Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 29, 2025, 23:13:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233187 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 56 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI  (Przeczytany 206886 razy)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #195 dnia: Października 20, 2010, 17:14:26 pm »

Poprzedni pontyfikat nie ma tu nic do rzeczy, arcybiskupi Warszawy kardynałami zostawali wcześniej.
A katolikowi o papieżu per "Wielki Kremówkożerca" wyrażać się po prostu nie wypada.   
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 00:03:19 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #196 dnia: Października 20, 2010, 18:55:05 pm »

a po drugie radzę zrobić wszystko, żeby jego wyniesienie na ołtarze przyczyniło się dla dobra dusz.
Przykro mi, ale wyniesienie na ołtarze Sługi Bożego Jana Pawła II, może przynieść spory niepokój dusz. Mojej również.
A katolikowi o papieżu per "Wielki Kremówkożerca" wyrażać się po prostu nie wypada.   
Ma pan absolutną rację.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #197 dnia: Października 20, 2010, 19:25:49 pm »

@ stary kontra

Dla zniwelowania Pańskiego niepokoju proponuję lekturę "Veritatis splendor" Jana Pawła II.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 00:03:59 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #198 dnia: Października 20, 2010, 19:30:29 pm »

Dla zniwelowania Pańskiego niepokoju proponuję lekturę "Veritatis splendor" Jana Pawła II.
Cykl Asyże również?
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #199 dnia: Października 20, 2010, 19:51:18 pm »

A żeby Pan wiedział, że przemówienia Jana Pawła II w Asyżu również. Są ciekawsze, niż się niektórym tradsom śniło.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 00:04:19 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #200 dnia: Października 20, 2010, 21:14:03 pm »

Są ciekawsze, niż się niektórym tradsom śniło.
Wierzę panu na słowo.  Ale ocenę jakiegokolwiek człowieka wyrabiamy sobie na podstawie  dwóch  rzeczy : słowa i czynu.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #201 dnia: Października 20, 2010, 21:26:48 pm »

Veritatis Splendor (nawet jesli zamnkiemy oczy na dosc dyskuseyjne "rodzynki" w tym tekscie) to nie jest jedyna tego papieza. Trudno mi sobie wyobrazic jakie dobro, poza nabijaniem kasy wytworcom pamiatek, mogloby wyniknac z tej beatyfikacji. Potem mozna bedzie qpokojnie beatyfikowac losowo wybrana osobe z encyklopedii.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #202 dnia: Października 20, 2010, 22:02:59 pm »

Potem mozna bedzie qpokojnie beatyfikowac losowo wybrana osobe z encyklopedii.
np. Kolumba i Franco? :D
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Sigfried
aktywista

« Odpowiedz #203 dnia: Października 20, 2010, 23:59:19 pm »

Obie zdecydowanie na to zasluguja. General Franco na pewno. Ocalil zdaje sie 320 tys. istnien ludzkich (zydow z Holokaustu), a do tego wyeliminowal sporo komunistow, ktorych gdyby nie wyeliminowal to dopiero by namordowali wprowadzajac ostateczna Hiszpanska Republike Sowiecka wiec w gruncie rzeczy liczbe potencjalnie ocalonych przez Franco trzeba w miliony liczyc.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #204 dnia: Października 21, 2010, 08:42:42 am »

Veritatis Splendor (nawet jesli zamnkiemy oczy na dosc dyskuseyjne "rodzynki" w tym tekscie) to nie jest jedyna tego papieza. Trudno mi sobie wyobrazic jakie dobro, poza nabijaniem kasy wytworcom pamiatek, mogloby wyniknac z tej beatyfikacji. Potem mozna bedzie qpokojnie beatyfikowac losowo wybrana osobe z encyklopedii.

Oczywiście, że nie jedyna. Jest jeszcze Evangelium Vitae, Fides et Ratio, Dominus Iesus, Ad Tuendam Fidem. Z ich czytania może wyniknąć dobro. Natomiast na pewno żadne dobro nie wyniknie z wyrażania się o katolickim papieżu w sposób lekceważący. 
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #205 dnia: Października 21, 2010, 10:10:49 am »

czy beatyfikację ogłasza się za jedną zasługę czy za CAŁOKSZTAŁT życia zmarłego, pretendującego do miana Wyznawcy ?
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 10:31:08 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #206 dnia: Października 21, 2010, 10:24:39 am »

Nie rozumiemy sie. Ja nie mówię, że nie wolno podnosić wątpliwości co do beatyfikacji Jana  Pawła II. Ja tylko apeluję o:
czynienie tego w odpowiedniej formie, zawsze mając w pamięci, że mówimy o katolickim papieżu
dopuszczenie do siebie tej możliwości, że Ojciec Święty dokona tej beatyfikacji mimo naszych wątpliwości i zastanowienie się, jaka powinna być katolicka postawa wobec tego faktu: jałowe "wierzganie przeciw ościeniowi" i wyżywanie się w emocjonalnych epitetach pod adresem nowego błogosławionego (odradzam) czy też poddanie się z synowską ufnością decyzji Ojca Św. i wydobycie z życia i nauczania nowego błogosławionego tych aspektów, które będą stanowić zdrowy pokarm dla duszy (jak staram się udowodnić w przypadku Jana Pawła II o takie aspekty nietrudno).
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 10:33:44 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #207 dnia: Października 22, 2010, 08:12:16 am »

Oczywiscie, ze ta beatyfikacja jest mozliwa. Kanonizacja takze. Formalnie kanonizacja to stwierdzenie, ze X czy Y zostal zbawiony. Papiez moze kanonizowac kazdego. Nawet Husa i Lutra. Pytanie tylko o celowosc ? Wiecej z tego by wyplynelo zla niz dobra. Juz widze, za sto czy dwiescie lat, roznych takich Brawariow, ktorzy na podstawie wybranych cytatow z Redemptor hominis buduja antykatolickie teorie.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #208 dnia: Października 22, 2010, 08:43:22 am »

Oczywiscie, ze ta beatyfikacja jest mozliwa. Kanonizacja takze. Formalnie kanonizacja to stwierdzenie, ze X czy Y zostal zbawiony. Papiez moze kanonizowac kazdego. Nawet Husa i Lutra. Pytanie tylko o celowosc ? Wiecej z tego by wyplynelo zla niz dobra. Juz widze, za sto czy dwiescie lat, roznych takich Brawariow, ktorzy na podstawie wybranych cytatow z Redemptor hominis buduja antykatolickie teorie.

Brawario buduje niekatolickie teorie w oparciu o dokumenty przedsoborowego magisterium, więc to nie może być argument przeważający.
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #209 dnia: Października 22, 2010, 18:28:16 pm »

i wydobycie z życia i nauczania nowego błogosławionego tych aspektów, które będą stanowić zdrowy pokarm dla duszy.
Zazdroszczę panu umiejętności selekcji pamięci. Ja nie posiadłem tej sztuki. Ale sam pan przyznaje , że  można wydobyć i pokarm niezdrowy. Z tym,  że takowy potocznie zwany jest trucizną. Stąd i moje wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2010, 18:31:49 pm wysłana przez stary kontra » Zapisane
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 56 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje i dymisje. Polityka personalna za Benedykta XVI « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!