Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 29, 2025, 13:55:17 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233181 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206830 razy)
daniel89
uczestnik

« Odpowiedz #315 dnia: Września 03, 2011, 22:06:51 pm »

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/benedykt-xvi-mianowal-nowego-gubernatora,1,4838454,wiadomosc.html

Papież Benedykt XVI mianował obecnego nuncjusz apostolskiego we Włoszech i San Marino, arcybiskupa Giuseppe Bertello, nowym przewodniczącym Gubernatoratu Państwa Miasta Watykan - poinformowało biuro prasowe Stolicy Apostolskiej. (...)

Gubernatorat jest wysokim urzędem zajmującym się administrowaniem Państwem Miastem Watykan.

Jego sekretarzem generalnym z nominacji papieskiej został Giuseppe Sciacca, dotychczasowy prałat audytor Trybunału Rzymskiej Roty.
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2011, 21:59:50 pm wysłana przez daniel89 » Zapisane
"Franciszku, idź i napraw mój Kościół, który, jak widzisz, cały jest w ruinie"
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #316 dnia: Października 08, 2011, 12:28:53 pm »

Ks. Marek Solarczyk - proboszcz katedry diecezji Warszawsko-Praskiej biskupem pomocniczym swojej diecezji:
http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x46789/ks-marek-solarczyk-biskupem-pomocniczym/
http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/28167.php?index=28167&lang=it#NOMINA DI AUSILIARE DI WARSZAWA-PRAGA (POLONIA)
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #317 dnia: Października 08, 2011, 12:59:55 pm »

MÓJ PROBOSZCZ ZOSTAŁ BISKUPEM !!
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #318 dnia: Października 08, 2011, 13:09:53 pm »

To dobrze czy źle? :P
"Wiary ustrzegłem"
jwk
aktywista

« Odpowiedz #319 dnia: Października 08, 2011, 13:25:11 pm »

MÓJ PROBOSZCZ ZOSTAŁ BISKUPEM !!
Grarulacje dla Nominata i Zacnych Parafian!
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #320 dnia: Października 08, 2011, 13:28:42 pm »

Wiedziałem, że coś ważnego się wydarzyło. Od rana w Warszawie trydentem powiało. Zimna ortodoksja taka, że hej! Temperatura za oknem do 9 st.C. spadła. ;)
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #321 dnia: Października 08, 2011, 13:30:48 pm »

Ale na serio? To dobrze dla Tradycji?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #322 dnia: Października 08, 2011, 13:40:25 pm »

Jest członkiem Warszawskiego Towarzystwa Teologicznego, autorem ponad 20 artykułów naukowych, współautorem kilku opracowań o tematyce społeczno-historycznej i autorem książki o duchownych w parlamencie II Rzeczpospolitej. Tuż po święceniach kapłańskich pełnił funkcję rzecznika prasowego kurii i korespondenta KAI, a od 1996 r. do dziś (z przerwą na przełomie 2004/2005) pełni funkcję ceremoniarza katedralnego. Odpowiadał m.in. za liturgię podczas Liturgii Słowa, której w czerwcu 1999 r. przewodniczył przed katedrą św. Floriana bł. Jan Paweł II. Przygotowywał wiele uroczystości kościelnych o charakterze diecezjalnym i ogólnowarszawskim.
źródło:
http://www.polskatimes.pl/pap/459578,ks-marek-solarczyk-nowym-biskupem-pomocniczym-diecezji,id,t.html?cookie=1
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #323 dnia: Października 08, 2011, 15:37:54 pm »

Ale na serio? To dobrze dla Tradycji?

Na ile znam x. Marka, to człowiek łączący w sobie intelekt i erudycję oraz troskę duszpasterską. W swojej parafji (gdzie proboszczuje krótko, ale wcześniej pracował przez lata) zna każdy kamień. To spore zalety. No a inne: nie jest nominatem z układu Dziwisz - Kowalczyk, nie jest dekownikiem, misiem kurjalnym tylko otwartym, pracowitym duszpasterzem.

Myślę, że jest otwarty na sprawy Tradycji, aczkolwiek ich jeszcze nie czuje. Ogólnie to bardzo dobra nominacja. Cieszę się, że to kop w górę i pozostawienie dobrego kapłana w diecezji praskiej.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #324 dnia: Października 13, 2011, 13:47:04 pm »

Ks. Solarczyk przyjmie Święcenia Biskupie 19 listopada (środa) na mszy św. o godz. 11:00 w katedrze Warszawsko-Praskiej.
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
KAES
aktywista

« Odpowiedz #325 dnia: Października 13, 2011, 23:01:13 pm »

Kapelan Zakonu Rycerzy Jana Pawła II nowym Biskupem

http://www.totustuus.net.pl/index.php/wiadomoci/1223-081011-kapelan-zakonu-rycerzy-jana-pawa-ii-nowym-biskupem

Czcigodny Kapelan Ks. Marek Solarczyk podczas ceremonii zaprzysiężenia nowych członków Zakonu Rycerzy Jana Pawła II ze stuła-relikwią Jana Pawła II
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2011, 23:03:43 pm wysłana przez KAES » Zapisane
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #326 dnia: Października 14, 2011, 07:39:10 am »

jakby nie mogli sie zapisac do zakonu szpitala Panny Marii...
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #327 dnia: Października 14, 2011, 07:49:56 am »

i mamy prosta odpowiedz na pytanie: dlaczego on?
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #328 dnia: Października 14, 2011, 08:40:52 am »

i mamy prosta odpowiedz na pytanie: dlaczego on?

I mamy dowód, w jaki sposób niektórzy budują swoją wiedzę o świecie i ludziach.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #329 dnia: Października 14, 2011, 09:10:18 am »

jakby nie mogli sie zapisac do zakonu szpitala Panny Marii...
Nie bardzo mogli, bo on juz dawno stracił rycerski charakter. Zakonów rycerskich dla świeckich mamy raczej niedobór. Moze by czas pomysleć o powołaniu tradycjonalistycznej wspólnoty tego rodzaju.
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!