Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 29, 2025, 13:37:35 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233181 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206813 razy)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #360 dnia: Października 19, 2011, 11:05:26 am »

Ale tu chodzi o zupełną "nowość" ...:
Opis pasuje idealnie do bomby paliwowo-powietrznej. Pan przeczyta sobie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/BLU-82
Nota bene pana filmik jest na youtupce:
http://www.youtube.com/watch?v=hafVxEgfx4E&feature=related
A tu wybuch blu-96
http://www.youtube.com/watch?v=GmRASCHJe2Q&feature=related

Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #361 dnia: Października 22, 2011, 12:39:56 pm »

Ks. dr Piotr Greger biskupem pomocniczym diecezji Bielsko-Żywieckiej:
http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/28256.php?index=28256&lang=it#NOMINA DELL’AUSILIARE DI BIELSKO-ňYWIEC (POLONIA)
http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x47377/ks-dr-piotr-greger-biskupem-pomocniczym/
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #362 dnia: Października 22, 2011, 13:06:34 pm »

Czy coś wiadomo o tym biskupie, chodzi mi o jego stosunek do KRR, Tradycji Kościoła, oraz stosunek do papieskich sugestii odnośnie do liturgii.
Te informacje są dla mnie szalenie istotne.
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #363 dnia: Października 22, 2011, 21:46:16 pm »

Czy coś wiadomo o tym biskupie, chodzi mi o jego stosunek do KRR, Tradycji Kościoła, oraz stosunek do papieskich sugestii odnośnie do liturgii.
Nie mam pojecia o jego pogladach. Jedyne, co kojarze a co ma zwiazek z osoba ks. Gregera, sa jego liturgiczne komentarze, ktore wyglaszal w trakcie prawie kazdej diecezjalnej uroczystosci. W moim skromnym odczuciu byly robione na sile, zeby cokolwiek nowego wymyslic i w co najmniej 60 procentach byly zupelnie niepotrzebne (problem komentarzy w posoborowej liturgii to jest oczywiscie inna bajka). No i jeszcze sie niesamowicia darl do mikrofonu w czasie piesni, ze czlowiek nie mogl nawet siebie uslyszec ;D...
TKN
aktywista

« Odpowiedz #364 dnia: Października 23, 2011, 11:52:55 am »

Wiadomo, przynajmniej ja wiem.
DexterFK
uczestnik

« Odpowiedz #365 dnia: Października 23, 2011, 18:18:47 pm »

Biskup-nominat Greger: jestem z pokolenia JPII
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,7618,biskup-nominat-greger-jestem-z-pokolenia-jpii.html
KAI: Papież Benedykt XVI wielokrotnie zwracał uwagę na to, że prawdziwa wierność Soborowi polega na przywróceniu w liturgii katolickiej owego poczucia misterium. Czy Ksiądz Biskup uważa, że liturgii w Polsce grozi jakaś trywializacja i nadużycia liturgiczne?
BPnominat- Jeśli pojawiają się jakiekolwiek nadużycia, bo są takie, to ich przyczyną jest przede wszystkim błędne rozumienie refleksji soborowej na temat liturgii. Refleksja soborowa i cała odnowa liturgii posoborowej nie były zamachami na wertykalny wymiar liturgii. Wręcz przeciwnie, to było dowartościowanie elementu horyzontalnego, ale który ma wyrastać i być oparty na wymiarze wertykalnym. Musimy pamiętać, że my jako Kościół nie objawiamy w liturgii siebie, lecz zawsze żywego i działającego zbawczo Chrystusa. W liturgii jako Kościół ‘dołączamy się’ do ofiary, jaką Chrystus składa Bogu Ojcu w Duchu Świętym. Jeśli ten fundament zostanie mocno naruszony, to w konsekwencji dochodzi do nadużyć, mniej czy bardziej poważnych. Jeśli to zrozumiemy, wówczas nie powinniśmy mieć problemu z tym, że papież Benedykt XVI tak mocno podkreśla misterium liturgii. To antidotum na wszystkie nurty, które błędnie interpretują naturę liturgii.

Czekac teraz nam zostalo czekac na przejscie od slow do czynow a raczej praktyki czynow slusznych i racjonalnych ....
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #366 dnia: Października 24, 2011, 06:29:15 am »

