Ścianka alpinistyczna wewnątrz radomskiej katedry przywitała uczestników drugiego w tym roku Apelu Młodych, który odbył w piątkowy wieczór 19 listopada. Na znak wspólnoty młodzież za pomocą karabińczyków przypinała się do liny trzymanej przez duszpasterzy. Tematem spotkania była świętość ukazana jako trud wspinania się do nieba. Apel Młodych zgromadził prawie 3 tys. osób.Pod wrażeniem spotkania był biskup Henryk Tomasik. - Naszej młodzieży potrzebne jest pokazywanie bardzo jasnych kierunków. Piękny symbol wspinaczki jest zachętą do tego, aby popatrzeć na własne życie duchowe, życie wiary, aby w każdym z nas dokonywało się takie wspinanie w górę, do świętości i do nieba - powiedział biskup Tomasik. - Mamy wyznaczony piękny szlak, to Ewangelia, która oświeca naszą drogę. Mamy również wspaniałych przewodników, czyli świętych - mówił dalej biskup naszej diecezji, a zarazem krajowy duszpasterz młodzieży.
(...)4. „Liturgia … jest szczytem, do którego zmierza działalność Kościoła, i jednocześnie jest źródłem, z którego wypływa cała jego moc”. (Konstytucja o Liturgii, p. 10). W „Ogólnym wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego” czytamy: „Sprawowanie Mszy świętej jako czynność Chrystusa i hierarchicznie zorganizowanego ludu Bożego jest ośrodkiem całego chrześcijańskiego życia …” (p. 16).(...)Dzisiaj stawiamy sobie bardzo konkretne pytania: Czy mam świadomość, że podczas celebrowania Mszy Świętej uobecnia się zbawcza Ofiara Jezusa Chrystusa? Czy wiem, że udział w składaniu Najświętszej Ofiary Jezusa Chrystusa jest przywilejem wynikającym z Sakramentu Chrztu Świętego i Bierzmowania? Czy udział we Mszy Świętej jest moim wyznaniem wiary oraz wyrazem wdzięczności za Ofiarę Jezusa Chrystusa? Czy jestem tylko biernym obserwatorem tego, co dzieje się podczas sprawowania Mszy Świętej?(...)5. W trosce o to, „aby wszystkich wiernych prowadzić do pełnego, świadomego i czynnego udziału w obrzędach liturgicznych, którego się domaga sama natura liturgii” (Konstytucja o Liturgii, p.14) – podejmujemy pracę duszpasterską, której celem jest pomoc w lepszym rozumieniu Liturgii. Przed każdą niedzielną Mszą Świętą poświęcimy 3-4 minuty na rozważania dotyczące Liturgii Kościoła. Te krótkie katechezy będą nam przybliżały ważne prawdy o Mszy Świętej oraz o jej strukturze. Będziemy także rozważali poszczególne formy modlitewne oraz znaczenie znaków i gestów, które tworzą Liturgię Mszy Świętej. Znaki te wyrażają, umacniają oraz podtrzymują naszą wiarę.
@TAISUM: a jak był biskupem sufraganem krakowskim to "szedł pod prąd POlitycznej POprawności i był wierny Panu naszemu Jezusowi Chrystusowi." ??