A wracając do tematu o ustrojach, to wszem wiadomo, ze obecny ustrój w Polsce wywodzi się z bezbożnego bolszewizmu i raczej bezbożnym pozostał.
Kapitalizm tez jest ustrojem bezbożnym a nawet zafundował bolszewię w państwie feudalnym, jakim była carska Rosja.
Czy lubelscy monarchiści popierający państwowy terroryzm Izraela, nie ośmieszyli pozostałych monarchistów?
Strona szczecińskich sedewakantystów jest w porządku, ale za mało jest tam bieżących informacji.
Widzę, że już zaczyna Pan sedecką propagandę...
W Rosji bolszewie wprowadzili agenci państwa niemieckiego. A państwo niemieckie w tem czasie było jak najbardziej socjalistyczne. Rzesza od czasów Bismarcka była przeżarta socjalizmem (m. in. wprowadzono ubezpieczenia społeczne).Zatem z tem zdaniu zgodzic się nie mogę.
CytujW Rosji bolszewie wprowadzili agenci państwa niemieckiego. A państwo niemieckie w tem czasie było jak najbardziej socjalistyczne. Rzesza od czasów Bismarcka była przeżarta socjalizmem (m. in. wprowadzono ubezpieczenia społeczne).Zatem z tem zdaniu zgodzic się nie mogę.Panie Radku, rad jestem, że Pan do nas wrócił, ale nie przyjmujmy korwinowskiej retoryki, "że co nie nasze, to socjalistyczne". Bismarcka nie mamy za co lubić (jako katolicy i jako Polacy), ale pamiętajmy, że (czy tego chcemy czy nie) Niemcy wtedy jak i monarchia Habsburgów to były wtedy ostatnie ostoje ładu w Europie. I apropos tego zdania: W Rosji bolszewie wprowadzili agenci państwa niemieckiegoKrótki fragmencik:"W niemieckich planach powojenny ład europejski również miał zasadzać się na „pryncypie monarchicznym”. Na koniec tego wątku wspomnijmy o spotykanej czasem opinii, że to Niemcy podłożyły pierwszą rewolucyjną minę pod kryształowy pałac starej Europy, makiawelicznie posługując się bolszewikami Lenina dla zniszczenia carskiej Rosji i w ten sposób inicjując proces delegitymizacji wielkich europejskich monarchii. To wszak nieprawda: niemiecki wywiad wojskowy przerzucił bolszewików do Szwecji (skąd przedostali się do Rosji) wiosną 1917 r. – już po obaleniu caratu i przejęciu w Piotrogrodzie władzy przez republikanów. Bolszewicka bomba została uzbrojona, by rozerwać od środka nie monarchię Romanowów, lecz rosyjską republikę, podczas gdy państwa centralne na ziemiach jej wydartych zakładały kolejne królestwa. "Tu całość: Link jakieś tam organizacji monarchistycznej - Zmiana Radek BuczyńskiPozdrawiam serdecznie
Panie Radosławie!
Jest Pan weteranem na tym forum, stąd tytuł jak najbardziej uprawniony.
Z przedwojennych publikacji x.dr. Stanisława Trzeciaka można się dowiedzieć, że rewolucje bolszewicką finansowały również wpływowe rody ,,anglosaskich" bankierów w tym z USA.Przecież to kapitaliści czystej wody.Co ciekawe, później podobnie wyglądała sprawa wsparcia finansowego narodowego socjalizmu w wydaniu tow. Hitlera.Ja ciągle mam nadzieję na jakąś trzecia drogę, lub kapitalizm z ludzka twarzą z szeroką warstwą klasy średniej. Nie ma na świecie wolnego rynku,Bo to co jest to ple do nadużyć dla wszelkiego szachrajstwa i gangsterstwa gospodarczo-finansowego.Zwolennicy otwarcia rynków, kapitałów itp. milczą w tak drobnej sprawie jak ściganie przestępców gospodarczych.Bez tego, gadanina o wolnym rynku to strata czasu.Przedwczoraj oglądałem na TVP3 fragment ( już po północy), jak amerykańskie kartele naftowe rujnują gospodarki i środowiska naturalne państw, w których eksploatują surowce.Urąga to wszelkim prawom Boskim i ludzkim. Taki Ekwador nie ma żadnych narzędzi, aby wymusić na USA postawienie w stan oskarżenia winnych, a jest za co. Pielko uczynione tubylczej ludności to hańba dla USA, które w niczym bolszewickiej Rosji nie ustępuje, jeśli chodzi o ogrom zła uczyniony w imię wolnego rynku.Oprócz wyeksploatowania zasobów, pozostawiono zatrute gleby i wody, do których odprowadzano ropopochodne odpady w olbrzymich ilościach.Aby wymóc korzystne umowy dla dzierżawy surowcowych terenów, agenci CIA nie cofali się przed żadną ohydą, którą w imię zysku by nie wykonali. Co ma za związek z nauką KK taki kapitalizm?Przypomnę, ze gaz łupkowy już Amerykanie w Polsce przejęli. Zobaczymy, czym to wszystko się skończy?