Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 29, 2025, 23:40:40 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233187 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206907 razy)
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #495 dnia: Marca 21, 2012, 15:48:25 pm »

Co znaczy "usuwał przestępców"? Na upartego da się podstawić "zabijał ich" jak również "przenosił na inną parafię" - o całej gamie środków pośrednich nie wspominając...
Właściwie to dobre pytanie. Też o tym nie pomyślałem. Przez "usuwanie" myślę, że chodzi o przenoszenie z jednoczesnym odsunięciem np. od opieki nad dziećmi. Gdyby chodziło o zwykłe przenoszenie to nie byłoby za bardzo po co o tym pisać. Zabijanie... chyba byłoby wtedy o tym głośniej. Właściwie nie wiem. Dobrze byłoby poszukać coś na ten temat.
Ingres jednak 16 maja.
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
miki
aktywista

« Odpowiedz #496 dnia: Marca 21, 2012, 18:32:59 pm »

A bp Lechowicz?
w mojej zakrystii są trzy typy:

Ceremoniarz ks. Krajewski. Sekretarz ks. Paweł Ptasznik (ten jest chyba zbyt młody póki co moim zdaniem) i właśnie Biskup Lechowicz.
Taki sobie o...
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #497 dnia: Marca 21, 2012, 20:56:28 pm »

Prałat Krajewski ma do Łodzi iśc podobno, niedługo to biskupstwo zawakuje a ks. Krajewski jest właśnie z Łodzi.
"Wiary ustrzegłem"
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #498 dnia: Marca 21, 2012, 21:04:23 pm »

A może ks. prof. Benedykt Huculak OFM ?
zdewirtualizować awatary
dxcv
aktywista

« Odpowiedz #499 dnia: Marca 21, 2012, 22:03:31 pm »

A bp Lechowicz?
w mojej zakrystii są trzy typy:

Ceremoniarz ks. Krajewski. Sekretarz ks. Paweł Ptasznik (ten jest chyba zbyt młody póki co moim zdaniem) i właśnie Biskup Lechowicz.

Z moim kolegą ukuliśmy już powiedzenie, że prał. Ptasznik jest murowanym kandydatem na jakąkolwiek wakującą stolice biskupią w Polsce.
katolik86
rezydent

« Odpowiedz #500 dnia: Marca 22, 2012, 16:16:27 pm »

Arcybiskupi Lépine i Lori mogą w przyszłości zostać kardynałami.

Większe szanse ma Lépine. Archidiecezja Baltimore nie jest tzw. posto cardinalizio (miejscem kardynalskim). Na piętnastu dotychczasowych metropolitów Baltimore tylko czterech otrzymało kapelusz (w tym O'Brien, który został kardynałem będąc już na innym urzędzie).

A teraz moje krótkie refleksje na temat tych nominacji:
Abp Lori był wymieniany jako jeden z głównych kandydatów na ten urząd, więc nominacja nie dziwi. Jego dotychczasowa postawa względem skandalu pedofilskiego w Kościele amerykańskim mocno mu w tym "pomogła" . Nowy prymas (choć tylko honorowy) musi być poza podejrzeniami opinii publicznej o ukrywanie księży pedofilów.  Papież wraz z tą nominacją wsparł jednocześnie amerykańskich biskupów, którzy protestują przeciw polityce prezydenta Obamy w sprawie finansowania środków antykoncepcyjnych. Abp Lori protestował najgłośniej w imieniu całego episkopatu jako przewodniczący Komisji ds. Wolności Religijnej.

Nominacja abpa Lépine jest trochę niespodziewana. Jeszcze do połowy lipca ubiegłego roku nie był nawet biskupem. Szybki awans, zważywszy, że Montreal jest jedną z najważniejszych kanadyjskich archidiecezji. Wiadomo, że pracował w  Sekretariacie Stanu i w Kongregacji ds. Kultu Bożego, był też sekretarzem kard. Turcotte.
Ego sum resurrectio et vita. Qui credit in me etiam si mortuus fuerit, vivet. Et omnis qui vivit et credit in me, non morietur in aeternum.
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #501 dnia: Marca 22, 2012, 17:18:21 pm »

Dziękuję za wyjaśnienie. A wie Pan może coś o ewentualnych kandydatch do arch. Denver? Chyba jest nieobsadzona od ponad pół roku.
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
katolik86
rezydent

« Odpowiedz #502 dnia: Marca 22, 2012, 18:20:57 pm »

Już osiem miesięcy wakuje Denver, więc pewnie niedługo będzie nominacja ogłoszona. Tu najczęściej wymieniane jest nazwisko Samuela J. Aquilli (http://pl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Joseph_Aquila) z Fargo w Północnej Dakocie. Pochodzi on z tej archidiecezji i był pierwszym rektorem przywróconego przez abp Chaputa seminarium duchownego św. Jana Vianneya (czyli był jednym z zaufanych ludzi Chaputa), zasiada w wielu komitetach w konferencji episkopatu i jest specjalistą od liturgii (nie wiem tylko jakie jest jego podejście do NFRR). Oprócz niego można wymienić Olmsteda (http://pl.wikipedia.org/wiki/Thomas_James_Olmsted) z Phoenix, który bezkompromisowo broni katolickiej nauki. Ale nie ma co spekulować. Wszystkiego się dowiemy wkrótce :P
Ego sum resurrectio et vita. Qui credit in me etiam si mortuus fuerit, vivet. Et omnis qui vivit et credit in me, non morietur in aeternum.
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #503 dnia: Marca 22, 2012, 19:34:47 pm »

Bóg zapłać za informacje. Rzeczywiście nie ma co spekulować, ale wie Pan... Konferencja Episkopatu Stanów Zjednoczonych - moja ulubiona...  :)
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #504 dnia: Marca 23, 2012, 12:51:05 pm »

A ks. Jacek Bałemba SDB ?
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #505 dnia: Marca 23, 2012, 16:01:58 pm »

co ksiądz Bałemba ??
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #506 dnia: Marca 24, 2012, 12:27:26 pm »

http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/28959.php?index=28959&po_date=24.03.2012&lang=it
http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x52619/ks-dr-hab-smigiel-biskupem-pomocniczym-pelplinskim/
Ks. Wiesław Śmigiel biskupem pomocniczym pelplińskim (duchowny tej diecezji, kierownik Katedry Teologii Pastoralnej Szczegółowej  i Specjalizacji Teologii Paraktycznej na KUL-u).
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #507 dnia: Kwietnia 21, 2012, 14:55:35 pm »

Papież mianował konsultorów i członków dykasterii Kurii Rzymskiej:
http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/29094.php?index=29094&lang=en
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #508 dnia: Kwietnia 21, 2012, 16:07:58 pm »

Papież mianował konsultorów i członków dykasterii Kurii Rzymskiej:
http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/29094.php?index=29094&lang=en
Trzeba do czegos tych kardynalow mianowac ;)
rysio
aktywista

« Odpowiedz #509 dnia: Kwietnia 21, 2012, 16:23:59 pm »

Trzeba do czegos tych kardynalow mianowac ;)
A jak to dalej proszę Księdza w praktyce wygląda? Latają sobie oni tak raz na 2 tygodnie z Pelplina do Wiecznego Miasta podpisać listę obecności/płac (?) i na kawę?
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Strony: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!