jaki ćwierć ksiądz z babą? co to za terminologia?
żonaci księża - diakoni i prezbiterzy zawsze w Kościele byli i będą czy się to komuś podoba czy nie.
Być może diakonat stały stanie się pewnym przygotowaniem i badaniem grunty pod święcenia na prezbiterów żonatych mężczyzn. Dolewając oliwy do ognia byłoby to baaaaardzo ekumeniczne
W niedziele byłem na liturgii celebrowanej przez żonatego prezbitera, żona ów księdza zbierała tacę. Było bardzo sympatycznie.
Rodzina nie przeszkadza temu księdzu zajmować się wieloma sprawami - caritasem w Nowym Sadzie, kontaktami ekumenicznymi, posługą dla rusińskiej mniejszości w Belgradzie i wiele innych zajęć.
To ministranci biorą coś na Mszy świętej? Proszę wybaczyć złośliwości, ale terminy, jakimi się czasami Kleryk posługuje są podobne do "lat pracy" animatorów krzyżowych w diecezji rzeszowskiej (określenie ze strony internetowej) - nijak nie pasują do liturgii.
To ni pies ni wydra a na następny raz to może pan do meczetu się wybrać
Cytat: Mama w Października 05, 2010, 20:17:27 pmTo ni pies ni wydra a na następny raz to może pan do meczetu się wybrać jakiego meczetu? Ignorancja i traktowanie Kościołów wschodnich z ich Tradycją przez tzw katolików tradycyjnych lub za takich się uważających mnie poraża. Nie wiem czy na tym forum ale na fidelitas był diakon UKGK proszę mu napisać że jest ćwierć księdzem. Przypomniał mi się dowcip, czemu Piotr się wyparł Pana Jezusa - bo mu teściową uzdrowił. Skoro uzdrowił teściową musiała być żona.
58-50 r. po n. Chr.: św. Paweł w Liście do Rzymian poleca Febę, "naszą siostrę, diakonisę kościoła w Kenchrach" (16, 1).
w dodatku w Polsce diakoni stali są zbyteczni, bo jest jeszcze sporo księży i nie udawajmy, że są przepracowani, że potrzebują jeszcze pomocników
Cytat: ryszard1966 w Października 07, 2010, 11:18:16 amw dodatku w Polsce diakoni stali są zbyteczni, bo jest jeszcze sporo księży i nie udawajmy, że są przepracowani, że potrzebują jeszcze pomocnikówDiakoni to też księża.
A to że ludzie nie wiedzą kim są diakoni to najlepszy dowód na fatalny stan formacji katolickiej.
kobiety diakonise mogą kiedyś się pojawić,