Ja wyczytałem że: "zakazuje się rozpowszechniania obrazu i pism" nic tam nie ma "o powstrzymywaniu rozprzestrzeniania się kultu". Ponadto nie interesuje mnie ten temat, niech pan sobie szuka to pan znajdzie.
Cytat: ryszard1966 w Listopada 15, 2010, 14:27:29 pmco do Fatimy i Lourdes to prawda, ale czy trzeba wierzyć np. w objawienia w Licheniu, czy objawienia św. Faustyny Kowalskiej na przykład?św. Faustyna Kowalska znajduje się na "Index Librorum Prohbitorum" ...zdaje się ze także z 1948 roku...oczywiście bez przedrostka "ś.w."...
co do Fatimy i Lourdes to prawda, ale czy trzeba wierzyć np. w objawienia w Licheniu, czy objawienia św. Faustyny Kowalskiej na przykład?
(...)No to zacytujmy św. Oficjum:CytujNOTIFICAZIONESi rende noto che la Suprema Sacra Congregazione dei Sant'Offizio,prese in esame le asserite visioni e rivelazioni di Suor Faustina Kowalska,dell'Istituto di Nostra Signora della Misericordia, defunta nel 1938presso Cracovia, ha stabilito quanto segue :1. doversi proibire la diffusione delle immagini e degli scritti chepresentano la devozione della Divina Misericordia nelle forme propostedalla medesima Suor Faustina;2. essere demandato alla prudenza dei Vescovi il compito di rimuoverele predette immagini, che eventualmente fossero già esposte alculto.Dal Palazzo del S. Offizio, 6 marzo 1959.Ugo O'Flaherty, Notare(...)
NOTIFICAZIONESi rende noto che la Suprema Sacra Congregazione dei Sant'Offizio,prese in esame le asserite visioni e rivelazioni di Suor Faustina Kowalska,dell'Istituto di Nostra Signora della Misericordia, defunta nel 1938presso Cracovia, ha stabilito quanto segue :1. doversi proibire la diffusione delle immagini e degli scritti chepresentano la devozione della Divina Misericordia nelle forme propostedalla medesima Suor Faustina;2. essere demandato alla prudenza dei Vescovi il compito di rimuoverele predette immagini, che eventualmente fossero già esposte alculto.Dal Palazzo del S. Offizio, 6 marzo 1959.Ugo O'Flaherty, Notare
Cytat: Tato w Listopada 16, 2010, 23:41:52 pmCytat: ryszard1966 w Listopada 15, 2010, 14:27:29 pmco do Fatimy i Lourdes to prawda, ale czy trzeba wierzyć np. w objawienia w Licheniu, czy objawienia św. Faustyny Kowalskiej na przykład?św. Faustyna Kowalska znajduje się na "Index Librorum Prohbitorum" ...zdaje się ze także z 1948 roku...oczywiście bez przedrostka "ś.w."... W żadne objawienia prywatne nie trzeba wierzyć,trzeba wierzyć w Objawienie. Jednak negowanie objawień prywatnych uznanych przez Kościół,takich jak Fatima czy objawienia św. Faustyny świadczyć może o braku zaufania do tegoż (choć nie jest samo w sobie grzechem). Oczywiście nie będzie to argumentem dla osób,którzy sobie dzielą Kościół na ten 100% katolicki przedsoborowy i 25% katolicki posoborowy.
Bokotematycznie o św. Faustynie:animacja (duża, dlatego odnośnikuję): całun turynski - obraz wg objawień Faustyny
Panie szkielet - czytał Pan ten mój wpis:Cytat: jp7 w Grudnia 08, 2010, 17:21:00 pm(...)No to zacytujmy św. Oficjum:CytujNOTIFICAZIONESi rende noto che la Suprema Sacra Congregazione dei Sant'Offizio,prese in esame le asserite visioni e rivelazioni di Suor Faustina Kowalska,dell'Istituto di Nostra Signora della Misericordia, defunta nel 1938presso Cracovia, ha stabilito quanto segue :1. doversi proibire la diffusione delle immagini e degli scritti chepresentano la devozione della Divina Misericordia nelle forme propostedalla medesima Suor Faustina;2. essere demandato alla prudenza dei Vescovi il compito di rimuoverele predette immagini, che eventualmente fossero già esposte alculto.Dal Palazzo del S. Offizio, 6 marzo 1959.Ugo O'Flaherty, Notare(...)
Ale o so chozi Panie jp7
Cytat: szkielet w Grudnia 12, 2010, 15:55:40 pm Ale o so chozi Panie jp7 Powtórzył Pan w swoim wpisie to, co było już napisane
dziwne. Ja tu z nikim nie dyskutuję. Może chodzi o p. Tate, a nie o mnie. obrazki mamy podobne