Wszechpolak kiedy??
Cytat: LUK w Lipca 25, 2010, 00:24:10 amChristus RexCo do dogmatów prawd Wiary św. Katolickiej i nieomylnej bezpośredniej i pośredniej nauki Kościoła św. akurat odpowiedzi są proste i bez owijania w bawełnę i są jak najbardziej czarno białe.Ale Pan Marcin to Młody jeszcze jest Chłopina i tak w ogóle to w Prawosławiu bardziej "buja"
Christus RexCo do dogmatów prawd Wiary św. Katolickiej i nieomylnej bezpośredniej i pośredniej nauki Kościoła św. akurat odpowiedzi są proste i bez owijania w bawełnę i są jak najbardziej czarno białe.
Cytat: Major w Lipca 25, 2010, 07:37:45 amDla mnie oczywiste jest że papież jest autorytetem w sprawach wiary.Kiedy mam iść na NOM, to tracę wiarę. Może jestem wrażliwy, ale nie mogę spokojnie na to patrzeć z braku szacunku. Rozumiem pana DominoNR, podobnie pan i ja mamy duszę artysty.
Dla mnie oczywiste jest że papież jest autorytetem w sprawach wiary.
[...] traci wiarę bo idzie na NOM? I tyle razy mówiło się na forum o zrozumieniu czym jest Msza... jak można tracić wiarę myśląc że będzie się uczestniczyć we mszy świętej? Chrystus na NOM wcale nie jest mniej boski niż na trydentinie a Ofiara mszy mniej ofiarą niż na mszy łacińskiej. Moja dusza też cierpi kiedy organista fałszuje albo chór się rozmija ale wiem że nie dla chóru i organisty a nawet pięknych szat i dostojnego języka Cycerona nie przyszedłem do Kościoła.
No i bardzo dobrze, należy bronić tradycji przed pro-modernistami, którzy uznają się za tradycjonalistów, a tak na prawdę to sami nie rozumieją choćby stanu wyższej konieczności.
Dlatego popieram pana Dominika w 99 %, bo ma rację.
A co do sakramentów w bractwie, to są one znacznie bardziej godne i ważne (równie ze spowiedzią, którą już kiedyś od kapłana FSSPX przyjąłem) niż sakramenty szafowane w modernistyczny (heretycki!) sposób w nowym rycie. I znacznie chętniej będę przyjmował sakramenty od kapłanów z bractwa, niż od niektórych modernistycznych kapłanów których, niestety, dane mi było w życiu poznać.
A pan to rozumie ? Wybaczcie, ale mam już dosyć zapalonych 15-latków, którzy wojują z modernizmem na forach..
Pytam Cię, młody człowieku - co złego jest w nowej spowiedzi?
Polecam odpoczynek od forum, dobrą książkę ..
A ja myślę, że za dużo czasu na Forum poświęcamy odpisywaniu na posty niektórych panów, kwestionujące wszystko i wszystkich. A tymczasem umykają nam sprawy poważne. Np. wprowadzenie w Argentynie ślubów gejów, lesbijek wraz z adopcją dzieci, lub danym, że w Wielkiej Brytanii dokonuje się 500 aborcji dziennie.
Czy ludzie, którzy przestają chodzić na NOM w Polsce robią to dlatego, że że uważają, że jest protestancki? Po prostu nie chce im się chodzić do kościoła(lepiej pojechać na działkę), nie zgadzają się z nauką KK w sprawach moralnych, rażą ich postawy księży, itp. Kwestia liturgii ich nie obchodzi, a już tym bardziej czy msza ma być po polsku czy po łacinie.
Przecież kapłani FSSPX wypowiadają imię biskupa miejsca w Kanonie.