Po angielsku - w Ameryce FSSP. Tak to francuski: IDP, ICRSS, FSSP, FSSPX (dwa ostatnie także Niemiecki - przy FSSPX mogę się mylić.
ehh tego się obawiałem... to kiepsko... jednak język to spory problem.Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
tu Kolega strzelił jak kulą w płot Za czasów Piusa XII "Dzienniczek" s. Faustyny NIE ZOSTAŁ umieszczony na indeksie, dopiero "antypapież" vel "okupant" Jan XXIII podpisał dokument przygotowany przez kard. Ottavianiegohttp://natcath.org/NCR_Online/archives2/2002c/083002/083002f.htmIn 1959, the Holy Office (the Vatican’s doctrinal agency, today known as the Congregation for Doctrine of the Faith) issued a cease and desist order against Faustina’s diary and the devotion to Divine Mercy, a ban that was to last almost 20 years, until 1978. Wojtyla had long been working to reverse the verdict, having launched the beatification process for Faustina in 1965 while he was archbishop of Kraków.Officially, the 20-year ban is now attributed to misunderstandings created by a faulty Italian translation of the Diary, but in fact there were serious theological reservations -- Faustina’s claim that Jesus had promised a complete remission of sin for certain devotional acts that only the sacraments can offer, for example, or what Vatican evaluators felt to be an excessive focus on Faustina herself.http://www.faustyna.eu/OBIETNICA ŁASKI MIŁOSIERDZIA DLA KONAJĄCYCH„Przez odmawianie tej koronki podoba mi się dać wszystko, o co mnie prosić będą. Zatwardziałym grzesznikom, gdy będą ją odmawiać, spokojem napełnię dusze, a godzina ich śmierci będzie szczęśliwa. Napisz to dla dusz strapionych: Gdy dusza pozna ciężkość swych grzechów, gdy się odsłoni duszy cała przepaść nędzy, w jakiej się pogrążyła, niech nie rozpacza, ale z ufnością niech się rzuci w ramiona mojego miłosierdzia, jak dziecko w objęcia ukochanej matki. (...) żadna dusza, która wzywała miłosierdzia mojego, nie zawiodła się, ani nie doznała zawstydzenia. Mam szczególne upodobanie w duszy, która zaufała dobroci mojej. Napisz: Gdy tę koronkę przy konających odmawiać będą, stanę pomiędzy Ojcem, a duszą konającą nie jako Sędzia sprawiedliwy, ale jako Zbawiciel miłosierny” (Dz. 1541).„Każdą duszę bronię w godzinie śmierci, jako swej chwały, która odmawiać będzie tę koronkę (...). Kiedy przy konającym inni odmawiają tę koronkę, uśmierza się gniew Boży, a miłosierdzie niezgłębione ogarnia duszę” (Dz. 811).-----Wszystko zależy od interpretacji. Mogą być pewne interpretacje prowadzące do niekatolickich wniosków, ale przecież jest to identyczna zasada jak w przypadku innej obietnicy : Komunja Św w 9 pierwszych piątków miesiąca (ppm) -> nie trafisz do piekła. A przecież nikt nie twierdzi, nawet wśród dzisiejszych posoborowików, że po "zaliczeniu" owych 9 ppm masz pewność zbawienia. Czy tylko dlatego, że posoborowiki zasadniczą pewne są zbawienia niezależnie od okoliczności ?
1. Widzę, że prawdopodobnie znasz język kupców. Pytanie czy jest się czem chwalić.2. W 5 sekund mogę źródła w internecie znaleźć, które stwierdzą, że to było za Piusa XII.3. Jeśli ktoś nie odmawia tajemnic światła, a jednocześnie odmawia koronkę do miłosierdzia bożego powinien się zastanowić nad integralnością swojej wiary.