spełnia, że tak powiem, kryteria wypowiedzi ex cathedra i jest więc nieomylny.
A czy to co podaje Denzinger o święceniach subdiakonatu, też uważa pan za wypowiedzi nieomylne?
1765 958 Cum autem divina res sit tam sancti sacerdotii ministerium, consentaneum fuit, quo dignius et maiore cum veneratione exerceri posset, ut in Ecclesiae ordinatissima dispositione plures et diversi essent ministrorum ordines (Mt 16, 19; Lc 22, 19; Jo 20, 22s), qui sacerdotio ex officio deservirent, ita distributi, ut, qui iam clericali tonsura insigniti essent, per minores ad maiores ascenderent (can. 2). Nam non solum de sacerdotibus, sed et de diaconis sacrae Litterae apertam mentionem faciunt (Act 6, 5; I Tim 3, 8 ss; Phil 1, 1) et, quae maxime in illorum ordinatione attendenda sunt, gravissimis verbis docent; et ab ipso Ecclesiae initio sequentium ordinum nomina atque uniuscuiusque eorum propria ministeria, subdiaconi scilicet, acolythi, exorcistae, lectoris et ostiarii in usu fuisse cognoscuntur, quamvis non pari gradu. Nam subdiaconatus ad maiores ordines a Patribus et sacris Conciliis refertur, in quibus et de aliis inferioribus frequentissime legimus.
Szanowni Państwo, witam!przeczytawszy ostatnio wymienioną w temacie encyklikę zacząłem być człowiekiem z problemami. Wg. mojego skromnego wyczucia i skonfrontowania go z tekstem konstytucji Dei Filius ogłaszającej dogmat o nieomylności papieża wydaje mi się, że taki cytat z Qanta Cura: "dobrze pamiętając o Naszym Apostolskim obowiązku i zatroskani o naszą najświętszą religię, a także o zdrową naukę i zbawienie dusz ludzkich nam powierzonych oraz o dobro samej społeczności ludzkiej, postanowiliśmy raz jeszcze głos zabrać w imieniu Stolicy Apostolskiej. A przeto wszystkie i każda z osobna przewrotną opinię i naukę oddzielnie wymieniając w tym Piśmie, Naszą powagą Apostolską je odrzucamy, piętnujemy i potępiamy, a chcemy oraz polecamy, by one przez wszystkich katolickiego Kościoła synów uznane były za odrzucone, napiętnowane i potępione", spełnia, że tak powiem, kryteria wypowiedzi ex cathedra i jest więc nieomylny. Sam ten cytat jeszcze niczego nie wyjaśnia tym, którzy tej encykliki nie przeczytali. Chodzi o to, że tezy, o których papież mówi, są teraz oficjalnie przez hierarchię głoszone...