Cytat: daniel89 w Września 09, 2010, 23:34:41 pmZawsze "wydawało mi się", że prezydent to osoba publiczna - nigdy nie słyszałem aby śp. Lech Kaczyński kiedykolwiek PUBLICZNIE odwołał swój pogląd nt. możliwości aborcji "w szczególnych przypadkach".Link do wypowiedzi i kanon z prawa kanonicznego mowiacy o ekskomunice w tym przypadku poprosze.
Zawsze "wydawało mi się", że prezydent to osoba publiczna - nigdy nie słyszałem aby śp. Lech Kaczyński kiedykolwiek PUBLICZNIE odwołał swój pogląd nt. możliwości aborcji "w szczególnych przypadkach".
CytujKto powiedział, że Krzyż ten ma stać "dla prezydenta"? Dlaczego Krzyż - jako znak wiary katolickiej i wartości jakie się z nią wiążą - nie ma znajdować się w takim miejscu?Raczej prosze wyjasnic czemu ten postawiony tam samowolnie krzyz ma sie tam znajdowac, a nie pytac czemu nie.
Kto powiedział, że Krzyż ten ma stać "dla prezydenta"? Dlaczego Krzyż - jako znak wiary katolickiej i wartości jakie się z nią wiążą - nie ma znajdować się w takim miejscu?
Wieze kosciolow, poboznosc ludzi, praktyka religijna, zwyczaje itd. lepiej podkreslaja katolicki charakter naszego dziedzictwa niz zbedne pomniki.
§ 1. Odstępca od wiary, heretyk lub schizmatyk podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, przy zachowaniu przepisu kan. 194, § 1, n. 2; duchowny może być ponadto ukarany karami, o których w kan. 1336
http://www.pardon.pl/artykul/655/kaczynski_chce_walczyc_z_aborcja
Pytania retoryczne, drogi Panie... Argumentując dalej: ma on wzywać do nawrócenia, KOLEĆ W OCZY...
Nie mieszajmy pojęć, pobożność Polaków to jedna sprawa, a "polityka światopoglądowa" państwa to zupełnie co innego. Od państwa oczekuje poparcia dla kościoła katolickiego. Polityka państwowa nie powinna wchodzić w kolizję z nauczaniem kościoła.
Cytat: daniel89 w Września 10, 2010, 00:07:28 am§ 1. Odstępca od wiary, heretyk lub schizmatyk podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, przy zachowaniu przepisu kan. 194, § 1, n. 2; duchowny może być ponadto ukarany karami, o których w kan. 1336Kpi pan sobie? Prosze o szczegolowy przepis i jakies uzasadnienie, że prezydent podpada pod niego. Cytujhttp://www.pardon.pl/artykul/655/kaczynski_chce_walczyc_z_aborcja I gdzie tam podstawa do ekskomuniki?
CytujPytania retoryczne, drogi Panie... Argumentując dalej: ma on wzywać do nawrócenia, KOLEĆ W OCZY...W ramach misji ewangelizacyjnej proponuje pozbijac pare krzyzy i powystawiac na miescie wobec tego, bedzie kolec w oczy, wzywac do nawrocenia itd...
Jasno widać, że nie popiera całkowitego zakazu aborcji. Jego projekt ustawy dopuszcza możliwość aborcji. Wszystko wyżej zostało uzasadnione - proponuję sobie kilka razy przeczytać do momentu zrozumienia.
Co do większej ilości Krzyży - nie zaszkodzi. Rozumiem, że niektórym on przeszkadza - przecież jest znakiem klęski szatana.
Cytat: daniel89 w Września 10, 2010, 00:39:12 amJasno widać, że nie popiera całkowitego zakazu aborcji. Jego projekt ustawy dopuszcza możliwość aborcji. Wszystko wyżej zostało uzasadnione - proponuję sobie kilka razy przeczytać do momentu zrozumienia. Prosze mi wskazac, gdzie LK twierdzi, ze aborcja nie jest grzechem, jest czyms dobrym, nie jest przeciwna wierze katolickiej itp., a nie że nie popiera ustawy zabraniajacej jej calkowicie, bo ja do dzis uwazam, ze mial wowczas racje.Prosze mi rowniez wskazac punkt w KPK oraz interpretacje jakiegos wyzszego organu koscielnego stwierdzajaca, że to co powiedzial LK grozi ekskomunika z mocy samego prawa, a nie bawic sie w sedziego. CytujCo do większej ilości Krzyży - nie zaszkodzi. Rozumiem, że niektórym on przeszkadza - przecież jest znakiem klęski szatana.Zatem do dziela, prosze strugac i rozstawiac.
Skoro pan się zgadza z tym, że prezydent nie zakazał całkowitej aborcji, to pan się z takim rozwiązaniem identyfikuje?
K nie musi mówić, że "to nie jest grzech" - wystarczy, że stwarza ku temu możliwości (także popierając takie kompromisy).
Proszę także w tak kpiący sposób nie mówić o Krzyżu.
CytujSkoro pan się zgadza z tym, że prezydent nie zakazał całkowitej aborcji, to pan się z takim rozwiązaniem identyfikuje?Byla o tym tasiemcowa dyskusja na forum, nie bede specjalnie dla pana powtarzal wsyztskiego od nowego. Zapraszam do przejrzenia forum.CytujK nie musi mówić, że "to nie jest grzech" - wystarczy, że stwarza ku temu możliwości (także popierając takie kompromisy).Prosze o jakies orzeczenie wladzy koscielnej, a nie panskie widzimisie na temat KPK. I jeszcze raz odsylam do dyskusji, ktora tu miala miejsce, parokorotnie. Wtedy dowie sie pan, że to wcale nie jest tak czarno-bialo i daruje pan sobie osmieszajace pana i Kosciol teksty o ekskomunice dla LK.CytujProszę także w tak kpiący sposób nie mówić o Krzyżu.Nie kpie z krzyza, tylko z pana pomyslow, ktore wlasnie go na kpine narazaja.
"– Nikt nie może się publicznie opowiadać za tzw. aborcją, która jest jednym z największych przestępstw obłożonych ekskomuniką wiążącą mocą samego prawa(...), a jednocześnie deklarować, że jako katolik nie poczuwa się do winy" To jest tresc dokumentu, a nie wytluszczona manipulacja na gorze artykulu.
... nie rozumiem ...
Krzyze w szkolach są, bo były...