[...]Wobec braku takiej analizy uważam konkurs za nierozstrzygnięty a wypowiedzi komentatorów za pozbawione znaczenia. [...]
Cytat: Nullatenus w Października 21, 2010, 09:32:29 am[...]Wobec braku takiej analizy uważam konkurs za nierozstrzygnięty a wypowiedzi komentatorów za pozbawione znaczenia. [...]Nie zdziwiłoby mnie, jeżeli prawdziwą przyczyną zwycięstwa w tegorocznym konkursie było: (...)3. Lobbing Rosjan zrobił swoje, ALBO (...)
Aby dokonać oceny wykonania potrzebna jest analiza komputerowa, model matematyczny zapisu nutowego Chopina pozwoli zweryfikować dokładność danego wykonania, czy wykonawca wykonał wszystkie uderzenia w klawisze zgodnie z zapisem nutowym, jakie numeryczne wartości odróżniają grę jednego wykonawcy od drugiego.
Wytłumaczenie decyzji jury jest bardzo proste. Konkurs miał w jury dwóch faworytów - Trifonov i Wunder. Prawie każdy członek Jury dawał na pierwszym miejscu jednego z tych dwóch chłopaków, a jednocześnie, żeby zmniejszyć szansę głównego konkurenta wystawiał mu niższą pozycję, a w pomiędzy wstawiał "bezpiecznych" pianistów, którzy i tak nie mieli szansy wygrać, typu Avdiejewa czy Francuz. Dzięki temu Avdiejewa na każdej karcie figurowała na drugim-trzecim miejscu i w sumie nazbierała tych punkcików najwięcej.
To jak z Janem Pawłem II
Cytat: wiridiana w Października 25, 2010, 11:04:23 amTo jak z Janem Pawłem II Pani wiridiano, ja bym uważał z takimi komentarzami. Jak Pan Michał Barcikowski wróci to dostanie Pani ostrą reprymendę za swoje słowa
Przypominam, że to jest jedyny na świecie konkurs gdzie nie oceniają gry jako takiej, ale wygrywa ten kto najwierniej zagra tak jak prawdopodobnie grał sam Szopen.