lub jakiś knajpach na zachodzie, nawet nie ma co mówić... żenada lipa totalna,

w ogóle jak ktoś poczyta te newsy o Ich Ekscelencjach  Biskupach ( Paetz, Gądecki, Wielgus no i jescze Xiądz Prymas "Cappino" etc ) , to wygląda to tak:
"Jeden pederasta, drugi talmudysta -apostata, trzeci esbecki kapuś....wszyscy mają "noworytrowe święcenia", zaś mianował ich Sam "Santo Subito"  JPII - wybierajcie sobie Państwo, proszę którego z nich wolicie !!!", może jeszcze trochę to "Wybórcza" zorganizuje "prawybory" np  w archidiecezji poznańskiej...  dramat ! nie ma co co gadać ....congratulations ....pięknie ....po prostu "cud, miód , malina"!!!
Na szczęście ja nie mam tych dylematów ... Poznaniacy nie martwcie się ...serce Kościoła wciąż bije w Econe !!! ;)
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
KAES
aktywista

« Odpowiedz #145 dnia: Czerwca 20, 2010, 12:47:14 pm »

@stefan: Zgodnie z procedurami ustanowionymi przez Prymasa kard. Stefana Wyszyńskiego, o tych rozmowach informował swojego biskupa Piotra Kałwę, a ten nie zabraniał tych rozmów, tylko zalecał daleko posuniętą ostrożność i ogólnikowość

Czy mógłby Pan podać źródło gdzie można się zapoznać z tymi " procedurami ustanowionymi przez Prymasa kard. Stefana Wyszyńskiego"?
Czy była jakaś procedura pozwalająca podpisać współprace ze służbami specjalnymi?!
stefan
aktywista

« Odpowiedz #146 dnia: Czerwca 20, 2010, 13:48:31 pm »

@stefan: Zgodnie z procedurami ustanowionymi przez Prymasa kard. Stefana Wyszyńskiego, o tych rozmowach informował swojego biskupa Piotra Kałwę, a ten nie zabraniał tych rozmów, tylko zalecał daleko posuniętą ostrożność i ogólnikowość

Czy mógłby Pan podać źródło gdzie można się zapoznać z tymi " procedurami ustanowionymi przez Prymasa kard. Stefana Wyszyńskiego"?
Czy była jakaś procedura pozwalająca podpisać współprace ze służbami specjalnymi?!
Pan ustawia się w pozycji nieomylnego sędziego.Pan ma znikomą wiedzę, więc dla uświadomienia Panu , oznajmiam że każdy obywatel PRL ubiegając się o paszport w Biurze Paszportów, a to jeden z pionów SB, coś podpisać musiał.Duchowni będący w szczególnym zainteresowaniu bez wyjątku. Były podpisy więc i były rozmowy i to nie z potulnymi sprzątaczkami.Podpis o współpracy czy lojalności nie musiał przekładać się na kolaborację.Inaczej wszystkich którzy za granicę wyjechali, trzeba by było oskarżyć o współpracę z reżimem PRL nie wykluczając polskiej delegacji z prymasem Wyszyńskim i kard. Wojtyłą na posiedzenia konklawe czy obrady 2. soboru.Takie były realia i Kościół w nich musiał istnieć.Oblepianie gównem przez redaktorów Sakowicza, Terlikowskiego i innych i pieprzenie o porażających dowodach to bicie piany i nic więcej. Już pisałem, że pod linkiem wskazanym powyżej,  nic rewelacyjnego nie znalazłem poza opiniami oficerów SB mocno naciągniętymi. W tych latach propaganda sukcesu zaciemniała umysły wszystkim bez wyjątku, a bezpieczniacy też jej ulegali, więc pisali co im ślina na język naniosła.O tym, że duchowni ubiegający się o paszport będą mieć rozmowy z SB, hierarchowie wiedzieli, bo ten sam problem przechodzili, więc w tamtych czasach nie stanowiło to jakiegoś tabu. To dzisiaj ogłupiałej gawiedzi można cokolwiek rzucić na pożarcie, a ona bez refleksji wszystko łyknie.Żadnego źródła nie mam, gdyż takich pouczeń duchowni na pismach od swych przełożonych nie dostawali. Przeczytałem o tym w jednej z publikacji o abp. Wielgusie.

@Pan Tato!
Econe miało to szczęście od Boga, że działalność IV dep MSW kończyła się na Odrze i Nysie.Za pozwoleniem co najwyżej do granicy NRD NRF.Gdyby abp. Lefebvre był Polakiem a Econe w Polsce, to dzisiaj redaktor Terlikowski  pastwił by się nad jego teczką.
-------------------
Tato
aktywista

« Odpowiedz #147 dnia: Czerwca 20, 2010, 15:19:02 pm »

Panie Stefanie , nie to miałem na myśli pisząc o Econe...ale czy to nie dziwne, że w "posoborowiu"  brak już obecnie jakichkolwiek charyzmatycznych ( nie mylić z "charyzmatykami" ) ortodoksyjnych biskupów o ponadprzeciętnej osobowości... choćby nawet takich jak ś.p X.Prymas Wyszyński....proszę pomyśleć czemuż to ???
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
stefan
aktywista

« Odpowiedz #148 dnia: Czerwca 20, 2010, 16:59:26 pm »

Panie Stefanie , nie to miałem na myśli pisząc o Econe...ale czy to nie dziwne, że w "posoborowiu"  brak już obecnie jakichkolwiek charyzmatycznych ( nie mylić z "charyzmatykami" ) ortodoksyjnych biskupów o ponadprzeciętnej osobowości... choćby nawet takich jak ś.p X.Prymas Wyszyński....proszę pomyśleć czemuż to ???
Są tacy , ale mocno wystraszeni przypadkami abp. Petza, Wielgusa i innych. Nikt nie obroni się przed oskarżeniem o skandale obyczajowe czy z uwikłania w kontakty z SB. Dzisiaj jest to niemożliwe i odważni ponieśli poważne konsekwencje. Zamordyzm SB zamieniono w zamordyzm me(n)dialny i szykany w postaci utraty pracy( prof. Ratajczak). Tego nawet władze komunistyczne nie stosowały.Czyż w czasach, kiedy planowano mord na x. Popiełuszce, pomyślano by o czymś takim jak to się dzisiaj robi?Za parę groszy znajda się wiarygodni świadkowie, a nawet ofiary.( Jedwabne).Przypadek Jedwabnego to hańba  ówczesnego min. ( nie)sprawiedliwości, który wstrzymał ekshumację, bo wersji  polakożercy Grossa przeczyła.Później ten sam pan, przyłożył swego palca do odsunięcia abp. Wielgusa. Przyznał swego czasu sam red. Terlikowski, który nieopatrznie chlapnął jęzorem, że nie byłoby sprawy, gdyby abp. Wielgus nie pretendował na urząd metropolity.Polska w bagnie i Kościół w bagnie za sprawą onych. Może jakaś odsiecz z Niebios przyjdzie?
-------------------
Major
aktywista

« Odpowiedz #149 dnia: Czerwca 20, 2010, 17:13:40 pm »

Dr Ratajczak nie żyje.
A abp Wielgus jest zwykłym krętaczem. Kręcił cały miesiąc zanim się przyznał.
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!