Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 23, 2025, 16:06:06 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233151 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206376 razy)
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #225 dnia: Listopada 21, 2010, 21:23:54 pm »

Co do tego wszystkiego co związane z Księdzem Biskupem.
Jest on krajowym duszpasterzem młodzieży więc nie ma co się dziwić, że tego typu "zloty" organizuje. Na pewno inicjatywa jest dobra, gorzej z wykonaniem. Ale na pewno za wszystko nie odpowiada ksiądz biskup. Takie spotkania naprawde mogą wiele wnieść do rozwoju duchowego młodego człowieka. Chociażby to zę wzmacnia się więż tych młodych z biskupem. Oni a raczej my, naprawde widzimy w nim ojca. To co mówi trafia do nas a nie jak to bywało przedtem w ogóle do nas nie dochodzi. Teraz młodzież z mojej diecezji troche zaczęła się interesować życiem Kościoła. Nie jest jej to obojętne. Biskup Tomasik na pewno potrafi trafić do młodych i to z naprawde dobrą treścią,w jego kazaniach odnaleźć można na prawde sporo trafnych uwag, wskazówek, jak być dobrym katolikiem. Jak świadczyć o Jezusie Chrystusie we współczenym świecie.Pomimo że spotkanie miało kilka niemiłych akcentów, to jeżeli ktoś chciał to potrafił odnaleźć podczas jego trwania kilka chwil na refleksje modlitwę. Wielu księży spowiadało, modliło się na różańcu. Naprawde nie przekreślajmy odrazu z góry tego czlowieka. Myślę że każdemu z nas potrzeba więcej pokory. Każdy z nas wie najlepiej jak się zachować jak patrzy z boku. Polecam przestać się wymądrzać a zacząć się modlić. Z Bogiem! a i znów Św Filip. "Dobro i radość, dobro i radość, najprostszą dogą do świętości są!"
"Wiary ustrzegłem"
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #226 dnia: Listopada 22, 2010, 00:03:43 am »

Teza wątpliwa bo bp. Tomasik został biskupem 10 lat wcześniej niż bp. Kiernikowski...
Bez wchodzenia w szczegóły tak, to racja tylko dodam od siebie że bp. Kiernikowski ze zwykłego księdza został od razu ordynariuszem bez środkowego szczebla biskupa pomocniczego (sufragana), przecież po ustąpieniu (śmierci) ordynariusza bp. Jana Wiktora Nowaka mógł zostać bp. Tomasik jako że już znał tą diecezję, a jednak wybrano inną drogę.
Ale to taki mały nieznaczący wybieg.
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
KAES
aktywista

« Odpowiedz #227 dnia: Listopada 22, 2010, 08:02:29 am »

Raczej nie mianuje się ordynariuszem biskupa sufragana z tej samej diecezji...
rysio
aktywista

« Odpowiedz #228 dnia: Listopada 22, 2010, 10:02:43 am »

mógł zostać bp. Tomasik jako że już znał tą diecezję, a jednak wybrano inną drogę.

mógł zostać bp. Tomasik jako że już znał tą diecezję, a jednak wybrano inną Drogę. ort. !
 ;)
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
KAES
aktywista

« Odpowiedz #229 dnia: Listopada 22, 2010, 14:18:20 pm »

Zdjęcia z Apelu Młodzieży 19.11.2010 r.
http://www.piotreks.cba.pl/foto/album/#slides/DSC_4519.JPG
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #230 dnia: Listopada 22, 2010, 15:07:07 pm »

Takie spotkania naprawde mogą wiele wnieść do rozwoju duchowego młodego człowieka. Chociażby to zę wzmacnia się więż tych młodych z biskupem.

http://www.piotreks.cba.pl/foto/album/#slides/DSC_4562.JPG
http://www.piotreks.cba.pl/foto/album/#slides/DSC_4577.JPG

Czyżby ksiądz biskup poszedł w ślady tego młodego człowieka?

A tak przy okazji: czy Najświętszy Sakrament został w tym czasie wyniesiony z kościoła?

_________
[Nie wiem dlaczego nie mogę wkleić odpowiednich zdjęć - w obu linkach pojawia się pierwsze zdjęcie. Chodzi mi oczywiście o zdjęcia ze wspinaczki w kościele. Patrząc na adres w przeglądarce zdjęcia np. nr 4562, czy 4577.]
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2010, 15:12:47 pm wysłana przez JRWF » Zapisane
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #231 dnia: Listopada 22, 2010, 22:43:29 pm »

Z jakiego powodu miałby być wynoszony??? Coż to za zwyczaj, gdy ktoś przychodzi do Pana w gości to pan opuszcza swoje domostwo? :)
"Wiary ustrzegłem"
Major
aktywista

« Odpowiedz #232 dnia: Listopada 22, 2010, 22:53:28 pm »

Na Świętym Krzyżu za moich czasów podczas takich cyrków i spotkań ekumenicznych Pan Jezus był wynoszony.
Chociaż On powinien zostać a cyrk powinien się nie odbywać.
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #233 dnia: Listopada 23, 2010, 00:00:12 am »

Z jakiego powodu miałby być wynoszony??? Coż to za zwyczaj, gdy ktoś przychodzi do Pana w gości to pan opuszcza swoje domostwo? :)

Aż dziw bierze, że na FK takie sprawy trzeba tłumaczyć...  :o

Otóż, Proszę Pana, dlatego, że jak się przychodzi w "gości" do Pana Jezusa, to trzeba oddać Mu należny szacunek i hołd.
Jak ktoś chce potrenować wspinaczkę, to niech się wybierze w skałki, na ściankę, albo chwyty na suficie w domu niech sobie powiesi.
Niby po co w te odwiedziny do Pana Jezusa się ten tłum wybierał? Mam nadzieję, że w celach modlitewnych. Czy podczas popisów na ściance panowała atmosfera modlitewna?

