6 marca 1949 – Karol Wojtyła publikuje w „Tygodniku Powszechnym” swój pierwszy artykuł, o francuskim ruchu księży-robotników
Msza Swieta 'Twarza do wiernych' to tak naprawde Msza Swieta 'czterema literami do Chrystusa'.
Cytat: Hubertos w Października 08, 2018, 18:40:40 pmMsza Swieta 'Twarza do wiernych' to tak naprawde Msza Swieta 'czterema literami do Chrystusa'. Skąd panu ta myśl przyszła do głowy?
Mysl jest kradziona z wypowiedzi jednego ksiedza.
Cytat: Hubertos w Października 09, 2018, 11:20:41 amMysl jest kradziona z wypowiedzi jednego ksiedza.A co to za ksiądz się tak wypowiada?
Cytat: Kefasz w Października 09, 2018, 11:36:12 amCytat: Hubertos w Października 09, 2018, 11:20:41 amMysl jest kradziona z wypowiedzi jednego ksiedza.A co to za ksiądz się tak wypowiada?Wykladowca Historii Kosciola. Za kazdym razem gdy ktos wspominal, ze Sobor 'odwrocil ksiedza do ludzi' zwykl mawiac 'Sobor to ksiedza odwrocil d..a do Tabernakulum, a tam jest Chrystus' Zwykl tez dopowiadac, ze 'wszyscy' czuli sie niezrecznie, stojac tylem do Tabernakulum, dlatego w wielu kosciolach przeniesiono tabernakulum na bok lub do kaplic.
Cytat: Hubertos w Października 09, 2018, 14:01:14 pmCytat: Kefasz w Października 09, 2018, 11:36:12 amCytat: Hubertos w Października 09, 2018, 11:20:41 amMysl jest kradziona z wypowiedzi jednego ksiedza.A co to za ksiądz się tak wypowiada?Wykladowca Historii Kosciola. Za kazdym razem gdy ktos wspominal, ze Sobor 'odwrocil ksiedza do ludzi' zwykl mawiac 'Sobor to ksiedza odwrocil d..a do Tabernakulum, a tam jest Chrystus' Zwykl tez dopowiadac, ze 'wszyscy' czuli sie niezrecznie, stojac tylem do Tabernakulum, dlatego w wielu kosciolach przeniesiono tabernakulum na bok lub do kaplic.Odnośnie tego co pogrubiłam: Sobor 'odwrocil ksiedza do ludzi' -- a czy jest jakaś wzmianka w dokumentach soborowych, że ksiądz ma być odwrócony?
Ja po prostu pytam, nikt takiego pytania nie stawiał gdzie to pisze, w jakich dokumentach?
[...] a czy jest jakaś wzmianka w dokumentach soborowych, że ksiądz ma być odwrócony? [/size]
Cytat: Prombudrak w Lipca 21, 2021, 11:45:13 amTak, ojca Leona stać na dużo więcej. Kiedyś przebrnąłem przez taki koszmarek jego autorstwa. Twierdzi w nim, że już w II.poł.lat 50-tych on i jego wyświęceni koledzy czekali na reformę liturgii.Niestety, ale mowi prawde. Juz przed deforma byli ksieza, ktorzy sobie odprawiali po polsku, odprawiali glosno i dupam ad deum. Moj byly proboszcz (rocznik swiecen 1963) opowiadal, ze jako nastolatek (wiec lata 50.) na obozie dla ministrantow ksiadz odprawial przodem do nich i kazda wypowiedziana formulke od razu tlumaczyl na polski. Proboszcz twierdzi, ze nigdy wczesniej nie czul sie tak wspaniale i ze wszystko rozumial itp. A polskokatolicy (hodurowcy) to juz na poczatku XX wieku odprawiali po polsku.
Tak, ojca Leona stać na dużo więcej. Kiedyś przebrnąłem przez taki koszmarek jego autorstwa. Twierdzi w nim, że już w II.poł.lat 50-tych on i jego wyświęceni koledzy czekali na reformę liturgii.