Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 23, 2025, 17:15:45 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233151 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206403 razy)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #210 dnia: Października 22, 2010, 23:21:21 pm »

czy beatyfikację ogłasza się za jedną zasługę czy za CAŁOKSZTAŁT życia zmarłego, pretendującego do miana Wyznawcy ?
Nie, bo inaczej św Mateusz Apostoł, św. Piotr, Paweł albo Augustyn(czy bł. J.H kard. Newman)  by odpadli. Za całokształt od pewnego momentu
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #211 dnia: Października 23, 2010, 01:18:30 am »

Kanoizacja to formalnie stwierdzenie, ze X czy Y jest zbawiony. Az tyle i tylko tyle. Tego tylko dotyczy nieomylnosc papieska. Podobnie jak w kwestii proklamacji dogmatu Duch Swiety powstrzymuje papieza od ogloszenia jako dogmat swtierdzenia falszywego, tak w tym wypadku powstrzymuje go od proklamowania jako swietego kogos kto swietym nie jest. Poniewaz zas zbawienie osiaga sie poprzez smierc w stanie laski uswiecajacej, a nie "za caloksztalt", ani "za caloksztalt od pewnego moementu", to i kanonizacja opiera sie na tym samym kryterium.

Inny aspekt kanonizacji to  podanie X czy Y jako przykladu cnot chrzescijanskich dla czlonkow Kosciola wojujacego. Wybierajac do uroczystej kanonizacji X czy Y papiez wydaje sie mowic : "nasladujac X czy Y dostaniecie sie do nieba". Tu wlasnie jest wybor "za caloksztalt" czy "za caloksztalt od pewnego moementu". Poniewaz zas nikt nie rodzi sie dokonaly, a doskonalosc jest proceem dynamicznym, a nie aktem statycznym, to oczywiste jest, ze w zyciu tego czy tamtego swietego moga zdarzac sie postepki i okresy negatywne, nie mogace absolutnie byc przykladem dla wiernych. Jednak postepki te i okresy musza byc jasno odkreslone gruba kreska przez samego swietego. Nie slyszalem, zeby swiety Augustyn chwalil sie chodzeniem na dziwki w okresie mlodosci albo sw. Piotr twierdzil, ze cala ta hisotria z zaparciem i pianem kura to swistki trzykrotnie kserowane. Podobnie kard. Newman zostal swiety bo porzucil anglikanizm, a nie za to, ze kiedys byl anglikaninem.

I o ile kanonizacja Jana Pawla II w tym pierwszym aspekcie nie wywoluje u mnie zadnych konfliktow sumienia ani rozterek zwiazanych z nieomylnoscia papieza, to w tym drugim aspekcie mam dosc duzy problem z minusami, kotre przeslaniaja mi plusy. Zwlaszcza, ze sam zainteresowany wiekszosci tych minusow wcale sie nie wyparl, a wrecz przeciwnie - chlubil sie nimi do konca.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
KAES
aktywista

« Odpowiedz #212 dnia: Listopada 12, 2010, 09:37:07 am »

Zapraszamy na Apel Młodzieży
http://www.mlodziradom.pl/

Przypomnienie poprzedniego Apelu Młodych w Katedrze Radomskiej
http://vimeo.com/16630650
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #213 dnia: Listopada 12, 2010, 11:18:22 am »

Czy bp Tomasikowi została udzielona sakra przez Benedykta XVI?
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
KAES
aktywista

« Odpowiedz #214 dnia: Listopada 12, 2010, 11:23:43 am »

Życiorys bp. Tomasika:
http://www.diecezja.radom.pl/biskupi/bp-henryk-tomasik
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #215 dnia: Listopada 12, 2010, 11:35:34 am »

Czy bp Tomasikowi została udzielona sakra przez Benedykta XVI?

Nie, sakry biskupiej udzielił mu Jan Paweł II. Natomiast biskupem radomskim mianował Benedykt XVI.
Major
aktywista

« Odpowiedz #216 dnia: Listopada 16, 2010, 08:57:12 am »

A to w Radomiu były chyba jakieś problemy z Mszą w KRR?
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #217 dnia: Listopada 16, 2010, 08:59:50 am »

Były, ale na szczęście już nie ma.  :)
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #218 dnia: Listopada 16, 2010, 20:55:54 pm »

A ja na ten Apel się wybiorę. Pozdrawiam !
"Wiary ustrzegłem"
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #219 dnia: Listopada 16, 2010, 22:02:14 pm »

@ p. K.L.O.

A po co? Powspina sie Pan przy okazji następnego TRADICAMPu (jeśli znowu będzie w skałkach). Lepiej wybrać się na Mszę św. KRR (w tą niedzielę będzie w kościele farnym w Radomiu).
No, chyba, że chce Pan zrobić parę "soczystych" zdjęć do zamieszczenia na Forum albo KNO.   ;)
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #220 dnia: Listopada 17, 2010, 00:00:10 am »

Tak całkiem na marginesie napiszę, że w dzieciństwie, kiedy byłem parafianinem radomskiej katedry (jeszcze wtedy konkatedry), wyobrażałem sobie jak by to było wspiąć się na te wspaniałe neogotyckie kolumny. (Oczywiście wtedy jeszcze nie miałem pojęcia, że są neogotyckie...)  :P

No, ale byłem wtedy dzieckiem...
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #221 dnia: Listopada 17, 2010, 21:00:04 pm »

http://sanctus.pl/index.php?module=aktualnosci&grupa=&podgrupa=&strona=1&id=1826&kategoria=3
Co Państwo sądzą o tym przemówieniu?
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #222 dnia: Listopada 17, 2010, 21:14:03 pm »

Co Państwo sądzą o tym przemówieniu?
Każdy może odczytać przesłanie jak tylko sobie życzy. Żadnych konkretów, wskazań kierunków, wizji. Czyli bla, bla, bla z okazji okrągłej rocznicy.
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #223 dnia: Listopada 21, 2010, 20:44:09 pm »

Bp. Tomasik poprzednio był sufraganem diecezji Siedleckiej czyli pochodzi ze szkoły bp. (neo)Kiernikowskiego
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
KAES
aktywista

« Odpowiedz #224 dnia: Listopada 21, 2010, 21:05:54 pm »

Teza wątpliwa bo bp. Tomasik został biskupem 10 lat wcześniej niż bp. Kiernikowski...
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!