Rację ma Pan Major - cyrk powinien odbywac się w namiocie cyrkowym. Ale skoro już do tego doszło, to Pana Jezusa trzeba było wynieść.

Przez ponad ćwierć wieku byłem parafianinem radomskiej katedry. Serce mnie boli, kiedy na to patrzę...  :'(  >:(
KAES
aktywista

« Odpowiedz #234 dnia: Listopada 25, 2010, 19:24:21 pm »

Bardzo dziękuję Czcigodnym Księżom, Drogim Siostrom Zakonnym oraz Szanownym Państwu Katechetom za zorganizowanie udziału młodzieży w Apelu, w dniu 19 listopada 2010 roku.

Dziękuję za ten wyraz troski o naszą młodzież, która potrzebuje doświadczenia wspólnoty. Wyrażam wdzięczność Diecezjalnemu Duszpasterzowi Młodzieży i jego Współpracownikom, Duszpasterstwu Akademickiemu oraz Diecezjalnemu Moderatorowi Ruchu Światło-Życie za przygotowanie Apelu. Bardzo dziękuję wszystkim zatroskanym o rozwój duchowy naszej młodzieży.

Na owocna pracę z młodzieżą z serca błogosławię.

Biskup Radomski Henryk Tomasik

http://www.diecezja.radom.pl/component/content/article/60-ogolne/450-podzikowania
romeck
aktywista

« Odpowiedz #235 dnia: Listopada 25, 2010, 19:42:09 pm »

http://www.piotreks.cba.pl/foto/album/slides/DSC_4562.JPG
http://www.piotreks.cba.pl/foto/album/slides/DSC_4577.JPG
teraz powyższe odnośniki działają
[Nie wiem dlaczego nie mogę wkleić odpowiednich zdjęć - w obu linkach pojawia się pierwsze zdjęcie. Chodzi mi oczywiście o zdjęcia ze wspinaczki w kościele. Patrząc na adres w przeglądarce zdjęcia np. nr 4562, czy 4577.]
A dlatego, że skądś w adresie wziął się niepotrzebny krzyżyk #.

« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2010, 19:49:02 pm wysłana przez romeck » Zapisane
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #236 dnia: Listopada 25, 2010, 23:23:35 pm »

A dlatego, że skądś w adresie wziął się niepotrzebny krzyżyk #.

Tak też próbowałem, ale mi się wyświetla zamiast zdjęć obrazek z napisem:

CBA.PL
Najlepszy darmowy hosting
mateusz72
uczestnik

« Odpowiedz #237 dnia: Listopada 26, 2010, 13:46:21 pm »

Wystarczy skopiować link do paska adresu...
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #238 dnia: Listopada 27, 2010, 23:18:07 pm »

Proszę Pana, może bardziej odpowiednie byłoby zacytować Pański poprzedni post - ale w sumie to mało istotne. Znalazłem pewien cytat, który nieźle opisuje przyczynę takiego sposobu myślenia, który w moich czasach szkolnych nie był jeszcze tak powszechny wśród osób uważających się za katolików. A pasuje ten cytat tu zwłaszcza dlatego, że jest Pan (był ?) uczniem szkoły, która w nazwie ma słowo "Katolickie".

"Wolnomularze podjęli się całkowicie zmienić podstawy naszego społeczeństwa i niestety zrealizowali ten zamysł z iście diabelskim sprytem. Stopniowo przeprowadzili zmianę mentalności i postrzegania spraw, działając za pośrednictwem szkół, poprzez nauczanie, przez podstępną penetrację, która sprawia, że ludzie nieświadomie przyjmują truciznę w małych dawkach. Prowadzi to w końcu do zmiany mentalności."

[abp M.Lefebvre, "Przeciw herezjom", wyd. Te Deum, 2002, str. 84-85]
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Waldemar
Gość
« Odpowiedz #239 dnia: Listopada 28, 2010, 11:07:23 am »

Proszę Pana, może bardziej odpowiednie byłoby zacytować Pański poprzedni post - ale w sumie to mało istotne. Znalazłem pewien cytat, który nieźle opisuje przyczynę takiego sposobu myślenia, który w moich czasach szkolnych nie był jeszcze tak powszechny wśród osób uważających się za katolików. A pasuje ten cytat tu zwłaszcza dlatego, że jest Pan (był ?) uczniem szkoły, która w nazwie ma słowo "Katolickie".

"Wolnomularze podjęli się całkowicie zmienić podstawy naszego społeczeństwa i niestety zrealizowali ten zamysł z iście diabelskim sprytem. Stopniowo przeprowadzili zmianę mentalności i postrzegania spraw, działając za pośrednictwem szkół, poprzez nauczanie, przez podstępną penetrację, która sprawia, że ludzie nieświadomie przyjmują truciznę w małych dawkach. Prowadzi to w końcu do zmiany mentalności."

[abp M.Lefebvre, "Przeciw herezjom", wyd. Te Deum, 2002, str. 84-85]

Można też odpowiedzieć zdroworozsądkowo: Czyż pan domu spokojnie patrzy jak z jego domu goście burdel za przeproszeniem robią? Proszę zwrócić uwagę, że Pan Jezus w tym jednym (chyba jedynym?) przypadku wybrał "rozwiązanie siłowe" - ukręcił na tych bezbożników bicz. Zatem wyniesienie Pana Jezusa jest jeszcze nie do końca odpowiednim rozwiązaniem...
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!