Przez Tysiąclecie ROsyjska Cerkiew Prawosławna wydała wielu świętych, męczenników, mnichów, wyznawców. NIe są oni znani w Polsce, jednakże ich wiara pomagała narodowi rosyjskiemu w najtrudniejszych chwilach.
Pytanie jak zachowywał sie Zachód wobec tej tragedii? Czy potrafił wyciągnąć braterską, chrześcijańską pomocną dłoń, bez prozelityzmu? Na to pytanie musicie moi Drodzy samo sobie udzielić uczciwej odpowiedzi.
Co najmniej dziwne i niezasadne jest poddawanie prawosławnego narodu dogmatowi, który przez prawosałwne chrześcijańśtwo jest uznawane za herezję.
Czy nie możńa modlić się za narody Rosji bez narzucania swojego obrządku?
Lekko dziwi mnie ta dyskusja i jej jednokierunkowy ton.[....]Ale wiara przetrwała. Przede wszystkim w żarliwej modlitwie i na kolanach wielu babć i dziadków, którzy bez dostępu do księży, potajemnie chrzcili swoje dzieci i wnuki, uczyli modlitw porannych i wieczornych.
To właśnie na takim krwawym pogorzelisku dzisiejsza Cerkiew odbudowuje swoją Owczarnię.Pytanie jak zachowywał sie Zachód wobec tej tragedii? Czy potrafił wyciągnąć braterską, chrześcijańską pomocną dłoń, bez prozelityzmu? Na to pytanie musicie moi Drodzy samo sobie udzielić uczciwej odpowiedzi.
[...]Wracając do pytania postawionego w temacie.Co najmniej dziwne i niezasadne jest poddawanie prawosławnego narodu dogmatowi, który przez prawosałwne chrześcijańśtwo jest uznawane za herezję.Czy nie możńa modlić się za narody Rosji bez narzucania swojego obrządku?
Drugie pytanie, dlaczego na Białostoczczyżnie odnosi sukcesy wyborcze pan Włodzimierz Cimoszewicz? Nie wierzę, by prawosławni mogli głosować na tego pana, który kojarzy się z laicką lewicą.
pozdrawiam Pana Petrosa. Mam takie pytanie. Jakie jest stanowisko prawosławia w stosunku do in vitro, aborcji, antykoncepcji, rozwodów? i Drugie pytanie, dlaczego na Białostoczczyżnie odnosi sukcesy wyborcze pan Włodzimierz Cimoszewicz? Nie wierzę, by prawosławni mogli głosować na tego pana, który kojarzy się z laicką lewicą.
@ Petrosa co Pan robi na naszym niekoszernym katolskim forum ?
Właśnie o to mi chodziło, dlaczego prawosławni którzy uważają się za ordodoksyjny Kościół głosują na ludzi pokroju pana Cimoszewicza. A nawet pan Napieralski (polski Zapatero) gościł u nich koncercie muzyki cerkiewnej. A jego poglądy na pewno są antychrześcijańskie.