Kard. Rode przechodzi na emeryturę, a następnym prefektem Kongregacji ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego został arcybiskup Joao Braz de Aviz, dotzchcyasowy metropolita Brasilii:http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/26651.php?index=26651&lang=ithttp://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bbraza.html
W Papieskiej Akademii Nauk jest też np. fizyk Stephen Hawking, który nigdy nie ukrywał swojego ateizmu.
Może Pan przedstawić listę "niekatolików" powołanych do Papieskiej Akademii Nauk do 1958 roku ( konkretnie do października ) lub chociaż podać ich liczbę, lub jakiś przykład ?
Cytat: Kamil w Stycznia 14, 2011, 07:44:13 amW Papieskiej Akademii Nauk jest też np. fizyk Stephen Hawking, który nigdy nie ukrywał swojego ateizmu.Obawiam się iż to raczej prof. Hawking swoją obecnością dodaje splendoru Papieskiej Akademii Nauk niż odwrotnie. Poza tym Akademia Nauk to niejedna z Kongregacji Watykańskich, tu się liczą i powinny liczyć głównie osiągnięcia naukowe kandydata do tego gremium.
Cytat: Tato w Stycznia 15, 2011, 05:23:26 amMoże Pan przedstawić listę "niekatolików" powołanych do Papieskiej Akademii Nauk do 1958 roku ( konkretnie do października ) lub chociaż podać ich liczbę, lub jakiś przykład ?Nie prowadziłem takich badań i nie jest to moim celem, myślę, że na tutejszym forum znajdzie się wielu bieglejszych ode mnie szperaczy, który przeprowadzą taką kwerendę i zweryfikują postawioną w pana pytaniu tezę. Powyższa moja wypowiedź dotyczyła jedynie niepisanej zasady, iż o nominacjach do gremiów Naukowych powinny decydować przede wszystkim kompetencje w dziedzinie uprawianej nauki, a nie światopogląd kandydata. Myślę, że nawet wskazane byłoby utrzymywanie pewnego parytetu osób niewierzących w tym ciele, co tylko podnosiłoby jego prestiż - ciężko byłoby wówczas stawiać zarzut o zideologizowaniu religijnym nauki uprawianej w Papieskiej Akademii.
Sama papieska akademia jest chyba kontynuacją jakiejś niekościelnej akademii założonej dawniej we Włoszech. Musiałbym sprawdzić.