Biskup-nominat Greger: jestem z pokolenia JPII
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,7618,biskup-nominat-greger-jestem-z-pokolenia-jpii.html
KAI: Papież Benedykt XVI wielokrotnie zwracał uwagę na to, że prawdziwa wierność Soborowi polega na przywróceniu w liturgii katolickiej owego poczucia misterium. Czy Ksiądz Biskup uważa, że liturgii w Polsce grozi jakaś trywializacja i nadużycia liturgiczne?
BPnominat- Jeśli pojawiają się jakiekolwiek nadużycia, bo są takie, to ich przyczyną jest przede wszystkim błędne rozumienie refleksji soborowej na temat liturgii. Refleksja soborowa i cała odnowa liturgii posoborowej nie były zamachami na wertykalny wymiar liturgii. Wręcz przeciwnie, to było dowartościowanie elementu horyzontalnego, ale który ma wyrastać i być oparty na wymiarze wertykalnym. Musimy pamiętać, że my jako Kościół nie objawiamy w liturgii siebie, lecz zawsze żywego i działającego zbawczo Chrystusa. W liturgii jako Kościół ‘dołączamy się’ do ofiary, jaką Chrystus składa Bogu Ojcu w Duchu Świętym. Jeśli ten fundament zostanie mocno naruszony, to w konsekwencji dochodzi do nadużyć, mniej czy bardziej poważnych. Jeśli to zrozumiemy, wówczas nie powinniśmy mieć problemu z tym, że papież Benedykt XVI tak mocno podkreśla misterium liturgii. To antidotum na wszystkie nurty, które błędnie interpretują naturę liturgii.

Czekac teraz nam zostalo czekac na przejscie od slow do czynow a raczej praktyki czynow slusznych i racjonalnych ....
tak, oczywiscie, w wymiarze skosnym.
Ksadz biskup bardzo sie staral, zeby bylo pelnowymiarowo i zeby nie podpasc papieżowi. Jakos nie potrafil sie zdobyc na jasna wypowiedz.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #367 dnia: Października 24, 2011, 09:38:04 am »

Widzę, że tradsowskie starania, by swoim wrogiem uczynić każdego, kto nim nie jest trwają w najlepsze.
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #368 dnia: Października 24, 2011, 12:32:20 pm »

Ksadz biskup bardzo sie staral, zeby bylo pelnowymiarowo i zeby nie podpasc papieżowi. Jakos nie potrafil sie zdobyc na jasna wypowiedz.
Też żałuję, że ta wypowiedz nie jest bardziej jednoznaczna. Przyjdzie się przekonać o tym na własnej skórze.
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2011, 12:33:55 pm wysłana przez adaltare » Zapisane
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #369 dnia: Października 24, 2011, 13:00:12 pm »

Widzę, że tradsowskie starania, by swoim wrogiem uczynić każdego, kto nim nie jest trwają w najlepsze.
A co może być życzliwego w diecezji ordynariusza co krzyże pod osłoną nocy wynosi?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #370 dnia: Października 24, 2011, 13:03:26 pm »

A co może być życzliwego w diecezji ordynariusza co krzyże pod osłoną nocy wynosi?
??? Jakies szczegoly?
jwk
aktywista

« Odpowiedz #371 dnia: Października 24, 2011, 13:06:31 pm »

??? Jakies szczegoly?
To jeszcze w tamtym tysiącleciu. Ze "żwirowiska".
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #372 dnia: Października 24, 2011, 13:39:05 pm »

??? Jakies szczegoly?
To jeszcze w tamtym tysiącleciu. Ze "żwirowiska".

Niech Pan bedzie precyzyjny: wyniósł krzyże, kóre ustawiono tam w ramach walki o ten jeden krzyż, kóry pozostał.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #373 dnia: Października 24, 2011, 13:43:51 pm »

A najlepiej poczytać jak to było z tym konfliktem:

19 lipca 1998 - pikieta Społecznego Komitetu Obrony Krzyża przed siedzibą bielsko- żywieckiej kurii biskupiej w Bielsko-Białej. Kiedy pod kurią trwała manifestacja obrońców krzyża, bp Rakoczy, zapytany o to, czy krzyż może zostać usunięty, odpowiedział: No pewnie, że może!. Obecni na konferencji prasowej obrońcy krzyża usiłowali uzyskać od biskupa jakieś wyjaśnienia, zapytali: Dlaczego zostały usunięte krzyże z Brzezinki pod osłoną nocy?. Z wami nie będę rozmawiał - odparł Biskup. Biskup Rakoczy mówił też o tym, że w sprawie krzyża decyzję podjęto bardzo dawno temu już, prawda, w czasie rozmów genewskich, słynnych deklaracji, że na miejscu krzyża zostanie zbudowany pomnik z elementem wyraźnym krzyża, prawda, pomordowanym tam ludziom, więc była sprawa, powiedzmy sobie karmelu, krzyż w jakimś sensie związany jest z karmelem.[/size]

Kalendarium konfliktu oświęcimskiego - marzec 1983 - wrzesień 1998
http://www.aferyprawa.eu/index2.php?p=teksty/show&dzial=artykuly&id=1027
jwk
aktywista

« Odpowiedz #374 dnia: Października 24, 2011, 13:48:01 pm »

Niech Pan bedzie precyzyjny: wyniósł krzyże, kóre ustawiono tam w ramach walki o ten jeden krzyż, kóry pozostał.
Czy ja potrzebowałem napisać, że wyniósł krzyże co do jednego? ;)
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!