Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 29, 2025, 23:00:49 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233187 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206882 razy)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #525 dnia: Maja 13, 2012, 11:55:03 am »

Ks. Lityński też nie ma doktoratu a został nominowany biskupem pomocniczym w diec. Zielonogórsko-Gorzowskiej.
Mam nadzieję, że nie "z tych" Lityńskich?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #526 dnia: Maja 13, 2012, 11:56:37 am »

ja też mam taką nadzieję :)
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #527 dnia: Maja 13, 2012, 13:23:22 pm »

Kryterium wg CIC jest aby biskup miał przynajmniej licencjat z Teologii lub Prawa i był biegły w naukach teologicznych. Można mieć z czegoś doktorat i nie być biegłym w całej reszcie.
W kanonie 378 KPK jest napisane, ze od kandydata na biskupa wymaga sie "doktoratu lub przynajmniej licencjatu z Pisma świętego, teologii lub prawa kanonicznego, uzyskanego w instytucie studiów wyższych, zatwierdzonym przez Stolicę Apostolską, lub prawdziwej biegłości w tych dyscyplinach". Pod te formule "bieglosc w naukach teologicznych" mozna wszystko podpiac - czyli de facto mozna mianowac biskupem kazdego, bo egzaminow dla biskupow z teologii i z prawa nie ma (mysle, ze wiekszosc obecnych - nie tylko w Polsce - by go i tak nie zdala ;) ) a zawsze mozna stwierdzic, ze jest biegly w tych naukach.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #528 dnia: Maja 13, 2012, 13:47:32 pm »

Kiedy czytam biogramy w świętym biuletynie  :) to wydaje mi się, że większość nominatów ma zaledwie ottenuto la licenza.
Jeszcze o swietym biuletynie. Mam wrazenie, ze to typowa wloska robota, w ktorej wierzy sie na slowo w to, co ktos podal. Przy okazji mianowania nowego biskupa pomocniczego dla Bielska-Bialej w pazdzierniku 2011 (http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/28256.php?index=28256&lang=it#NOMINA DELL’AUSILIARE DI BIELSKO-ňYWIEC (POLONIA)) w biuletynie mozna bylo przeczytac dwie nieprawdziwe informacje, ktore szczerze mowiac bardziej mnie rozbawily niz zirytowaly:
1. biskup urodzil sie w Tychach w archidiecezji katowickiej - w nawiasie informacja: "oggi diocesi di Bielsko-Żywiec". W ten sposob Tychy nie wiedzac o tym staly sie enklawa diecezji bielsko-zywieckiej w archidiecezji katowickiej...
2. byl kanonikiem kapituly katedralnej, ktora nie istnieje (pewnie w Watykanie nie moga pojac, ze ktos moze byc kanonikiem a nie byc czlonkiem kapituly ;) ).
Wiem, ze trudno, zeby biuro prasowe Stolicy Apostolskiej wiedzialo, jakie sa granice wszystkich diecezji na swiecie (lacznie z afrykanskimi czy azjatyckimi) i znalo czlonkow wszystkich kapitul, ale pewne informacje po prostu wygladaja smiesznie, jesli sa podawane pod powaznym szyldem samego Watykanu a czlowiek zna prawdziwa sytuacje. Ciekawe, ile jest podobnych przypadkow - chcialbym wierzyc, ze niewiele ;).
Tymoteusz
adept
*

« Odpowiedz #529 dnia: Maja 13, 2012, 16:11:42 pm »

Ks. Lityński też nie ma doktoratu a został nominowany biskupem pomocniczym w diec. Zielonogórsko-Gorzowskiej.
Mam nadzieję, że nie "z tych" Lityńskich?

Nie wiem "z jakich" ale Ks. Lityński to bardzo porządny kapłan.
Deo gratias
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #530 dnia: Maja 13, 2012, 16:19:30 pm »

Ocena nowej nominacji w Tarnowie
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ks._isakowicz-zaleski:_nowemu_biskupowi_tarnowskiemu_zycze:_szczesc_boze___21115
jwk
aktywista

« Odpowiedz #531 dnia: Maja 15, 2012, 14:15:40 pm »

Nie wiem "z jakich" ale Ks. Lityński to bardzo porządny kapłan.
No to Chwała Bogu, bo widać, że nie z tych co Jan i Adam.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #532 dnia: Maja 18, 2012, 18:51:38 pm »

http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ostre_decyzje_stolicy_apostolskiej._kanadyjski_biskup_wyrzucony_ze_stanu_kaplanskiego_21224
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #533 dnia: Maja 19, 2012, 13:37:13 pm »

http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/29224.php?index=29224&lang=it
Odwołano biskupa diecezji Trapani na Sycylii. Nie podają dlaczego. Później może będzie wyjaśnione na włoskich stronach.
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #534 dnia: Maja 19, 2012, 16:36:43 pm »

http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/29224.php?index=29224&lang=it
Odwołano biskupa diecezji Trapani na Sycylii. Nie podają dlaczego. Później może będzie wyjaśnione na włoskich stronach.
Rorate Caeli twierdzi, że ze wzgl. na fakt, ze z kasy 2 fundacji diecezjalnych zniknęło 1 mln. Euro - a przeciw biskupowi prowadzone jest śledztwo.
http://rorate-caeli.blogspot.com/2012/05/another-bishop-toowoombed.html
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2012, 16:38:57 pm wysłana przez porys » Zapisane
zdewirtualizować awatary
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #535 dnia: Maja 19, 2012, 23:31:57 pm »

http://www.radiovaticana.org/pol/Articolo.asp?c=589363
Major
aktywista

« Odpowiedz #536 dnia: Maja 23, 2012, 17:32:25 pm »

Spekuluje się od kilku dni, że nastąpcą bpa Napierały w Kaliszu ma zostać bp pomocniczy z Poznania Marek Jędraszewski. Dla Tradycji to jest dobra wiadomość czy raczej nie?
rysio
aktywista

« Odpowiedz #537 dnia: Maja 23, 2012, 19:30:35 pm »

Spekuluje się od kilku dni, że nastąpcą bpa Napierały w Kaliszu ma zostać bp pomocniczy z Poznania Marek Jędraszewski. Dla Tradycji to jest dobra wiadomość czy raczej nie?
Panie Major, dobra wiadomość to by była, gdyby następcą bpa Napierały miał zostać bp pomocniczy Siri Lanki. A na to nie ma co liczyć, niestety.
Poznań... to dobra szkoła abp Gądeckiego.
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #538 dnia: Maja 23, 2012, 19:57:22 pm »

ironia czy nie, z abp. Gądeckim? ;)
"Wiary ustrzegłem"
rysio
aktywista

« Odpowiedz #539 dnia: Maja 23, 2012, 20:15:53 pm »

ironia czy nie, z abp. Gądeckim? ;)
A jak Pan odbiera abp. Gadeckiego?
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!