W końcu dobre wieści z Łodzi.
trzeba mieć skończone 35 lat. Dodatkowo, jeśli mężczyzna jest żonaty, musi przedstawić pisemną zgodę żony. Potrzebne są także: pisemna opinia miejscowego proboszcza oraz życiorys uwzględniający zdobytą formację i zaangażowanie w życie Kościoła.
- po pierwsze słyszałem niedawno przedstawiciela KEP-u, który zapewniał, że kryzys powołaniowy minął i jest już byczo.
- po drugie wiadomo, kto zgłosi się na diakona (albo na kogo Ryś urządzi łapankę): neoni + duchacze oni mają parcie na kapłaństwo sakramentalne (które miesza się także i kapłanom posoborowym z kapłaństwem powszechnym). Poza tym duchacze i neoni nie takie rzeczy już odprawiali na imprezach w swoich sektach "za zamkniętymi drzwiami"
- po trzecie, to wstęp do oswojenia polskich neokatolików do kapłaństwa świeckiego, kobiecego itp. W końcu były także diakonise w przeszłości. Dlaczego Ryś jest seksistą? Pytam serio?
Prorokowałem: Biedroń jeszcze odprawi mszę. To kwestia ...20 lat.
Kościół urzędniczy wycwanił się, że za te prace normalnie nie płaci.
Cytat: Sławek125 w Lutego 06, 2019, 14:43:37 pmKościół urzędniczy wycwanił się, że za te prace normalnie nie płaci. Serio? Moze w Polsce. I chyba tylko oficjalnie, bo jako kleryk - zakonnik na zadnej parafii za darmo nie pomagalem
(w sensie za kazdym razem proboszcz na 'cukierka' cos dal, nie ze ja o cokolwiek prosilem).
Do tego dochodza 'babuszki', ktore jak zobacza czlowieka w koloratce z brewiarzem, to jakis banknot do brewiarza podrzuca. I 'co laska' za 'wizyty domowe'.
Wiec ta posluga calkiem darmowa nie bedzie
Plus daje tez 'prestiz' - szczegolnie w parafiach wiejskich i takich, ktore sa bardziej 'wspolnotowe' - gdzie ludzie sie znaja.
Po dwuletnim przygotowaniu w Opolu,
. Nie ma innych powodów do podjęcia się tej niewdzięcznej służby jak religijne
. - po trzecie, to wstęp do oswojenia polskich neokatolików do kapłaństwa świeckiego, kobiecego itp. W końcu były także diakonise w przeszłości. Dlaczego Ryś jest seksistą? Pytam serio?Ciekawi mnie, skąd się biorą takie przekonania i wizje jak te które pan w tych zdaniach napisał.
Cytat: Anna M w Listopada 07, 2015, 21:15:34 pm Po dwuletnim przygotowaniu w Opolu, Tylko po dwóch latach? I już można kazania głosić?
Taki diakon to ma przechlapane - trochę więcej niż zakrystian, bo ma święcenia. Trochę mniej niż ksiunc, bo ma babe. Troche mniej jak organista, bo nawet takiego przez makrofon nie pogoni. Za to nic nie płacone, żadnej umowy, ubezpieczenia, emerytury. Tylko dokładaj kościołowi i daj, daj, daj...